Zoals Netflix-films aan een vriend worden aanbevolen, bevelen wij deze vijf tweedehands auto’s voor €5.000 koopwaardig aan die we deze week hebben gevonden. Grijp daarvoor deze gelegenheid aan om vandaag online te wedden op de Esports markt bij BetUs en krijg live en bijgewerkte weddenschappen op esports odds op evenementen die wereldwijd plaatsvinden.

Dat gezegd hebbende, laten we eens kijken naar vijf tweedehands auto’s van rond de 5.000 euro die we de afgelopen week tegenkwamen:

1. Mitsubishi L200

De Mitsubishi L200 is een pick-up truck. Je bent niet verkeerd als je het per ongeluk een ute noemt en je wordt begrepen, met alleen pedanten die je daarop corrigeren. En wij benadrukken juist die pedanten. De Mitsubishi L200 is een pick-up die een ladder-frame chassis heeft waarop de carrosserie is geschroefd, wat helemaal fout is. Hij heeft ook meer dan twee deuren en eerlijk gezegd is er niets auto-achtigs aan de manier waarop hij rijdt.

Maar ja, in Australië maakt niemand meer utes. En daardoor kun je ze ook niet krijgen op alle plaatsen waar mensen denken dat ze een Australisch accent kunnen leggen. Ik kijk naar jou, Karl Urban. Blijft over, zoals we in het begin al zeiden, een pick-up truck. Die doet veel dingen, meestal op een slechtere, minder comfortabele manier dan een echte auto. Maar soms is er een specifieke behoefte (of in ieder geval een specifieke mentale gymnastiek) die je ervan overtuigt dat je er een nodig hebt. En we vonden een L200 in budget, dus dat is waarschijnlijk voldoende. Waarmee je dan de jouwe kunt opbouwen zoals Wookie deed voor Namibië, zelfs als je nooit verder komt dan Newbury.

2. Citroën Cactus

Waarom Citroen precies besloot zo’n eigenzinnig, nuttig autootje te noemen naar een harde, doornige plant die groeit in een van de dodelijkste landschappen die de wereld te bieden heeft, is iets om op je gemak over na te denken. Net als het feit dat iets ‘cactus’ noemen in Australië gelijk staat aan ‘stuffed’ of ‘banjaxed’. Wow, dingen moeten daar echt vaak stuk gaan. Wat veel gemakkelijker te achterhalen is, is wat de Citroen Cactus biedt – een kleine SUV, zonder de existentiële angst en ennui die de gemiddelde automobilist omhult als hij pech krijgt en zijn middelen moet gebruiken om een vervoermiddel te kopen dat met moeite over een middenberm zou rijden.

Grappen over statistiek, mensen. Zo moeilijk vinden we het om over SUV’s te praten. Gelukkig is de Cactus een absolute uitbijter (OK, die grap heeft blijkbaar nog steeds benen) – hij is licht, comfortabel, perfect voor alle dingen waar hij werkelijk voor gebruikt zal worden en zalig vrij van de pretentie dat hij gebruikt zal worden om te kamperen aan de andere kant van een North Face catalogus.

3. BMW 330d Touring

En daar hebben we hem dan: de dadmobiel voor elke vader die jong genoeg is om te weten waar de luiertas is, welke knuffel de favoriet is van je kroost en hoe je de kinderwagen met één hand kunt opvouwen, terwijl je de genoemde tas, knuffel en kroost vasthoudt. En dat alles bedekt met wat je hoopt dat een beetje bruin geworden bananenpuree is. En misschien ook om precies te weten wat we bedoelen als we zeggen dat de crèche gewoon een petrischaal is, en dat gastro-enteritis rechtstreeks naar de darmen van de hel kan gaan – want die van ons zijn helemaal op. OK, die is misschien wat specifiek.

In elk geval zal het bezitten van een E91 330d Touring veel lijken op… nou ja, de ervaringen van de meeste jonge vaders met een gezin. Zoals veel sneller vooruit komen dan hij had verwacht, meer versleten zijn dan iemand graag toegeeft, meteen tot de nok toe gevuld met dingen waarvan hij nooit wist dat hij ze nodig had en vaak mystificerend duur. En vooral iets waar hij zich niet zonder kan voorstellen. Papa houdt van je, kampioen.

4. Ford Fiesta diesel

We kunnen het bijna horen. ‘Een kleine diesel hatchback?’, vraag je. ‘Als ik gevoeligheid wilde, zou ik het hier waarschijnlijk niet vragen – no offence.’ Geen probleem, meneer de stroman. We weten dat dit een beetje afwijkt van ons gebruikelijke advies ‘Koop een Jensen, een oude Land Rover en een Japanse Kei-auto – en vergeet niet minstens één keer in je leven een Chimaera door een heg te sturen’. Maar soms is het leven veel beter als het oninteressant is.

Dus ja, we weten het. Oh, we weten het. Een kleine diesel hatchback – zelfs een die zo blij en te goed is in het hele ‘handling’ gebeuren – is nauwelijks wat je zou gebruiken om de Stig uit zijn winterslaap te lokken. De Fiesta TDCi is niet iets dat je koopt uit razend verlangen en dan probeert zijn kletterende motorgeluid opzij te zetten; het is een auto die je koopt omdat hij een beetje vreugde terugneemt van de absolute hoofd-over-hart beslissing die je in de markt zette voor een diesel hatchback.

Als we ons goed herinneren (nooit gegarandeerd), zei de officiële bumf dat de kleine diesel Fiesta iets van 80 mijl per gallon kon halen. Het beste wat wij konden halen was meer als 60mpg. Maar 60 mijl per gallon is nauwelijks iets om te versmaden, zeker niet op dit moment. Nou, om maar meteen met de deur in huis te vallen, het is waarschijnlijk het beste om niets of niemand te versmaden tegenwoordig. Draag je steentje bij en zo verder.

5. Mercedes Benz W126

Ja, het is de sedan die alleen maar leek te bestaan als de goede auto van iemand anders zijn vader. Degene waarmee hij nooit naar de supermarkt ging, degene waarin hij niemand liet eten, degene die op de een of andere manier wonderbaarlijk schoon bleef, zelfs in de winter. Het is ook de wagen van de familie Bluth – die je waarschijnlijk niet zou proberen te evenaren, toegegeven – waar zelfs daar, in het land van de verbazingwekkend grappige sitcom, de regels van de W126 S-klasse golden. Nou ja, voor een tijdje dan. Ongeacht de connotaties is het nog steeds een S-Klasse uit de tijd dat Benz in grote lijnen onberispelijke auto’s bouwde. Hij is nog steeds ontworpen door Mercedes leading light Bruno Sacco. En hij heeft zoveel moderne voorzieningen – gordelspanners, kreukelzones, airbags, ABS, tractiecontrole, elektrische stoelen met geheugen, klimaatregeling en een V8 met brandstofinjectie – dat je gemakkelijk vergeet hoe oud de W126 is. De W126 is dus een klassieke auto met moderne voorzieningen – maar het is geen restomod. En, zoals je misschien al bedacht hebt, hij kost geen restomod geld – we vonden er een voor het vorstelijke bedrag van €3.500. Mocht je op dit moment geen €3500 bij je hebben, bedenk dan: er is altijd geld in de bananenkraam.

Laat een reactie achter