Voor een maximale beeldweergave en een opgeruimde uitstraling van jouw entertainmentcentrum, is het monteren van jouw flatscreen-tv aan de muur een hele goede keuze keuze. Hier kun je lezen hoe je die flatscreen-tv aan de muur ophangt. Als je alles wat je nodig hebt al hebt, geweldig! Laten we dan snel beginnen met de beste manier om jouw tv aan de muur te bevestigen.

Wat heb je nodig om de tv aan de muur te bevestigen

oled-tv-muur

Voordat je aan de slag gaat met de installatie van jouw tv-beugel, zijn hier een paar dingen die je bij de hand moet hebben:

 • Balk- en leidingzoeker: monteer je tv niet op een gipsplaat, want dat is vragen om narigheid, maar zorg ervoor dat je hem voor maximale ondersteuning op een balk bevestigt. Anders zou je een dure puinhoop kunnen krijgen.
 • Boormachine: je kunt proberen om de tv met een schroevendraaier te monteren, maar dat kan wel even duren. We raden je ten zeerste aan om een boormachine te gebruiken om dit project te versnellen.
 • Diverse boorbeitels:
  • Metselwerkbit met een hardmetalen punt: gebruik dit om geleide gaten in het gipsplaat te maken, waarin je je montageschroeven kunt boren.
  • Kruiskopboor: dit is wat je gaat gebruiken om de montageschroeven in te draaien.
 • Waterpas: geloof je ogen niet – niemand wil naar een scheefhangende tv kijken. Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat jouw nieuw gemonteerde tv, nou ja, waterpas hangt. Zo voorkom je zowel een scheefhangende tv als onnodige gaten in je muur.
 • Tv-beugel: om jouw tv aan de muur te bevestigen, heb je uiteraard een goede kwaliteit tv ophangbeugel nodig, die voor jouw tv-model geschikt is. Raadpleeg de handleiding van jouw tv voor de VESA-maat en koop een bijpassende tv-beugel. En als je hulp nodig hebt bij het kiezen van een beugel, dan helpen we je graag verder! Bekijk hier onze verzameling van de beste tv- beugels.
 • Schilderstape (optioneel): als je je balken in de muur hebt gevonden, markeer ze dan met een klein stukje schilderstape. Dit is veel gemakkelijker te zien dan een potloodstreepje en je hoeft niet op je muur te schrijven – dat is natuurlijk altijd een bonus.
 • Een vriend (optioneel): tv’s zijn groot, zwaar en lastig om op te tillen. Tenzij je veel meer gecoördineerd bent dan wij, is het een recept voor een ramp om alles alleen te proberen. Vraag voor het beste resultaat een vriend om hulp.

Vergeet niet om de kabels weg te werken

tv-aan-muur

Je wilt niet dat er een hoop kabels en tv-antennes aan jouw tv bungelen. Dat is een goede manier om de hele gestroomlijnde esthetiek, waar je in de eerste plaats naar op zoek was, te verpesten. Gelukkig zijn er een paar opties voor kabelbeheer. 

 • Verberg ze achter een muur. Je kunt ze door de muur leiden of ze netjes aan elkaar knopen en achter een plank of een ander decor stoppen.
 • Koop een kabelgootje. Er zijn ook kabelgootjes te koop, die passen bij de kleur van jouw muur zodat je op een eenvoudige manier kabels kunt wegwerken.

Hoe je de tv aan de muur bevestigt 

tv-muur

Bepaal waar je de tv wilt plaatsen. Kijkhoeken zijn vaak belangrijk voor het bereiken van de beste beeldkwaliteit, dus denk goed na over jouw locatie. Het achteraf verplaatsen van de tv is niet alleen extra werk, maar het laat ook nutteloze gaten in de muur achter. Als je een open haard hebt, is het plaatsen van je tv erboven een populaire plek om te monteren, aangezien deze meestal het middelpunt van de kamer is.

Lokaliseer met behulp van een balk- en leidingzoeker de balken in de muur. Verplaats je balk- en leidingzoeker over de muur totdat hij aangeeft dat hij een balk heeft gevonden. Als dit het geval is, markeer het dan met wat schilderstape zodat je die positie kunt onthouden.

Markeer en boor jouw geleidegaten. Dit zijn de kleine gaatjes waardoor jouw montageschroeven in de muur kunnen komen. Hiervoor heb je waarschijnlijk ook wat hulp nodig.

 • Houd de beugel tegen de muur. Gebruik een waterpas om er zeker van te zijn dat het recht is.
 • Maak met een potlood lichte markeringen waar je de gaten gaat boren om het aan de muur te bevestigen.
 • Bevestig een metselwerkbit aan jouw boormachine en boor de gaatjes, waar je die je voor de beugel hebt gemarkeerd.

Bevestig de montagebeugel aan de muur. Houd je beugel tegen de muur en boor de montageschroeven in de geleidegaten, die je in de vorige stap hebt gemaakt.

Bevestig de montageplaat op de tv.

 • Verwijder eerst de standaard van de tv, als je dat nog niet hebt gedaan.
 • Zoek de bevestigingsgaten voor de montageplaat aan de achterkant van de tv. Deze zijn soms met plastic bedekt of hebben al schroeven erin. Als dit het geval is, verwijder ze dan.
 • Bevestig met de meegeleverde schroeven de plaat aan de achterkant van de tv.

Bevestig jouw tv aan de muur. Dit is de laatste stap! Vraag weer wat hulp, want dit kan lastig zijn om alleen te doen.

 • Til de tv voorzichtig op – buig door je benen, houd jouw rug recht! We willen niet dat rugpijn hier het plezier verpesten.
 • Lijn de montagearm of de plaat op de tv uit met de beugel aan de muur en sluit ze volgens de instructies van de fabrikant aan. Dit kan per beugel verschillen, lees dus altijd de instructies.

En zo eenvoudig is het! Leun achterover, ontspan je en geniet van het goede leven met een aan de muur gemonteerde tv.

Laat een reactie achter