Enorme en uitgebreide filmsets, authentieke kostuums, spectaculaire speciale effecten en aanzienlijke salarissen voor de sterren – dit kost allemaal veel geld, vooral als je wilt dat elk detail perfect is. Vaak is het de moeite waard en brengt het hele project vele malen meer op dan het geïnvesteerde bedrag. Soms komen er dan ook de beste series uit. Andere keren is het een flop en kan het een carrière laten mislukken of een studio compleet failliet laten gaan. Er is in de lijst hieronder met de duurste films die ooit zijn gemaakt een klein beetje van alles opgenomen.

 1. Spider-Man 2 (2004): € 212.570.000

Hollywood heeft nogal een voorliefde voor sequels, prequels en reboots ontwikkeld tot het punt dat het moeilijk wordt om de personages en hun verhaallijnen nog te volgen. We bevinden ons nu midden in het Amazing Spider-Man-tijdperk van Andrew Garfield, maar de eerste trilogie met de over de muur lopende superheld had de nog veel grotere nerd Tobey Maguire als hoofdpersonage. De tweede aflevering van die serie is de eerste film die op onze lijst voorkomt.

De uitgebreide filmsets, het geavanceerde camerawerk en de uitstekende speciale effecten (die de film de enige Academy Award opleverden) waren uiteindelijk erg duur maar Spider-Man 2 slaagde erin om het commerciële succes van de vorige film te evenaren en vergelijkbare of zelfs nog betere beoordelingen te krijgen en dit is een indrukwekkende prestatie voor een vervolg.

 1. King Kong (2005): € 212.825.000

King Kong, de remake van de iconische film uit 1933 van Merian C. Cooper, is een andere epische kaskraker van Peter Jackson. De film overschreed met een enorme marge zijn aanvankelijke budget, zozeer zelfs dat Peter Jackson zelf meer dan € 25.498.300 van de kosten moest bijleggen (dit gebeurde echter na het uitkomen van de zeer lucratieve trilogie Lord of the Rings, waar de regisseur tenminste € 170.000.000 aan verdiende en dus kon hij het zich zeker veroorloven). Desalniettemin bracht King Kong uiteindelijk meer geld op dan de productiekosten en werd het met overwegend positieve recensies ontvangen, dus het was een gok die zijn vruchten zeker afwierp.

 1. Terminator 3: Rise of the Machines (2003): € 218.265.000

De eerste Terminator-film waarbij James Cameron niet betrokken was, Rise of the Machines, bracht het kapitaal, tenminste als je kijkt naar de allernieuwste speciale effecten, naar de 21e eeuw. Arnold Schwarzenegger speelde weer zijn rol uit de vorige twee delen, maar zelfs met hem en alle beschikbare middelen en geweldige speciale effecten mist de film een ​​beetje de geest, die de eerste twee delen (en vooral de tweede) tot zulke klassiekers maakten.

Alhoewel het nergens op slaat willen we toch vermelden dat de film in juli 2003 werd uitgebracht, slechts een paar maanden voordat Schwarzenegger The Governator (de gouverneur van Californië) werd. 

 1. John Carter (2012): € 218.605.000

John Carter die in 2012 werd uitgebracht, is zeker een van de meer onopvallende films op deze lijst – het is nogal schokkend om te weten dat deze film eigenlijk zo veel kostte. Gebaseerd op de roman A Princess of Mars uit 1917 doen aan de film geen grote filmsterren mee (waarvan de meest bekende naam waarschijnlijk die van Willem Dafoe is). Wat de kosten zo omhoog dreef, was het feit dat het twee keer moest worden opgenomen omdat de regisseur van de film, Andrew Stanton, alleen ervaring had met het regisseren van bewegende flicks (Finding Nemo en WALL-E). Misschien niet de slimste zet want John Carter verdiende slechts $ 284 miljoen aan de kassa, veel minder dan het moest zijn om zijn enorme budget te rechtvaardigen.

 1. The Dark Knight Rises (2012): € 218.605.000

De dramatische conclusie over de veelgeprezen Batman-trilogie van Christopher Nolan, The Dark Knight Rises, was minstens zo ambitieus qua omvang en indrukwekkend als de andere twee delen.

De filmopnames vonden plaats op locaties die gevarieerd waren zoals Jodhpur (India), Londen, Nottingham, Pittsburgh, New York en Los Angeles en bijna een halfuur werd er voor de best mogelijke beeldkwaliteit gefilmd met IMAX-camera’s. De sets, de kostuums en de uitrusting hebben veel toegevoegd aan de uiteindelijke productiekosten, vooral omdat het bekend is dat Nolan de voorkeur geeft aan ‘praktische’ effecten met CGI (door de computer gegenereerde beelden en speciale visuele effecten gemaakt met behulp van computersoftware). De vleermuis moest bijvoorbeeld door draden worden ondersteund en opgehangen worden aan hijskranen en hiervoor moest er zelfs een helikopter in de lucht verschijnen!

 1. The Hobbit (2012): € 218,605,000

Interessant genoeg is de duurste film van Peter Jackson niet een van die op Tolkien gebaseerde films met enorme heldendichten met tovenaars, elven, Orcs en machtige menselijke koninkrijken, maar degene die de avonturen van de bescheiden Bilbo Baggins volgt (deze Hobbits houden nooit op met je te verrassen of wel soms?).

Net als op eerdere filmsets in dit fantasie universum heeft The Hobbit geweldige speciale effecten, geweldige kostuums en make-up en werd het voornamelijk opgenomen in de adembenemende landschappen van Nieuw-Zeeland.

 1. Avatar (2009): € 221.835.000

Van James Cameron was al decennialang bekend dat hij iemand is, die om zijn verhalen te vertellen vertrouwt op de technologie en de speciale effecten, maar met Avatar heeft hij dit naar een geheel nieuw niveau gebracht. Het eerste scenario werd in 1994 geschreven maar Cameron koos ervoor om te wachten totdat de technologie zijn visie had ingehaald, zodat hij de film echt kon laten lijken zoals hij dat wilde.

Vijftien jaar later, na een enorme investering qua tijd en geld, werd de film eindelijk uitgebracht en ontving het vanwege de visuele effecten overdadige loftuitingen (en een Oscar-nominatie). Het was ook enorm succesvol aan de kassa en het was de eerste film ooit die meer dan 1,7 miljard euro opbracht. Het bleek goed besteed geld te zijn.

 1. Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest (2006): € 224.130.000

De meest succesvolle films, die geïnspireerd zijn op andere media, zijn gebaseerd op dingen zoals boeken, strips of grafische romans, maar één van de meest populaire films ooit is eigenlijk gebaseerd op… een ritje in Disneyland. Veel van zijn charme komt van de vertolking van Johnny Depp als de roekeloze Captain Jack Sparrow (die hem na de eerste aflevering van de serie een ​​Academy Award-nominatie voor beste acteur opleverde, wat vrij ongewoon is voor een komische rol).

De film won de Oscar voor visuele effecten, wat vanwege het enorme budget niet verrassend was. Maar het was het uiteindelijk allemaal waard omdat Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest de film werd die het snelst (hoewel het record inmiddels is overtroffen door The Avengers) bruto een bedrag van meer dan € 850.000.000 opbracht en niet alleen de best scorende film van 2006 was maar ook de meest succesvolle film. Niet slecht voor een vervolg.

 1. Waterworld (1995): € 230,589,000

Toen het in 1995 werd uitgebracht, was Waterworld de duurste film ooit gemaakt. Sindsdien zijn critici over de film niet overdreven aardig geweest, vooral niet over het acteren en de regie, hoewel de productiewaarden werden geprezen. Net als veel andere dure films werd Waterworld ontsierd door moeilijkheden tijdens de productie – tijdens een voorval werd de set door een orkaan zwaar beschadigd. Er werd zoveel in het project geïnvesteerd dat de staat Hawaï (waar het filmen plaatsvond) feitelijk meer dan 30 miljoen euro aan zijn economie had kunnen toevoegen.

 1. Harry Potter and the Halfblood Prins (2009): € 233,989,000

Harry Potter and the Halfblood Prins is de zesde en de duurste film uit de Harry Potter-serie, met een aanzienlijk hoger budget dan enig ander vorig deel. Het kost zelfs meer dan de tweedelige Harry Potter and the Deathly Hallows.

De effecten zijn eigenlijk beter dan ze ooit in een Harry Potter-film waren, de cinematografie is gewoonweg prachtig en de Academy Award-nominatie is volledig verdiend. Over het algemeen was het ook één van de meest positief beoordeelde films.

In het buitenland zoals bijvoorbeeld Frankrijk is Harry Potter nieuw op Netflix te zien. Helaas zijn de films nog niet in Nederland beschikbaar.

 1. Tangled (2010): € 239,429,000

Wanneer je de kosten voor de animaties in overweging neemt, zou je denken dat je alleen maar hoeft te betalen voor een groep artiesten die op hun computer werken en niet voor de sets, de kostuums, het personeel of andere extra dingen. Maar Tangled van Disney kost ongeveer evenveel als de productie van de hele trilogie van de Lord of the Rings – dus wat was daar aan de hand?

Nou, toen de studio overstapte van handgetekende animaties naar CGI moesten er om dat ‘Disneygevoel’ te behouden nieuwe technologieën en methoden worden uitgevonden. De productie nam het grootste deel van een decennium in beslag, de regisseurs werden vervangen en er moest om het haar van Rapunzel geloofwaardig te maken baanbrekende wiskunde worden toegepast.

 1. Spider-Man 3 (2007): € 249.798.000

De derde en de laatste Spider-Man-film van Sam Raimi, met in de hoofdrol Tobey Maguire, was Spider-Man 3 en hoewel de film het best aan de kassa verliep werd het door de critici het minst goed ontvangen. De opnames vonden op meerdere locaties in de VS plaats en namen bijna een heel jaar in beslag.

In termen van speciale effecten ging de film verder waar de vorige film was blijven steken. De drie schurken, de chaos die ze toebrengen en de actiescènes zien er geweldig uit. Al met al was het een leuke actiefilm met een geliefde superheld, iets wat we elke zomer wel verwachten te zien.

 1. Titanic (1997): € 250.138.000

Titanic werd twee jaar na Waterworld in de bioscoop uitgebracht waardoor het record voor de duurste film ooit werd verbroken en het bijna een trend begon te worden van gigantische producties op het water (die zich gelukkig nooit heeft doorgezet). In tegenstelling tot de film van Kevin Costner was Titanic enorm succesvol, werd Leonardo DiCaprio een superster en werd het de grootste kaskraker ooit (niet aangepast aan de inflatie), een record dat uiteindelijk werd verbroken door een andere productie van James Cameron, Avatar, wat ook de enige twee films zijn die meer dan 1,7 miljard euro opbrachten.

De epische rampenfilm/tranentrekker vestigde ook records voor het aantal Oscar-nominaties (14) en gewonnen Oscars (11).

 1. Cleopatra (1963): € 288.555.000

Hier is waar dat dat vervelende ding genaamd inflatie eigenlijk een rol speelt. Uitgebracht in 1963, met in de hoofdrollen Liz Taylor in de titelrol naast Richard Burton en Rex Harrison, had de film een ​​budget van ongeveer € 3,399,770 als je het omrekent naar het geld van vandaag, maar de kosten zorgden ervoor dat 20th Century Fox 50 jaar geleden bijna bankroet was!

Deze enorme kosten waren gedeeltelijk te wijten aan het feit dat de uitgebreide kostuums en de sets twee keer moesten worden gemaakt (aanvankelijk in Londen, daarna in Rome omdat de productie daar naartoe was verplaatst). De enorme vergoeding voor Liz Taylor, die uiteindelijk € 6.000.000 had gekregen (meer dan € 42.500.000 omgerekend naar het geld van vandaag), heeft ook niet veel goeds voor het eindresultaat gedaan. Aan de andere kant verdiende ze wel een Guinness World Record voor de 65 keer dat ze van kostuum veranderde (sindsdien overtroffen door Madonna die in Evita 85 keer van outfit veranderde), terwijl de film 4 van de 9 Academy Award-nominaties won (voor cinematografie, speciale effecten, art direction en set decoration).

 1. Pirates of the Caribean: At World’s End (2007): € 290.510.000

De derde aflevering van de serie Pirates of the Caribbean werd in de zomer van 2007, slechts een paar weken na Spider-Man 3, uitgebracht en versloeg daarmee het record als de duurste film die ooit werd gemaakt.

Hoewel het niet bepaald het beste deel van de trilogie van Gore Verbinski is, zijn de productiekosten nog steeds verbazingwekkend. En zelfs met zijn verbluffend hoge kosten compenseerde de film dat nog steeds ruimschoots aan de kassa, wat aantoont dat als je genoeg geld investeert, als het er goed uitziet en als je de perfecte ster vindt om het te dragen, je waarschijnlijk een kleurboek in een zeer lucratieve filmserie kunt veranderen.

Laat een reactie achter