Of het nu is omdat je een milieubewuste levensstijl wilt leiden of omdat je misschien gewoon tijd en geld wilt besparen, bewuster bezig zijn met het milieu heeft echt grote voordelen. Wat je motieven ook zijn, je tuin zal er alleen maar beter van worden. In dit artikel delen we een paar tips, die je kunt gebruiken om je tuin van mooi naar geweldig te laten gaan.

1. Plant groen uit de streek

planten-bloemen-tuin

Inheemse planten zijn gewend aan de groeiomstandigheden in hun gebied, dus zijn ze een slimme en vooral onderhoudsarme optie. Als ze eenmaal goed zijn geworteld, hebben ze over het algemeen minder water nodig en hebben ze ook minder problemen met plagen en ziekten. Inheemse dieren, die in het wild leven, zijn ook dol op ze omdat ze een fantastische bron van voedsel en onderdak zijn. Neem contact op met een kwekerij bij jou in de buurt om samen te bekijken welke soorten er geschikt zijn voor de groeiomstandigheden in jouw omgeving.

2. Maai niet te diep

Probeer je gazon een paar centimeter te laten groeien, zodat het de droogte in de warmere maanden beter kan verdragen. Wortels groeien op die manier dieper en het gazons wordt voller, wat betekent dat er minder plagen, minder ziekten en een verminderde behoefte aan het gebruik van chemisch middelen is.

3. Ga aan de slag met compost

Het wordt niet voor niets ‘het goud van tuinierders’ genoemd. Compost bestaat vooral uit resten uit de keuken en verrijkt de grond met de broodnodige voedingsstoffen. Het vermindert niet alleen de afhankelijkheid van chemische meststoffen, maar compost verbetert ook nog eens de drainage, het vasthouden van water en de bodemtextuur. Zo blijven jouw bodembedekkers goed in leven en zullen ze heel vol zijn. Daarnaast zijn groente- en fruitresten, theezakjes, koffiedik, eierschalen, stukken krant, droge bladeren en onbehandeld gemaaid gras zijn allemaal geweldig voor de bodem in de tuin.

4. Kies voor tuinmeubilair dat milieuvriendelijk is

andes_plantenbak_cortenstaal_vierkant_close_up-thumb

Controleer bij het kopen van houten banken of tafels of ze gecertificeerd en duurzaam zijn. Een hardhout zoals acacia, dat in overvloed groeit en in veel regio’s als invasief wordt beschouwd en hout zoals teak, dat van plantages komt die ook weer worden aangeplant, zijn bijvoorbeeld goede keuzes. Hetzelfde geldt voor terrasmeubels van gerecycled aluminium, staal of kunststof.

5. Bespaar met zonne-energie op de tuinverlichting

Maak, door het gebruik van lampjes, de achtertuin in het donker net zo mooi als overdag. Met op zonne-energie werkende spots, lantaarns en verlichting voor langs een pad, die verkrijgbaar zijn in verschillende maten, is het gemakkelijk om een stijl te vinden die bij het uiterlijk van jouw tuin past. Ze hebben geen draden of verlengsnoeren nodig, dus je kunt ze op elke zonnige plek neerzetten.

6. Overweeg het gebruik van metgezel planten

De mooiste en gezondste tuinen zijn die met veel verschillende planten en bloemen. Bovendien zouden bepaalde combinaties van planten elkaar juist aanvullen om de groei en de vitaliteit te stimuleren. Van goudsbloemen wordt bijvoorbeeld gezegd dat ze ongewenste vliegende insecten en bodeminsecten weghouden. Hoge planten kunnen van nature schaduw bieden voor de kleinere planten en de soorten die niet goed tegen de zon kunnen. Het is ook verstandig om in gedachten te houden dat, hoewel er enkele briljante combinaties voor planten bestaan, hier in de tuin goed onderzoek naar te doen. Sommige planten gaan niet goed samen en kunnen de groei en de productiviteit van andere planten zelfs belemmeren. Je moet voordat je nieuwe stekjes of planten gaat zetten altijd rekening houden met wat je in je tuin wilt laten groeien. Als je dit eenmaal weet, moet je wat onderzoek doen, zodat je verder in het groeiseizoen geen problemen zult ondervinden.

7. Ga voor wild

tuinieren

Ruil de grasmaaier in voor een mulchmaaier. Neem een hoek van je gazon en vervang deze door een bed van mooie inheemse planten of mulch, dat kan worden gebruikt om een speelset voor kinderen in te verankeren. Maak een sprookjestuin vol varens in een gebied dat veel schaduw krijgt of probeer op een laaggelegen plek met een drassig gazon een regentuin te maken.

8. Mulch herfstbladeren met de maaier

Vergeet al dat harken en bij elkaar blazen van bladeren. Laat de gevallen bladeren liggen en snijd ze in plaats daarvan met een mulchmaaier in kleine stukjes. Dit spaart niet alleen je rug, maar ook voegen de gesnipperde bladeren voedingsstoffen toe aan de grond, waar ze liggen te vergaan. Versnipper de bladeren wel op tijd en laat de bladeren het gras niet volledig bedekken. Als je geen mulchmaaier hebt, kijk dan eens naar een bladzuiger met mulchmogelijkheden.

9. Maak een gunstige omgeving voor bestuivers

planten groei tuin

Bestuivers zoals honingbijen, vlinders en kolibries helpen bij de bestuiving van 75% van onze bloeiende planten en bij bijna 75% van onze gewassen. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat veel van deze vitale bestuivers beginnen uit te sterven. Het gebruik van planten, die op verschillende tijdstippen van het jaar bloeien, zal er voor zorgen dat er het hele groeiseizoen nectar en stuifmeelbronnen voor de bestuivers zijn. Kies, als dat mogelijk is, voor inheemse planten met verschillende kleuren bloemen en vormen.

10. Geef op de juiste manier water

Geef het liefst tussen 06.00 uur en 10.00 uur water, wanneer de lucht nog koel is en er niet zoveel vocht door verdamping verloren gaat. In de late namiddag water geven, kan natuurlijk ook. Zorg er dan wel voor dat het gebladerte de tijd heeft om te drogen voordat de vochtige nachttemperaturen (en schimmelziekten) optreden. De planten water geven bij de wortels in plaats van bovengrondse sproeisystemen is ideaal omdat dit water zal besparen en de plant zo ook voedingsstoffen vanuit de wortels naar de rest van het groen kan overbrengen. Wat betreft het gazon: één keer per week lang en grondig water geven is het beste (als er 2cm water op het gazon staat, is dat voldoende).

Laat een reactie achter