Niks is waardevoller in onze geschiedenis van evolutie dan schrijven. In het begin van de evolutie tekenden mensen vormpjes op plafonds en in grotten, maar na verloop van tijd, toen het menselijk geheugen alleen niet meer genoeg was om alles bij te houden, werd schrijven de belangrijkste vorm van het opslaan en doorgeven van kennis.

Daarom heeft de mens de pen uitgevonden. Van alle soorten pennen die er in de geschiedenis zijn gebruikt denk je misschien meteen aan een ganzenveer. De ganzenveer is een van de soorten schrijfgerei die dient als voorouder als de vulpen van deze tijd.

De vulpen werd voor het eerst massaal geproduceerd in de jaren 1800, hoewel de vulpen ook eerder in de geschiedenis voorkomt. Bijna een eeuw later is de populariteit van de vulpen gedaald en in plaats daarvan werd de balpen gebruikt, die gemakkelijker te gebruiken is, maar vandaag keert de vulpen terug.

De vulpen wordt nog steeds gezien als een fijn en superieur schrijfinstrument met de vloeiende beweging over het papier. Maar de vulpen is veel meer dan alleen dat. Een vulpen is een stijlstatement.

Van de vele soorten die er bestaan zijn er een paar vulpennen die een kunstwerk op zich zijn. Dit zijn dure pennen die door velen worden gekoesterd maar weinig mensen bezitten er een. Zo zijn er ook caran d’ache vulpennen die in Nederland vrij populair zijn.

Bekijk hieronder de 10 duurste pennen ooit gemaakt!

  1. Caran d’Ache 1010 Gold Limited Edition – €145.000

Caran-d’Ache-1010-Gold-Limited-Edition-duurste-pen

Maison Caran d’Ache uit Geneva heeft de 1010 Limited Edition gemaakt ter ere van de Zwitserse uurwerkcultuur. De naam beschrijft de perfecte balans van de wijzers van een horloge die op 10 over 10 staat.

De pen is gemaakt van 18 karaat goud met een extra Top Wesselton VVS 0.11 karaat diamant met 57 facetten en is versierd met elegante tandwielen die met de hand met extreme zorgvuldigheid zijn gebouwd en gepolijst met oog voor detail. De punt van de pen is gemaakt van 28 karaat goud en het ontwerp komt overeen met de complexe mechanismen van het horloge. Deze dure pen heeft een prijs van maar liefst €145.000.

  1. MontBlanc Limited Edition Boheme Papillon Pen – €189.000

MontBlanc-Limited-Edition-Boheme-Papillon-dure-pen

De Duitse luxeproducent MontBlanc heeft een meesterwerk gemaakt in de vorm van de Boheme Papillon Limited Edition Vulpen.

De collectie bevat pennen in de kleuren wit, geel of roségoud, allemaal versierd met minstens 1400 diamanten en saffieren die perfect gecombineerd zijn waardoor ze de vormen van vlinders en plantranken vormen.

De dop van de pen schittert met de gepatenteerde, stervormige MontBlanc-diamant. De prijs schittert ook. Een van deze prachtige pennen kost je een ruime €189.000.

  1. MontBlanc Prince Rainier III Limited Edition 81 Pen – €213.300

MontBlanc-Prince-Rainier-III-Limited-Edition-81-luxe-pen

Nog een meesterwerk van dezelfde maker is de MontBlanc Prince Rainier III Limited Edition 81. Deze vulpen is een eerbetoon van MontBlanc aan Prins Reinier III van Monaco die op 81-jarige leeftijd is overleden, dus vandaar de naam van de pen.

De pen is gemaakt van 18 karaat witgoud en versierd met 996 diamanten en 92 robijnen in een ontwerp die lijkt op het wapenschild van Monaco. Twee robijnen versieren de 18 karaat gouden punt van de pen en er zijn 19 extra robijnen toegevoegd aan de het lipje op de dop van de pen.

De prijs van dit meesterwerk is €213.300.

  1. Caran d’Ache La Modernista Diamond Pen – €225.450

Caran-d’Ache-La-Modernista-Diamond-dure-pen

Het Zwitserse bedrijf Caran d’Ache heeft een andere klassieker op de wereld gebracht, namelijk de La Modernista Diamond vulpen, als een mooi eerbetoon aan een van de beste architecten van zijn tijd, de Spaanse Antonio Gaudi.

De pen is gemaakt met meer dan 5000 diamanten en 96 robijnen en met een 18 karaat gouden punt van de pen met rodiumcoating. De pen lijkt op een historisch monument als herinnering aan de beroemde architect. De pen heeft een prijskaartje van €225.450.

  1. Caran d’Ache Gothica Pen – €333.220

Caran-d’Ache-Gothica-Pen

Maison Caran d’Ache krijgt nog een plekje op deze lijst met de Gothica vulpen, een limited edition schrijfinstrument gemaakt om herinneringen op te roepen van de Gotische kunst en architectuur.

De pen is gemaakt van Sterling zilver met rodiumcoating met een ontwerp vol Gotische symbolen van fleur de lis en rozet in heldere kleuren op de zes kanten zoals een Gotisch raam. De prijs van deze pen is een behoorlijke €333.220.

  1. MontBlanc Limited Edition Mystery Masterpiece – €615.000

MontBlanc-Limited-Edition-Mystery-Masterpiece

Limited Edition Mystery Masterpiece is een samenwerking tussen de beroemde MontBlanc en Van Cleef & Arpels. Deze samenwerking heeft een van de prestigieuze schrijfinstrumenten ter wereld teweeggebracht.

Saffieren, robijnen en smaragd zijn de drie beschikbare opties als contrast met de 840 diamanten op de witgouden pen. Er zijn er maar 9 van gemaakt om de eerste eeuw van het maken van luxe accessoires te vieren van beide bedrijven.

  1. Heaven Gold Pen by Anita Tan – €820.000

Heaven-Gold-Pen-by-Anita-Tan-luxe-pen

De Heaven Gold vulpen, afkomstig van de Canadese juwelenontwerpster Anita Mai Tan, wordt beschouwd als de eerste luxe pen die is ontworpen door een vrouw voor vrouwen.

Waarom? Simpel antwoord. Roze. De pen is gemaakt van roze goud en is versierd met 161 brilliant gesneden diamanten en 43 karaat van 2 miljard jaar oude Tsavoriet edelstenen.

Zou jij €820.000 kunnen neertellen voor een vulpen?

  1. Caran d’Ache 1010 Diamonds Fountain Pen – €985.000

Caran-d’Ache-1010-Diamonds-Fountain-dure-Pen

Dit kunstwerk is hetzelfde als de nummer 10 uit onze lijst maar met een klein heel erg duur verschil. Diamanten. Er zitten meer dan 850 pure diamanten op de pen van in totaal 24.61 karaat.

Naast de prijs van €985.000 is er nog een nadeel. Deze pen is uniek, de enige die ooit gemaakt is, dus je moet heel veel geluk hebben om hem voor een seconde in handen te mogen houden, of een aantal woorden mee te schrijven.

  1. Aurora Diamante Fountain Pen – €1,2 miljoen

Aurora-Diamante-Fountain-Pen

De luxe penproducent Aurora uit Italië heeft de Diamante gemaakt, een schitterende combinatie van vakmanschap en kunst. Dit schrijfinstrument is een meesterwerk van platina bedekt met meer dan 30 karaat De Beers diamanten en een 18 karaat gouden punt.

Er wordt er slechts één per jaar van gemaakt waardoor het een van de meest gewilde verzamelobjecten is. Het was vroeger de duurste pen ter wereld met de enorme prijs van €1,2 miljoen.

  1. Fulgor Nocturnus van Tibaldi – €6,5 miljoen

Fulgor-Nocturnus-Tibaldi-pen

Met een naam om indruk te maken is de Fulgor Nocturnus gemaakt door de belangrijkste Italiaanse vulpenproducent Tibaldi. Het is gemaakt aan de hand van de goddelijke proporties de gulden snede, dus wanneer de pen dicht is, dan is de dop in vergelijking tot het zichtbare deel van de loop gelijk aan de verhouding van 1:1.

Het is versierd met 945 zwarte diamanten en 123 robijnen en er is er maar één van gemaakt dus dit maakt het erg speciaal.

Maar het meest indrukwekkende feit is dat de Fulgor Nocturnus vulpen in 2010 verkocht is voor de ongelooflijke prijs van €6,5 miljoen op een veiling in Shanghai, China, waardoor dit de duurste pen ter wereld is.

 

Laat een reactie achter