Sinds het jaar 2000 is de USB stick op de markt. In die tijd waren de sticks prijzig maar toch werden ze al snel populair. De opslagcapaciteit werd door de jaren heen vergroot en het verdubbelde zelfs regelmatig. Inmiddels zijn de sticks niet meer weg te denken uit ons leven en worden ze door veel mensen dagelijks gebruikt. Tegenwoordig zien we USB sticks in verschillende soorten, maten en vormen. Het is zelfs mogelijk om de sticks totaal naar wens te laten ontwerpen. Er zijn veel mogelijkheden waardoor er voor iedereen wel een gepaste USB stick te vinden is. Waarom USB sticks nog steeds zo populair zijn, lees je hieronder.

Geschiedenis van de USB stick

usb-stick

USB sticks 1.0, ook wel geheugensticks genoemd, met een geheugen van 8 MB kwamen in het jaar 2000 voor het eerst op de markt en het werd direct een groot succes. Door de komst van de USB stick kregen we de mogelijkheid om bestanden op te slaan en te verplaatsen. Het voordeel van de stick is dat je voor het gebruik geen internetverbinding nodig hebt. De USB sticks 2.0 volgden al snel. Deze sticks waren groter, sneller en hadden een groter geheugencapaciteit. In 2003 werden er USB sticks geïntroduceerd met een geheugen van 500MB en in 2005 werd dit al snel 1GB, 2GB of 4GB. In 2008 werd de USB 3.0 geïntroduceerd. Deze sticks waren wéér sneller, lichter en hadden een lager energieverbruik. In 2011 kregen we de mogelijkheid om 256GB USB sticks aan te schaffen. Vandaag de dag is het zelfs mogelijk om USB sticks met een geheugen van 1TB (meer dan 1000GB) te kopen.

USB stick vs. de cloud

Tegenwoordig worden er ook veel back-ups gemaakt in de cloud. De cloud biedt veel voordelen. Er kan op afstand samengewerkt worden en je bent niet meer afhankelijk van één werkplek. Dit betekent dat je middels verschillende apparaten toegang kan krijgen tot de gewenste data die op de cloud staat. Ideaal zou je denken, maar er zitten ook wat nadelen aan. Wat als de server crasht? Dan kunnen belangrijke documenten beschadigd raken of, in het ergste geval, verloren gaan. Daarnaast heb je voor het gebruik van de cloud altijd een internetverbinding nodig. Dit is niet het geval bij het gebruik van een USB stick. Een USB stick kan gebruikt worden zonder dat je daar internet voor nodig hebt. Daarnaast kan belangrijke informatie op een veilige manier overgezet worden.

USB sticks personaliseren

We zien dat USB sticks vaak ingezet worden ter promotie. Bedrijven en organisaties laten USB sticks bedrukken om zo de meest unieke geheugensticks te creëren. Op deze manier is elke USB stick net weer even anders en kan je je als bedrijf onderscheiden van je concurrenten. Het is zelfs mogelijk om custom made USB sticks geheel op maat te laten ontwerpen. Denk hierbij aan een USB stick in je eigen vorm.

Laat een reactie achter