Bruidsjurken kosten vaak honderden of duizenden euro’s, maar sommige jurken zijn miljoenen waard. Als je een jurkje wilt hebben die meer kost dan het gemiddelde Nederlandse maandsalaris, dan zijn er nog genoeg opties te vinden. Maar wat is de duurste jurk ter wereld?

De duurste jurk ter wereld heet de Nightingale of Kuala Lumpur. Hij werd in 2009 gemaakt door Faisal Abdullah, een Maleisische ontwerper, en wordt geschat op 27 miljoen euro. De ongelooflijke prijs van deze rode japon komt voort uit de meer dan 750 diamanten die erin zijn genaaid. Het is de enige in zijn soort.

De volgende keer dat je gaat winkelen voor een eersteklas jurk, kun je deze ongelooflijke opties raadplegen om je te helpen een echt extravagante optie te kiezen!

Hier zijn de 10 duurste jurken ter wereld:

 1. The nightingale van Kuala Lumpur – € 27 miljoen
 2. Hany El Behairy Trouwjurk – €14 miljoen
 3. Martin Katz & Renee Strauss Trouwjurk – €11 miljoen
 4. Koninklijke trouwjurk van koningin Letizia – €10 miljoen
 5. Yumi Katsura witgouden diamanten jurk – €8 miljoen
 6. Marilyn Monroe’s Happy Birthday, Mr. President Dress – €4 miljoen
 7. The Seven Year Itch Subway Dress – €4 miljoen
 8. Jennifer Lawrence’s Oscars Jurk – €4 miljoen
 9. Chartreuse Dior Jurk – €2 miljoen
 10. Vera Wang Peacock Wedding Gown – €1 miljoen.

10. Vera Wang Peacock Bruidsjurk – €1 miljoen

Vera-Wang-Peacock-Wedding-Gown

Bron: TheRichest

Vera Wang is berucht om het maken van enkele van de meest fantastische designerjurken, waaronder trouwjurken. Maar deze veelkleurige Peacock Wedding Gown is misschien wel het duurste en meest extravagante stuk van Vera Wang.

Met een prijskaartje van 1 miljoen euro is deze jurk uit 2009 alleen ontworpen voor de rijkste bruiden. Hij heeft meer dan 2.000 pauwenveren, die elk tegen elkaar aan liggen en een waaierachtige sleep vormen die zich in een halve cirkel rond de draagster uitstrekt.

Hoewel pauwenveren misschien niet zo duur zijn als diamanten of goud, kunnen ze tot €64 per 100 veren kosten. Dus ongeveer € 1.277 ging op aan de veren voor deze jurk.

Toch is het feit dat deze jurk een Vera Wang is waarschijnlijk de belangrijkste reden waarom hij op 1 miljoen euro is getaxeerd. Per slot van rekening kunnen alleen ’s werelds rijkste en beroemdste klanten kleding laten maken door deze opmerkelijke modeontwerper.

9. Chartreuse Dior-jurk – €2 miljoen

Chartreuse-Dior-Dress

bron: W Magazine

Toen Nicole Kidman in 1997 aankwam bij de 69e uitreiking van de Academy Awards, stal haar jurk de show. Ontworpen door de Britse modeontwerper John Galliano, had de nauwsluitende jurk een ongewone goudgroene chartreuse kleur die enorme aandacht trok van fotografen en mode-experts.

De Chartreuse Dior Dress werd getaxeerd op 2 miljoen euro (het bedrag dat Kidman kreeg om in deze jurk te verschijnen), maar is nu waarschijnlijk veel meer waard dankzij de celebrity endorsement. Maar totdat het zijn weg vindt naar een luxe veiling van Sotheby’s of Christie’s, zullen we er misschien nooit achter komen hoeveel rijke bieders bereid zijn om deze jurk van henzelf te maken.

De ongewone kleuren en het delicate borduurwerk in deze jurk maken hem uniek.

Maar het debuut op de rode loper is waarschijnlijk de belangrijkste reden voor de enorme waarde. Immers, wie zou niet een elegante jurk willen dragen die ooit gedragen is door een van Hollywoods meest gevierde actrices?

8. Jennifer Lawrence’s Oscars Jurk – €4 miljoen

Jennifer-Lawrence's-Oscars-Dress

bron: MTV News

De vloeiende witte jurk die Jennifer Lawrence droeg tijdens de Oscars-uitreiking van 2013 werd om twee redenen een instant schat. Ten eerste was het een prachtige strapless jurk met een welgevormd lijfje en een volumineuze rok.

Ten tweede was het onderste gedeelte zo lang dat Lawrence struikelde toen ze de podiumtrap opliep om haar prijs in ontvangst te nemen. Door het ongeluk kreeg de jurk bijna net zoveel aandacht als de actrice!

Deze couturejurk van Raf Simmons is getaxeerd op 4 miljoen euro, waarmee het mogelijk de duurste jurk is die ooit bij de Oscars is gedragen.

Deze designerjurk is bedekt met handgeborduurde stiksels. Maar dit stiksel is zo subtiel dat het je misschien niet opvalt als je deze jurk voor het eerst bekijkt.

De mate van vakmanschap die nodig is om dit stuk te maken (en de associaties met beroemdheden) heeft ertoe bijgedragen dat het een van de duurste japonnen ter wereld is. Laten we maar hopen dat de volgende die hem draagt niet struikelt over de lange zoom!

7. The Seven Year Itch Subway Jurk – 4 miljoen euro

The-Seven-Year-Itch-Subway-Dress

bron: The Hollywood Reporter

De iconische metroscène uit de film The Seven Year Itch uit 1955 is opgenomen in de popcultuur van de Verenigde Staten. Er is ontelbare keren aan gerefereerd, maar wist je dat de jurk die Marilyn Monroe tijdens die scène droeg een van de duurste jurken ter wereld is?

Het haltertopontwerp en de vloeiende rok zijn misschien niet zo extravagant als met juwelen bedekte designerjurken die tegenwoordig worden gemaakt. Toch is deze jurk een van de meest herkenbare kledingstukken op aarde, zelfs meer dan een halve eeuw na het filmdebuut.

Actrice Debbie Reynolds kocht deze jurk in 1962 voor slechts €182, maar toen hij in 2011 werd geveild, werd hij verkocht voor veel meer – €4 miljoen!

De Seven Year Itch metrojurk is bijna net zo iconisch als Marilyn Monroe, waardoor het een van de meest waardevolle artefacten van de Amerikaanse popcultuur ooit is. Toch is dit niet de enige Marilyn Monroe outfit die intense media-aandacht kreeg en voor miljoenen werd verkocht.

6. Marilyn Monroe’s ‘Happy Birthday, Mr. President’ jurk – €4 miljoen

Marilyn-Monroe’s-‘Happy-Birthday-Mr.-President’-Dress

bron: yahoo

De slanke en fonkelende jurk die Marilyn Monroe droeg toen ze optrad voor president John F. Kennedy is de duurste jurk die ooit op een veiling is verkocht en in 2016 een indrukwekkende €4 miljoen opbracht.

Hoewel hij niet bedekt is met diamanten, bevat hij meer dan 2.500 strass-stenen, elk geplaatst om het oog te trekken naar de heupen, dijen en buik van de draagster. Deze controversiële jurk veroorzaakte in 1962 misschien wat opschudding, maar tegenwoordig trekt hij miljoenen bezoekers naar het Ripley’s Believe It or Not Museum in Hollywood, Californië.

Toen Marilyn Monroe in 1962 happy birthday zong voor JFK, werd haar optreden uitgezonden voor de hele natie. Bijna iedereen met een televisietoestel zag Monroe in haar strakke jurk.

Daardoor werd deze jurk van de ene op de andere dag een iconisch stukje mode. Hij wordt nog steeds beschouwd als een van de mooiste en historisch belangrijkste stukken Americana, vandaar zijn steeds toenemende waarde.

5. Yumi Katsura witgouden diamanten jurk – € 8 miljoen

Yumi-Katsura-White-Gold-Diamond-Dress

bron: FinancesOnline

Yumi Katsura is een Japanse modeontwerpster met een voorliefde voor het maken van extreem dure jurken, vooral bruidsjurken. Maar de White Gold Diamond Dress die ze creëerde neemt de taart in termen van waarde, en kost € 8 miljoen.

Hoewel deze jurk van zijde en satijn technisch gezien niet uniek is (Katsura maakte twee bijna identieke jurken), is het een onmiddellijk herkenbaar stuk dat elke bruid het gevoel geeft een koningin te zijn. Deze jurk bevat immers 1000 witte parels, elk zo helder als een kleurloze diamant.

Over diamanten gesproken, deze jurk bevat er ook verschillende, waaronder een 5-karaats witgouden diamant.

De meest vermogende bruiden doen consequent een beroep op Yumi Katsura voor hulp bij het plannen, ontwerpen en creëren van bruidsjurken op maat. Daarom kan Katsura ongelofelijke prijzen vragen voor haar goed gemaakte waren.

Toch komt het enorme prijskaartje van de White Gold Diamond Dress vooral voort uit de luxe materialen (diamanten, zijde, satijn). Ook de arbeidskosten dragen bij aan de uiteindelijke prijs, want het kostte waarschijnlijk honderden uren om deze jurk te voltooien.

4. De koninklijke trouwjurk van koningin Letizia – 10 miljoen euro

Queen-Letizia's-Royal-Wedding-Dress

bron: DEUTSCH Jean-Claude/Getty Images

Enkele van de meest waardevolle jurken ooit gemaakt zijn bruidsjurken ontworpen voor koninklijke bruiden. De trouwjurk van koningin Letizia van Spanje is daar een uitstekend voorbeeld van. Guinness World Records noemt het de duurste koninklijke trouwjurk ooit gemaakt!

Met een waarde van €10 miljoen werd deze zijden japon (gemaakt in 2004) gemaakt om koningin Letizia’s trouwdag absoluut onvergetelijk te maken. Het lijfje van de jurk werd grotendeels onversierd gelaten, maar het onderste gedeelte had ingewikkelde bloemmotieven van gouddraad.

Het is jammer dat de koningin van Spanje maar één keer met dit meesterwerk van de mode heeft kunnen pronken. Toch, gezien de lengte van de sleep (meer dan 14 meter), is het waarschijnlijk het beste dat deze bruidsjurk snel na de ceremonie met pensioen ging.

Deze trouwjurk was gemaakt van verschillende meters zijde van topkwaliteit. Ook waren er met de hand genaaide bloemmotieven van gouddraad in verwerkt. De gebruikte materialen en het werk dat nodig was om deze jurk te maken zijn enkele van de belangrijkste redenen waarom de waarde ervan meer dan € 9 miljoen bedroeg.

Maar ook het feit dat deze jurk toebehoort aan royalty’s draagt bij aan de hoge prijs. Toch is deze prachtige witte zijden japon niet de duurste trouwjurk ooit gemaakt.

3. Martin Katz en Renee Strauss Trouwjurk – € 11 miljoen

Martin-Katz-and-Renee-Strauss-Wedding-Dress

bron: FinancesOnline

Deze trouwjurk was een samenwerking tussen juwelier Martin Katz en ontwerpster Renee Strauss. Met een waarde van 11 miljoen euro is het een van de duurste bruidsjurken ooit gemaakt. Toch is het ook een van de mooiste.

Deze jurk is voorzien van honderden diamanten van verschillende grootte, waaronder een halsketting van diamanten die straalt in een patroon van fonkelende edelstenen. Hij is gemaakt van delicate zijde en heeft een uitgesproken koninklijke uitstraling, met duidelijk Edwardiaanse accenten die hem geschikt zouden hebben gemaakt voor elke prinses van rond de eeuwwisseling.

Deze jurk bevat meer dan 150 karaat diamanten van hoge kwaliteit. Ter vergelijking: een eersteklas losse diamant van 4 karaat kan €91.244 kosten. Deze jurk heeft het equivalent van ongeveer 37 van zulke diamanten!

Maar terwijl Guinness World Records deze jurk als de duurste trouwjurk vermeldt, heeft de volgende japon hem onlangs qua prijs overtroffen.

2. Hany El Behairy Trouwjurk – 14 miljoen euro

Hany-El-Behairy-Wedding-Dress

bron: The National News

Couturekleding behoort tot de meest begeerde mode ter wereld, en het is gemakkelijk te begrijpen waarom. Couturejurken en -pakken worden uitdrukkelijk gemaakt voor de klanten die er opdracht toe geven, waardoor het unieke stukken worden die vrijwel onmogelijk na te maken zijn.

Dat is het geval met de Hany El Behairy Wedding Dress, een japon van 14 miljoen euro die in 2019 werd uitgebracht. Deze japon is gemaakt door Hany El Behairy, een Egyptische modeontwerper met een reputatie voor het maken van de duurste trouwjurken.

De sluier met sterrenpatroon en het ingewikkeld gedetailleerde lichaam van deze jurk zijn bijna helemaal bedekt met edelstenen, waardoor het een oogverblindende jurk is die je moet zien om het te geloven.

Deze bruidsjurk bevat talloze diamanten en dure edelstenen. Hij is ook gemaakt door een van de beroemdste modeontwerpers ter wereld. Deze kwaliteiten zijn verantwoordelijk voor haar miljoenenprijskaartje.

1. De Nachtegaal van Kuala Lumpur – 27 miljoen euro

The-Nightingale-of-Kuala-Lumpur

bron: Top10unknown.com

De duurste jurk ter wereld is de Nachtegaal van Kuala Lumpur van Faisal Abdullah. Deze japon werd uitgebracht in 2009 en is getaxeerd op een verbazingwekkende € 27 miljoen.

Gemaakt van karmijnrode zijde en tafzijde schittert deze jurk bij het bewegen dankzij de meer dan 750 ingenaaide diamanten. Deze diamanten zijn verspreid over de jurk en lijken op een reeks sterrenbeelden.

De rijke rode kleur van deze jurk zorgt ervoor dat hij goed past bij veel van ’s werelds duurste lippenstiften. Dus, als je ooit het geluk hebt deze jurk te koop te vinden, wil je er zeker van zijn dat je er het beste van maakt door te investeren in topkwaliteit cosmetica als aanvulling op de romantische rode kleur.

Deze one-of-a-kind dons is vooral duur vanwege het ongelooflijke aantal hoogwaardige diamanten. Bovendien bestaat er maar één Nightingale of Kuala Lumpur-jurk. Deze zeldzaamheid draagt bij aan zijn waarde, waardoor het de duurste jurk ter wereld is.

Waarom zijn sommige jurken zo duur?

Nu we de duurste jurken ter wereld hebben onthuld, vraag je je misschien af: “Waarom zijn sommige jurken miljoenen euro’s waard?”

Het antwoord op deze vraag varieert, maar er zijn een paar dingen die de duurste jurken gemeen hebben. Zo zijn sommige van de duurste jurken gemaakt door wereldberoemde ontwerpers of luxe merken. De meeste bevatten ook kostbare materialen zoals diamanten of goud.

Over het algemeen zijn de belangrijkste factoren die de waarde van een jurk beïnvloeden:

 • De reputatie van het merk of de ontwerper
 • Hoogwaardige materialen
 • Zeldzaamheid en vraag
 • Beroemde eigenaars
 • Historisch belang
 • Merk- of ontwerpersreputatie

Jurken gemaakt door de meest populaire en gerenommeerde modeontwerpers verkopen meestal voor veel meer dan massaproducten van gewone merken.

Bijvoorbeeld, Vera Wang jurken verkopen meestal voor duizenden of miljoenen euro’s. Vera Wang staat immers synoniem voor topmode, waardoor kleding die onder haar naam wordt gemaakt uitzonderlijk prijzig is.

Maar natuurlijk is de reputatie van een ontwerper vaak niet genoeg om een jurk duur te maken. De meeste van ’s werelds duurste japonnen hebben ook hoogwaardige materialen die hun uiteindelijke waarde verhogen.

Hoogwaardige materialen

Zeldzame stoffen, edele metalen en onberispelijke edelstenen kunnen een alledaagse jurk snel veranderen in een duur meesterwerk. Veel van de duurste jurken ooit gemaakt bevatten dergelijke materialen.

De Nachtegaal van Kuala Lumpur is een mooi voorbeeld, want hij bevat meer dan 750 diamanten. De jurk zou zonder deze juwelen een veel minder kostbare jurk van zijde en tafzijde zijn.

Hij zou natuurlijk nog steeds prachtig zijn. Maar het is onwaarschijnlijk dat kopers bereid zouden zijn € 27 miljoen voor deze jurk uit te geven als hij niet was ingelegd met honderden fonkelende diamanten edelstenen.

De nachtegaal van Kuala Lumpur is toevallig ook een uniek exemplaar. Als er honderden identieke jurken beschikbaar waren, zou de prijs van het origineel kunnen dalen.

Zeldzaamheid en vraag

Hoe groter het aanbod van een artikel (dus hoe groter de beschikbare hoeveelheid), hoe lager de waarde. Dit geldt vooral voor goederen waar geen grote vraag naar is.

Maar unieke voorwerpen die anders zijn dan alles wat ooit gemaakt is, zijn kostbaar. Het feit dat ze vrijwel onvervangbaar zijn kan zelfs de vraag van kopers opwekken, met recordprijzen tot gevolg.

Historisch belang en beroemde eigenaars

Er is een goede reden waarom twee jurken van Marilyn Monroe tot de duurste jurken ter wereld behoren. Hoewel deze jurken uitzonderlijk vakmanschap en hoogwaardige materialen hebben, komt hun hoge waarde vooral voort uit het feit dat ze werden gedragen door een van de meest iconische vrouwen in de westerse cultuur – Marilyn Monroe!

Jurken gedragen door beroemdheden of leden van het koningshuis worden bijna altijd duurder verkocht dan die van gewone mensen. Er is een onmiskenbare mystiek verbonden aan het bezitten van iets dat ooit toebehoorde aan zo’n belangrijk en bekend persoon, dus als deze jurken geveild worden, ontstaan er meestal biedingsoorlogen.

Hetzelfde kan gezegd worden van kleding of accessoires die ooit toebehoorden aan opmerkelijke historische figuren.

Zo komen sommige van de duurste armbanden ter wereld uit de privécollectie van Marie Antionette. Zij was de laatste koningin van Frankrijk, waardoor ze een behoorlijk belangrijke historische figuur is.

Wat is de duurste jurk ter wereld?

De duurste jurk ter wereld is de Nightingale of Kuala Lumpur. Deze jurk, gemaakt door de Maleisische ontwerper Faisal Abdullah in 2009, is 27 miljoen euro waard.

Hoewel hij voornamelijk bestaat uit rijke rode zijde en tafzijde, bevat deze jurk ook meer dan 750 diamanten. Deze diamanten voegen een onmiskenbare weelde toe die goed past bij de rijkste kopers ter wereld.

Laat een reactie achter