Wanneer je een ruime tuin hebt en daarnaast ook kleine kinderen in huis hebt rondrennen, dan is het natuurlijk handig je tuin gebruiksklaar te maken. Hierbij zul je niet alleen rekening moeten houden met de veiligheid in de tuin, maar ook het ontwerp van de tuin. Een kindvriendelijke tuin zorgt er niet alleen voor dat je kinderen zorgeloos kunnen spelen, maar ook dat jij als ouder onbezorgd kunt genieten van de tuin. Vaak wordt bij een kindvriendelijke tuin meteen gedacht aan een zandbak, een gezellig tuinhuisje en nog meer objecten waarmee kinderen kunnen spelen. Echter, zul je ook moeten aan het plaats van bijvoorbeeld een wilgentenen schutting. Wil je meer weten over het aanleggen van een kindvriendelijke tuin? In dit artikel lees je hier meer over.

Aanleggen van een kindvriendelijke tuin

spelende-kinderen-tuin

Bij een kindvriendelijke tuin zul je niet alleen moeten denken aan het plaatsen van leuke activiteiten voor de kinderen, zoals een schommel tuin. Maar ook wat er niet in de tuin mag zijn om ongelukken te voorkomen. Zo mag er bijvoorbeeld geen water in de tuin achterblijven. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je kind in het water kan vallen. Wat plaats je dan wel in de tuin? Wordt het een tuin met een speelhoek? En hoe moet die eruit zien? Denk aan het plaatsen van een schaduwdoek in de zomer wanneer de felle zon schijnt. Bij het aanleggen van een zandbak, zul je moeten denken aan de weersveranderingen. Zorg daarom voor een beschermzeil waarmee je zand droog en schoon blijft.

Tips voor een kindvriendelijke tuin

twee-jonge-meisjes-tuin-tuinieren

Om ervoor te zorgen dat je niets ontbreekt in je tuin, zijn er een aantal tips die je helpen tijdens het ontwerpen van je tuin:

  • Plaats kindvriendelijke tuintegels, zodat je kinderen tijdens hun val niet veel verwondingen oplopen.
  • Zorg voor leuke hoeken in de tuin waar je kinderen verstoppertje kunnen spelen.
  • Plaats in wat grotere speeltoestel in de tuin, zodat je kinderen altijd een leuke bezigheid hebben in de tuin.
  • Plaats planten in de tuin die vruchten geven en die geplukt moeten worden. Kinderen vinden dit altijd heel leuk om te doen en daarbij helpen ze jou ook een handje mee in de tuin. Let er wel op dat je geen giftige planten in de tuin plaatst.

Kortom, een kindvriendelijke tuin maken doe je door tijdens het aanleggen rekeningen te houden de veiligheid van je kinderen. Daarnaast moet de tuin ook voor veel speelplezier zorgen.

Laat een reactie achter