Je tuinmeubels zijn investeringsstukken, en je mag verwachten dat ze vele jaren comfortabel plezier zullen geven. Maar om ervoor te zorgen dat je buitenmeubels de tand des tijds doorstaan, zul je er wat tijd aan moeten besteden om ze te verzorgen. Onderhoud hoeft echter geen enorm karwei te zijn – je kunt je meubels er zo goed uit laten zien als op de dag dat je ze kocht door een routine op te bouwen met behulp van deze drie eenvoudige tips.

Bedekken

Aerocover ronde tuinsethoes 150x85h cm.

Tijdens de wintermaanden is het aan te raden je meubels binnen op te bergen, misschien in een schuur of garage. Als dat niet mogelijk is, zorg dan voor een tuinsethoes die goed over je tuinmeubels past en zorg ervoor dat je het oppervlak waar je meubels op staan goed schoonmaakt om te voorkomen dat zich schimmel en zwammen ophopen. Meubelkussens moeten naar binnen gebracht worden als ze een tijdje niet gebruikt worden, of als er een periode van slecht weer komt. Hoewel deze zachte meubels voor buiten gemaakt zijn, verleng je hun levensduur en houd je ze mooi door ze af te schermen tegen vermijdbare slijtage. Je kan ook een ronde tuinsethoes overwegen, aangezien het er iets mooier uitziet en minder snel afwaait.

Schoonmaken

loungeset tuin

De eerste regel om je buitenmeubelen er op hun best te laten uitzien, is ze schoon te houden. Kies het juiste materiaal voor je meubelen zoals aluminium of hout dat voor buitengebruik behandeld is.

Wat de zitkussens betreft, zorg ervoor dat gemorste vloeistoffen meteen worden opgeruimd om te voorkomen dat de kussens zelf vochtig worden en voel je niet verleid om afneembare hoezen in de machine te wassen of in de droogtrommel te doen, want daardoor kunnen ze verbleken en misvormd raken.

Vermijd alles op basis van bleekmiddel om je meubels schoon te maken. Een beetje afwasmiddel is net zo samentrekkend als je nodig hebt.

Plaatsing

terras-tuin

Tuinmeubelen worden bij voorkeur op een stevige, vlakke ondergrond geplaatst, zoals een patio of een vlonder. Een oneffen oppervlak kan de gewrichten van stoelen en tafels extra belasten en ze ook onstabiel maken en het risico lopen om te vallen.

Meubels rechtstreeks op gras plaatsen moet ook vermeden worden als dat mogelijk is, om een aantal redenen. Ten eerste kun je na verloop van tijd merken dat je meubelset in het gazon wegzakt waardoor het ongelijk wordt, met als gevolg een minder comfortabele zitpositie of zelfs mogelijk onveilig is. Het vocht in het gras, over een langere periode, kan ook de conditie bederven van het materiaal dat ermee in aanraking komt, vooral hout. Door te voorkomen dat licht en vocht de delen van het gazon bereiken waar je meubels op zitten, zul je tenslotte bijna zeker je gras beschadigen, waardoor je vergeelde en kale plekken overhoudt.

Conclusie

Als je ervoor zorgt dat je je buitenmeubelen af en toe wat liefde geeft, gaan ze veel langer mee en blijven ze er mooi uitzien. En met deze eenvoudige tips kun je goede gewoonten vormen die je meubels met een minimum aan gedoe onderhouden.

Laat een reactie achter