Het is alweer bijna voorjaar, en dat betekent dat je weer lekker in de tuin kunt gaan werken. Of je nu grote veranderingen aan wilt brengen of niet, het is altijd de moeite waard om de beste tuintrends van 2024 door te nemen, zodat jouw tuin weer helemaal up-to-date is.

Of je nu zelf groene vingers hebt, of je liever de beste vakspecialisten via Homedeal inhuurt, dit artikel helpt je op weg bij jouw nieuwe tuin.

Wij zetten hier de beste tuintrends van 2024 voor je op een rijtje. Een hint: het draait dit jaar allemaal om duurzaamheid.

1. Duurzaamheid

tomaten uit tuin geplukt

Een tuin is anno 2024 niet alleen een plek waar je zelf tot rust komt, maar vooral ook een plek waar planten en dieren zich helemaal thuis voelen.

Dat doe je ten eerste door te kiezen voor duurzame materialen, zoals bijvoorbeeld gerecycled hout, beton of natuursteen. Daarnaast is het belangrijk om op een duurzame manier met water om te gaan, door het installeren van systemen voor wateropvang en -recycling, zoals regentonnen, groendaken en infiltratiekratten. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar je bespaart ook nog eens op de waterrekening.

Kies daarnaast voor een natuurvriendelijke beplanting die het lokale ecosysteem bevordert. Dit doe je door inheemse planten en bloemen te planten, die bijen, vlinders en andere insecten aantrekken.

Om het ecosysteem nog verder te bevorderen kies je voor struiken, bomen, vijvers en insectenhotels. Zorg ook dat er voldoende voedselbronnen zijn, zoals bijvoorbeeld fruitbomen, een moestuin of bloemen met veel nectar. Dit is ook interessant omdat je met je eigen boomgaard of moestuin ook jezelf voorziet van heerlijke biologische producten.

Tot slot is het belangrijk om geen pesticiden te gebruiken. Deze zijn schadelijk voor het milieu, en doden niet alleen de insecten die je weg wilt houden, maar ook nuttige dieren, zoals bijen en vlinders. Kies daarom in plaats van pesticiden voor het introduceren van nuttige vijanden in je tuin.

2. Modern Luxury

Duurzaamheid is natuurlijk belangrijk, maar het oog wil ook wat. Intratuin noemt deze trend modern luxury. Het idee is om de natuur in een modern, strak jasje te steken. Het draait hier om comfort en luxe, en dit doe je door gevlochten kunstleer, donker hout en natuurlijk groen te combineren.

Ideale planten voor deze stijl zijn de waterlelie, de ficus carica, de amelanchier en de pennisetum.

3. Landelijk met een rebels tintje

Als je een landelijk tintje toe wilt voegen aan je tuin is de Colourful Cottage-trend echt iets voor jou. Dit is min of meer de stijl van een Engelse cottage gecombineerd met kleurrijke elementen. Kies voor handgemaakte producten van rotan, warm hout of gerecycled materiaal, dat voegt rust en balans toe.

De beste planten voor deze stijl zijn violen, ginko biloba, clematis en plukgroente.

4. Een mediterrane stijl

Ben jij ook een buitenmens dat het liefst de hele dag in de tuin zit? Dan is een Zuid-Europese tuin wat je hebben moet. Een mediterrane tuin is kleurrijk met opengewerkt smeedijzer, vrolijke dessins, franjes, en tegelmozaïek.

Kleurrijke bloemen met een zoete geur zijn ideaal voor deze stijl. Denk hierbij bijvoorbeeld aan brugmansia, zomerbloeiers, polygala, lantana en chamaerops.

5. Meaningful Earth

moestuin

Deze tuintrend staat voor wild en natuurlijk. Het gaat hier om natuurlijke elementen, ruige en robuuste materialen en allerlei verschillende soorten planten. Ook een buitenverblijf of een tuinkas past perfect in deze tuin, zodat je kunt genieten van zelfgekweekte groenten en fruit.

6. Gentle Paradox

Deze tuintrend is precies wat de naam doet vermoeden: het combineert zachte en robuuste materialen. Door te experimenteren met pastelkleuren, sierlijke grassen en robuuste materialen creëer je de ultieme plek om heerlijk te ontspannen. Combineer dit met een robuust buitenverblijf van hout en aluminium. Door de tegengestelde elementen creëer je een heerlijke, eigentijdse tuin.

7. Een tweede woonkamer in je tuin

groen-dakterras-planten

Tuinhuisjes en blokhutten in de tuin zijn razendpopulair. Ze zijn heerlijk voor als je ’s zomers thuiswerkt, of gewoon om lekker na te tafelen op een warme zomeravond. Ze geven je het gevoel even helemaal weg te zijn.

Is jouw tuin te klein voor een tuinhuisje? Een simpele overkapping volstaat ook prima.

8. Een tuin met hoogteverschillen

Hoogteverschillen doen het in iedere tuin goed. In een kleine tuin creëert het meer ruimte, en in een grote tuin zorgt het voor meer dynamiek. Je kunt bijvoorbeeld trappen maken, of een verhoogde zithoek. De ideale materialen hiervoor zijn accoyahout of bamboehout.

En, heb jij al spannende ideeën voor een nieuwe tuin die helemaal voldoet aan de laatste trends?

Laat een reactie achter