Elektrische auto’s zie je tegenwoordig steeds vaker. En je bent waarschijnlijk niet de enige die zich afvraagt of een elektrische auto wel geschikt voor je is. Maar aangezien de technologie van de elektrische auto’s (EV’s) en de batterijen zich blijven verbeteren, verdwijnen er ook steeds meer nadelen. Je kunt hierbij denken aan de hoge kosten, een beperkt bereik, prestatieproblemen, een lange oplaadtijd en een tekort aan laadstations.

Autoreuzen, zoals Volvo, laten zien dat ze zich in de zeer nabije toekomst willen gaan richten op de productie van elektrische auto’s. Ook luxe elektrische voertuigen zoals smart bieden steeds vaker betaalbare opties voor de consument, zoals de prachtige smart #3 bijvoorbeeld! Hierdoor kan straks iedereen in een elektrische auto rijden en is het niet langer iets dat alleen is weggelegd voor de elite.

Ben je nog steeds niet helemaal overtuigd? Lees dan snel verder!

1. Elektrische auto’s kosten minder dan voertuigen die op benzine rijden

Elektrische auto’s kosten in vergelijking met benzinevoertuigen elk jaar minder. Elektrische voertuigen zijn tegenwoordig bovendien al behoorlijk betaalbaar. De keuze om ‘elektrisch te gaan’ kan dus snel gemaakt zijn. De kosten van het gebruik van een elektrisch voertuig zijn bovendien lager dan die van een conventioneel voertuig en de levensduur is minstens net zo lang.

Een elektrische auto kost op een aantal punten aanzienlijk minder om aan te schaffen en te onderhouden dan een auto die op benzine rijdt. Je hoeft geen benzine te betalen, geen olie te verversen en geen smogtesten te laten uitvoeren. Ook heeft een elektrische auto minder bewegende onderdelen die kunnen breken of slijten. Veel eigenaren van elektrische auto’s zeggen dat er zelfs jaren voorbijgaan zonder enige reparatie- of servicekosten.

2. Elektrische auto’s zijn beter voor de lucht die we inademen

Omdat elektrische auto’s geen uitlaatgassen produceren, zal de lucht schoner worden als er meer elektrische auto’s op de weg komen. Een schonere lucht betekent minder ziekten. Hierdoor hoeven er weer minder mensen gebruik te maken van de gezondheidszorg. Bovendien zal de uitstoot van broeikasgassen de ozonlaag minder aantasten. Dat zal de schade die wij met zijn allen aanrichten op aarde beperken. Als we de opwarming van de aarde niet kunnen stoppen, kunnen we deze op zijn minst vertragen en elektrisch gaan rijden.

3. Sla het benzinestation over want je kunt thuis en op het werk ‘vollopen’

Je hoeft niet langer benzine te kopen of olie te verversen. Om bij te tanken, sluit je je auto eenvoudigweg thuis, op het werk of onderweg aan op een oplaadpunt. Als extra bonus wordt de stroom die naar je batterijen stroomt in toenemende mate geproduceerd door hernieuwbare bronnen. Deze duurzame elektriciteit wordt in eigen land opgewekt. Plaats een zonnepaneel bij je huis of plaats er een op je werk en je woon-werkverkeer kan zichzelf terugbetalen.

elektrische auto opladen

4. Elektrische auto’s zijn de toekomst als het gaat om transport

Als je al in een elektrische auto rijdt, ben je duidelijk bezig met de toekomst. Naast dat je tot de ‘coolste mensen in de buurt’ behoort, maak je ook een verschil voor het milieu en bespaar je geld.

5. Elektrische auto’s hebben weinig onderhoud nodig

hashtag-one-smart-wit

Met minder bewegende onderdelen zijn er ook niet veel dingen die kunnen slijten of vervangen moeten worden. Dit bespaart je door de jaren heen veel tijd en geld. Je hoeft niet langer een auto te huren terwijl die van jou wordt onderhouden, nooit meer olie te verversen of dure onderdelen te vervangen. Je monteur zal alleen iets minder blij zijn. Je moet wel nog steeds de remmen onderhouden. Hoewel ze wel veel langer meegaan dan bij een benzinevoertuig. Je grootste probleem kan zijn dat je je batterij moet vervangen. Gelukkig worden de meeste modellen tegenwoordig geleverd met een garantie van 8 jaar. Batterijen kunnen in een mild klimaat tot 15 jaar meegaan en als je er wel een moet aanschaffen zijn ze niet zo duur.

6. Elektrische auto’s zijn zowel van binnen als van buiten stil

Eén van de eerste dingen die je opvalt aan het besturen van een elektrische auto, is de stilte. De eerste keer dat je op het gaspedaal drukt, hoor je wat geluid, maar als je aan het rijden bent, kun je genieten van een stille rit. Als je in een grote stad woont, is het ook stiller om je heen.

elektrische sedan

7. Elektrische voertuigen presteren geweldig

Omdat elektrische auto’s een extreem hoog koppelvermogen hebben, behalen ze snel en soepel een hoge snelheid. Ook heb je geen last meer van de haperingen tussen het schakelen. De meeste mensen zijn behoorlijk verbaasd over hoe veel comfortabeler de rit is. Sommigen zullen misschien zelfs zeggen dat bezineauto’s lomp en onhandig lijken. In alle opzichten is het best een genoegen om met een elektrische auto te rijden.

8. De overheid betaalt je om erin te rijden

Afhankelijk van de staat waarin je woont, kom je mogelijk door de aanschaf van een elektrische auto in aanmerking voor een aanzienlijke korting of een belastingvoordeel. Elke aangeschafte elektrische auto wordt geleverd met een eenmalige belastingkorting. Je krijgt ook een belastingvoordeel van 30% voor de aankoop en de installatie van oplaadapparatuur voor thuis. Aangezien dit ook voor bedrijven geldt, is er potentieel voor enorme belastingbesparingen.

9. Je elektriciteitsbedrijf zal je helpen met het betalen voor het opladen

Aangezien bijna 80% van alle voertuigen thuis wordt opgeladen, komen hier steeds meer regelingen voor. Terwijl de technologie van dit soort voertuigen zich blijft evolueren zullen steeds meer nutsbedrijven met de overheid gaan samenwerken. Met speciale tariefplannen en kortingen zullen deze programma’s steeds vaker worden toegepast.

elektrische autos opladen

10. De bestuurders krijgen privileges

Je krijgt eindelijk de voorkeursbehandeling, die je verdient of waar je op zijn minst naar hunkert. Er zijn bijvoorbeeld speciale parkeerplaatsen in de buurt van de ingang van winkels. Je kunt ook gratis in het openbaar opladen. Dit zijn slechts een paar voorbeelden, er zijn er namelijk nog veel meer!

Laat een reactie achter