Het maakt echt niet uit hoe groot of klein de ruimte is, die je buiten hebt, je kunt er een prachtige, luxe plek van maken. De mooiste tuinen zijn zorgvuldig ontworpen en ingericht om er zo luxueus mogelijk uit te zien en daarvoor hoef je echt niet de hoofdprijs te betalen! De ruimte, die je buiten hebt, hoeft niet noodzakelijkerwijs een ‘lege ruimte te zijn, die je niet gebruikt’ omdat je er een oase van rust, een feestzone en een stukje schoonheid dat alleen van jou is van kunt maken. Je tuin is niet alleen een plek waar je je kunt ontspannen, het kan ook waarde aan je huis toevoegen. Het is een plek waar je je even kunt ontspannen als je stress ervaart en je kunt er zelfs, als je dat zou willen, je eigen biologische groenten en fruit kunnen verbouwen.

Het is zo jammer dat veel huiseigenaren gewoon niet profiteren van de buitenruimte die ze hebben. De buitenruimte, die je bij je huis krijgt, is heel waardevol maar dan moet je er wel wat mee doen. Het idee dat je een berg contant geld nodig hebt om de buitenruimte die je hebt te kunnen verbeteren, is helemaal verkeerd. Je kunt je tuin of ruimte buiten er namelijk luxe laten uitzien zonder dat je daarvoor veel geld hoeft uit te geven. Er zijn extravagante snufjes die je voor je tuin kunt kopen, maar om luxe te creëren, is het echt allang niet meer nodig om diep in de buidel te tasten.

Je achtertuin heeft de kracht om het uiterlijk van je huis enorm te verbeteren, de waarde te verhogen en er een ruimte van te maken, waarin je graag je tijd wilt doorbrengen. De echte vraag is hoe je dit kunt doen. Hoe verander je een lege tuin in een ruimte die luxe uitstraalt en de natuur dichterbij brengt? Een hangmat met standaard maakt al een heel groot verschil maar we nog acht manieren om dat te doen.

Begin bij de grond

grote tuin

Als je iets wilt veranderen, moet je bij de basis beginnen. Daarom moet je beginnen om de grond eens te bekijken. Denk er eens over na: de planken op het terras of de patio en het gras in je tuin zijn allemaal gelegd om een harmonie te creëren en jij kunt die harmonie echt maximaliseren door het juiste type ‘grond’ in je tuin te leggen. Om je gras mooi te houden en een luxe uitstraling geven is het belangrijk om het met graszaad te onderhouden.

Als je op zoek bent naar een onderhoudsarme tuin, is een betegeld terras een beter idee dan een grasveld. De meeste mensen houden ervan om die twee te combineren en hebben een terras eventueel met een overkapping en een gazon zodat ze kunnen genieten van het beste van twee werelden. Je moet evenwicht, proportie, kleur, texturen en vorm in je tuin hebben, dus of dat nu verschillende niveaus zijn of bijvoorbeeld een verzonken zitgedeelte in het gazon, je moet kijken wat het beste bij jouw ruimte past. Je tuin moet zo aantrekkelijk mogelijk zijn voor de mensen die er gebruik van maken. Begin dus bij het maken van een plan voor je tuin bij de grond en kijk daarna verder.

Houd het netjes

Een van de goedkoopste manieren om je tuin er luxueus uit te laten zien, is door het netjes te houden. Snoei de struiken en de bomen. Ruim het tuinafval op. Maai het gras. Het is best een klus als je een wat grotere tuin hebt, maar in dat geval kun je misschien een tuinman inhuren om het opruimen voor je bij te houden. Een gratis en snelle manier om ervoor te zorgen dat je tuin er aantrekkelijk uitziet, is door zelf wat inspanning te leveren. Opruimen en schoonmaken is een must en je als je het maaien eenmaal onder de knie hebt, moet je je gazon er keurig netjes laten uitzien. De kleinste details maken een groot verschil en je kunt ervoor zorgen dat je tuin er luxe uitziet als je hem schoon en netjes houdt. Dit geldt ook voor de plaatsen rondom de BBQ en vuurkorven; als ze schoon en netjes worden gehouden, zullen mensen er graag gebruik van maken en er in de buurt gaan zitten.

Ga voor één thema

Je houdt misschien van een tropische look, maar als je dit probeert te combineren met een rustige en vredige uitstraling, botst dat met elkaar en ziet het er uiteindelijk rommelig uit. Als je van plan bent om een fontein te kopen, zal dat voor rust in je tuin zorgen maar het staat niet mooi bij imposante palmbomen en tropische bloemen. Niemand zal rustig kunnen zitten in een tuin die boho met industriële looks combineert omdat dat ervoor zal zorgen dat je tuin gewoon niet een geheel is. Het is belangrijk om een kleur- en decorthema te creëren dat er goed uitziet en je ruimte complimenteert, anders zal het de waarde van het huis verlagen en dat is natuurlijk zonde. Overweeg goed welk thema je bij het decoreren van je tuin gebruikt, vooral als je deze een luxe uitstraling wilt geven. Bij een Toscaans thema horen bijvoorbeeld olijfplanten en plantenpotten van terracotta.

Richt je tuin goed in

kunstgras in tuin

Tuinmeubelen zoals wicker loungesets moet goed op de tuin worden afgestemd. Zo creëer je een geheel en dat zorgt voor luxe en rust in de tuin. Alle meubels zouden mooi bij het geheel moeten passen en je kunt dat eenvoudig doen door meubels te kopen, die de andere accessoires en planten in je tuin zullen complimenteren. Kies je voor houten meubels voor buiten, dan moet je voor alle meubels hetzelfde hout gebruiken. Zorg ervoor dat je de kleuren op elkaar afstemt. Zwart houten meubilair moet ook passen bij het rotan tuinmeubilair dat je kiest. Wat bijvoorbeeld niet kan, is een vintage look met een eclectische uitstraling combineren omdat dit er druk uitziet.

Definieer elk gebied

Je moet een ruimte maken om te kunnen dineren, om te kunnen koken en om te kunnen ontspannen. Je tuin kan worden opgebouwd uit gebieden en deze moeten ook gemakkelijk te gebruiken zijn. De patio of het terras is misschien de beste ruimte om te dineren. Daarnaast kan er natuurlijk ook een buitenkeuken worden gebouwd. Je kunt bijvoorbeeld een buitenkeuken hebben om de maaltijden, waarvan je zo geniet, het vlees voor op de BBQ klaar te maken. Deze keuken is het toonbeeld van luxe voor je tuin. Nadat je deze kookzones hebt gedefinieerd, moet je bedenken hoe je de rest wilt gaan indelen. Een zithoek met een buitentapijt is een goede manier om de ultieme ontspanning toe te voegen. Je kunt vuurkorven, lage salontafels en gigantische zitzakken neerzetten om je lekker in je tuin te kunnen ontspannen. Het hoeven niet allemaal hoge stoelen en fauteuils te zijn, dus maak optimaal gebruik van de ruimte die je hebt. Stenen randen en borders met bloemen kunnen ook worden gebruikt om de duidelijke gebieden te definiëren en om meer een geheel van de tuin te maken.

Zorg voor goede verlichting

Tuinen zijn geweldig om je overdag in te ontspannen, maar ’s avonds zijn ze vaak nog mooier om te zien. Het toevoegen van verlichting kan een groot verschil maken in de manier waarop je je tijd in de tuin doorbrengt. Lichtslingers die op zonne-energie werken kunnen je tuin de hele avond prachtig verlichten en je kunt ze, als je dat wilt, ook in bomen of in bloemenstruiken hangen. Als je je tuin opnieuw een indeling geeft, kun je wellicht ook LED-verlichting laten installeren zodat de verlichting in je tuin mooi is verdeeld. Breng ook de bomen onder de aandacht en geef je hele tuin een verzorgde, uniforme uitstraling, waar iedereen van onder de indruk zal zijn. Bij tuinverlichting kun je ook denken aan staande lantaarnpalen in de hoeken. Ze zijn sierlijk, uniek en maken de tuin goed verlicht en bijzonder.

Maak je een voorstelling

Je moet je buitenruimte altijd zien als een verlengde van je binnenruimte, dus als je binnenruimte luxe is, moet dat ook terugkomen in de tuin. Comfortabele stoelen, vloerkleden, lage tafels, door kaarsen verlichte lantaarns en kussens kunnen dezelfde sfeer als binnen geven en als je je buiten op je gemak voelt, zul je er ook meer tijd doorbrengen. Je kunt ook zoveel verschillende decoritems toevoegen, van onderzetters tot doeken voor over de stoelen en sjaals voor als het koud wordt, sierlijke lampen en zelfs apart servies en bestek om buiten te gebruiken. Maak je geen zorgen dat Moeder Natuur je spullen zal verwoesten want de meeste accessoires voor buiten zijn al gemaakt van waterdichte stoffen of materialen die weerbestendig zijn. Dit betekent dat zelfs in de regen al je spullen alleen maar schoongespoeld zullen worden!

Onderhoud alles goed

Steenwerk is altijd mooi, maar het is moeilijk te onderhouden. Scheuren in de bestrating zijn echter niet alleen lelijk, maar ook gevaarlijk. Houd gebroken stenen en gescheurd cement in de gaten, want als ze eenmaal barsten, moet je ze zo snel mogelijk vervangen. Het regelmatig wassen van houten meubels en vloeren van terrassen is ook een must omdat ze er anders na verloop van tijd niet meer uitzien. Vervang hout dat beschadigd is, omdat het er gewoon niet mooi uitziet. Als je hout goed onderhoud, kan het voor een luxe uitstraling in je tuin zorgen.

De buitenruimte, die je hebt voor je huis, is helemaal van jou en je kunt het met de juiste accessoires en planten het zo mooi maken als je wilt. Geef je tuin de aandacht en de behandeling die het verdient en zie het als een verlengde van je huis. Dat is de beste manier om ervoor te zorgen dat je de luxe uitstraling krijgt, die je zo graag wilt.

Laat een reactie achter