Er wordt altijd gedacht dat de beste tuinen, tuinen zijn die mensen gelukkig maken en waarin ze zich comfortabel voelen. Natuurlijk zien grote tuinen er goed uit, maar ze moeten ook goed aanvoelen. De tuinen, die men het meest bewondert, zijn ontspannend, gemakkelijk te doorlopen en niet te moeilijk om te onderhouden. De paden en de structuren moeten eenvoudig te navigeren zijn, terwijl de geselecteerde planten mooi moeten zijn om naar te kijken en zonder al te veel gedoe functioneel moeten zijn. Tuinarchitecten pakken elke dag de kwesties van comfort en bruikbaarheid aan. Het plekje waar je tot rust komt in een mooie tuinstoel is uiteindelijk het belangrijkst. Hier zijn 15 praktische tips om een prettige, leefbare tuin te kunnen ontwerpen.

1. Geef ruim baan

Zorg ervoor dat je paden breed genoeg zijn voor een comfortabele doorgang. Niemand geniet, binnen of buiten, van nauwe doorgangen. De hoofddoorgangen moeten breed genoeg zijn om ten minste twee mensen naast elkaar te kunnen laten lopen, dus niet minder dan 1,5 meter. Voor de zijpaden waar mensen alleen lopen, moet de breedte 1 meter zijn. Houd er rekening mee dat hoe groter de aanplantingen of de structuren zijn die jouw looppad flankeren, hoe breder het pad moet zijn. Hoge afscheidingen zorgen ervoor dat elke ruimte kleiner wordt.

tuin paden

2. Kijk uit waar je loopt

Trappen buiten moeten langzaam omhoog gaan omdat ze anders kunnen afschrikken. Treden met een stijging van 10 centimeter of minder zijn het meest comfortabel. De stap (of de diepte) van elke trede plus tweemaal de hoogte moet gelijk zijn aan een halve meter. Als jouw tuintrappen meer dan 10 treden omvatten, overweeg dan om na de vierde of na de vijfde trede een plateau te maken om de voortgang te vergemakkelijken. De plateaus moeten minstens zo diep zijn als de treden breed zijn. Een royaal plateau is een absolute noodzaak als de trap van richting verandert.

3. Veel armslag

Terrassen en veranda’s zijn perfecte ruimtes om je buiten te vermaken. Plan om je met een aantal mensen te vermaken voldoende ruimte in. Bedenk hoeveel gasten je waarschijnlijk regelmatig over de vloer zult krijgen en plan dan minimaal anderhalve meter ruimte per persoon in. Buitenshuis dineren betekent dat je tuinmeubilair nodig hebt, dus probeer om een ​​comfortabele doorgang mogelijk te maken en 1 meter ruimte rond elk meubelstuk vrij te laten.

4. Sta stabiel stabiel op je benen

Zorg ervoor dat elke bestrating een veilige ondergrond biedt. Vermijd gladde oppervlakken of los geplaatste straatstenen die wiebelen. Bestratingsmaterialen zoals gepolijst graniet of een zachte buitentegel bieden mogelijk niet genoeg absorbtiekracht in regenachtige en winterse klimaten. Grindpaden zijn prima – gebruik gewoon natuurlijk grind. Natuurlijk grind bevat kiezels van verschillende grootte, die stevig samengedrukt kun worden en een stevige ondergrond vormen, terwijl gesorteerd grind bestaat uit kiezels van vergelijkbare grootte, die niet goed samengaan en los blijven zitten. Wat jouw bestratingsmateriaal ook is, zorg ervoor dat je verharde oppervlakken enigszins aflopen om te voorkomen dat er water op komt te staan.

grind tuin

5. Pas op voor je hoofd

Zorg voor voldoende hoofdruimte onder bogen, priëlen en pergola’s. Een meter of 2 wordt over het algemeen als een minimum beschouwd en daar wordt gewoonlijk nog eens minstens een meter aan toegevoegd als je weet dat er planten over de structuur zullen gaan groeien. Dit klinkt misschien erg hoog, maar buitenstructuren hebben de neiging om kleiner te lijken dan wanneer ze binnen zouden staan. Bovendien is het beter om voorzichtig te zijn en om te voorkomen dat je je hoofd stoot aan een klimroos of een blauwe regen. Palen voor bogen en pergola’s moeten op ten minste enkele centimeters buiten de paden, die er doorheen lopen, worden geplaatst om zo voldoende bewegingsruimte te kunnen bieden.

6. Houd rekening met de groei

Geef je planten de ruimte om te groeien. Als je meteen een dicht, vol landschap wilt hebben, plant het dan met de bedoeling om wat planten later als ze volgroeid zijn te verplaatsen of te verwijderen. Je kunt ook snelgroeiende, kortstondige vulplanten planten, om je aanplant tijdelijk voller te laten lijken.

7. Houd afstand

Koop de juiste bloembollen en plaats planten van meer dan een meter hoog op minimaal een halve meter afstand van het looppad en de randen van de patio, omdat deze ruimtes anders te krap of te vol kunnen worden. Probeer, terwijl je bezig bent, planten met doornen zoals rozen of scherpe planten zoals de keizerskroon weg te houden uit drukke gebieden.

8. Gras neemt een eigen plaats in

Een gazon kan duur en arbeidsintensief zijn om te onderhouden, maar geen enkel ander oppervlak is zo veerkrachtig en dus comfortabel om op te loungen of zo zacht en prettig om op te spelen. Geen enkele andere beplanting kan zo veel hebben als gras. Inderdaad, gras heeft een speciale functie in de tuin, dus gebruik het verstandig. Verspil geen moeite aan het onderhouden van een gazon waar een onderhoudsvriendelijke bestrating of planten net zo goed kunnen dienen, maar beknibbel niet op het gras voor in gebieden waar je het leuk vindt. Een strook groen gras kan ook het perfecte tegengewicht vormen voor overvloedige bedden en borders.

9. Denk verder dan de bloeitijd

Hoewel bloemen een zeer aantrekkelijke toevoeging zijn, bieden veel planten meer dan alleen maar bloemen. Kijk verder dan de bloeitijd en gebruik het gebladerte, het fruit en de schors voor voor het hele jaar lang kleur, vorm en textuur in de tuin. In de lente en in de zomer kunnen zomerbollen prachtig groeien, maar in herfst verkleuren de bladeren van eikenbladige hortensia’s en de vruchtdragende takken van winterbessen. Op dezelfde manier verhoogt de winter de kleur van de stengels van takjes rode kornoelje en de glorieuze bast van A. griseum. Door planten met meerdere sierlijke aspecten te kiezen, verleng je in elk seizoen de aantrekkingskracht van je tuin.

planten groei tuin

10. Creëer een comfort zone

Schoonheid kan erg belangrijk zijn, maar planten kunnen méér in de tuin doen dan alleen maar staan en er mooi uitzien. Als de juiste planten op de juiste manier worden gebruikt, kunnen zelfs comfort aan je tuin toevoegen en nuttig zijn. Coniferen en breedbladige groenblijvende planten kunnen je tuin tegen harde wind beschermen. Grote vaste planten of siergrassen kunnen een ‘instant’ schutting maken. Een goed geplaatste boom of een hoge struikrand kan in de hitte van een zomerse middag een schaduwrijke oase bieden. Denk je niet dat je genoeg ruimte hebt voor een boom? Denk dan nog eens na. Met zoveel compacte sierbomen, die er beschikbaar zijn, is er waarschijnlijk vast wel een die bij jouw woning past.

11. Denk aan de toekomst

Als je je tuin aan het inrichten of aan het afgraven bent (of je hebt gewoon iets nodig om toe te voegen aan je takenlijst), overweeg dan, zelfs als je nog geen plannen voor verlichting of irrigatie hebt, om de leidingen langs de paden en in de buurt van de borders te leggen en zorg er dan voor dat de leidingen en irrigatieslangen een halve meter onder de grond komen. Over een paar jaar ben je misschien blij dat je het gedaan hebt. Bedrading en leidingen zijn eenvoudig later te installeren als de leidingen er al liggen en je geen vaste beplanting hoeft uit te graven of je bestrating hoeft open te breken.

12. Kijk naar links en rechts voordat je oversteekt

Het is moeilijk om je oprit veilig te verlaten als er planten of bouwwerken je zicht blokkeren. Bekijk vanuit je auto voordat je struiken, muren of hekken aanbrengt in alle richtingen het zicht. Terwijl je bezig bent, moet je ervoor zorgen dat je aanplantingen en structuren de uitzichten vanaf de opritten van je buren ook niet blokkeren.

13. Wees vriendelijk voor de buren

Neem, voordat je grote veranderingen in je buitenomgeving aanbrengt, contact op met je buren. Waarom zou je jaren van ruzie uitlokken, wanneer het plaatsen van een boom op slechts anderhalve meter van de door jouw voorgestelde plaats het beste uitzicht van jouw buren zou kunnen redden? Je buren delen niet noodzakelijk jouw smaak voor een ontwerp, maar houd er rekening mee dat je buitenomgeving meer impact op hen zal hebben dan je interieur. Je bent tenslotte niet de enige, die dagelijks jouw erf en tuin ziet.

14. Elektriciteit, water en gas

Weinig dingen in tuinieren zijn zo vervelend of lastig als het bedienen van een graaf- of sleufschep voor een ingegraven buis of kabel. Lokaliseer alle leidingen en ondergrondse voorzieningen als je van plan bent om in je tuin greppels te graven van meer dan 35 centimeter diep. De meeste gemeenten of lokale nutsbedrijven bieden, meestal voor niet meer dan een klein bedrag, diensten aan voor het vinden en het markeren van ondergrondse leidingen.

15. Weet wat je mag

Negeer de vereisten voor buitenstructuren niet zomaar als willekeurige ongemakken. Ze zijn ontworpen voor jouw veiligheid en voor de veiligheid van je gasten. Maximaal toegestane hoogten voor muren en hekken, regels omtrent grenslijnen en relinghoogtes voor veranda’s, trappen en terrassen, worden in veel bouwvoorschriften vastgelegd. Specificaties voor elektrische apparatuur, leidingen en de bedrading kunnen ook onderworpen zijn aan regelgeving. Bouwvoorschriften kunnen van staat tot staat en van stad tot stad verschillen en voorkomen is beter dan genezen.

Foto credits: Pixabay

Laat een reactie achter