Het aantal elektrische auto’s in Nederland is in rap tempo toegenomen. In maart 2023 reden er ruim 555.000 elektrische auto’s rond. De overheid verwacht dat dit er in 2030 1,7 miljoen zullen zijn. Dat we meer elektrisch zijn gaan rijden, betekent ook dat we op een andere manier naar langere ritten en vakanties moeten kijken. Nederlanders gaan van nature graag op vakantie met de auto. Dat is ook het voordeel van de ligging van ons land. Binnen luttele uurtjes kunnen we verschillende grenzen passeren. Voorheen betekende dit enkel dat je regelmatig even moest stoppen om te tanken. Maar hoe zit dat met een elektrische auto?

Critici van elektrische auto’s vinden het lastig vinden dat je deze op moet laden. Dat kost niet alleen veel meer tijd dan tanken, maar het is ook nog eens onhandig wanneer je een langere rit maakt. Het blijft een feit dat de actieradius van een elektrische auto over het algemeen wat lager ligt dan bij een benzineauto. Dit betekent dat je op vakantie dus heel vaak zal moeten stoppen om de accu op te laden.

Dat klopt. Maar wanneer je dit op de juiste manier aanpakt, hoeft dit een fijne reis niet in de weg te staan. Rijden in een elektrische auto vraagt om het treffen van de nodige voorbereidingen. Het is even wennen. Eenmaal gewend, zal je echter nooit meer iets anders willen. Ga jij binnenkort op vakantie met een elektrische auto? Dan is een goede voorbereiding al het halve werk. Met behulp van de volgende tips staat jou een fantastische reis te wachten.

Stippel de reis uit

person holding red round medication pill

Onder het mom: een goede voorbereiding is het halve werk, is het belangrijk dat je de reis van tevoren uitstippelt. Natuurlijk kun je nooit helemaal voorspellen hoe de reis zal verlopen, maar je kunt wel een inschatting maken met de momenten waarop de accu opgeladen moet worden. Gebruik vervolgens een laadpalen app om te onderzoeken waar op dat moment de dichtstbijzijnde tesla superchargers aanwezig zijn. Maak altijd enkel gebruik van snelladers, want zo kun je je weg meestal binnen twintig tot veertig minuten weer vervolgen.

Houd er tijdens het plannen van je route wel rekening mee dat je actieradius door omstandigheden nadelig beïnvloed kan worden. Denk bijvoorbeeld aan rijden door de bergen of filerijden. Dit kan ervoor zorgen dat je de accu sneller op moet laden. Plan de route daarom zo dat je een redelijke actieradius overhoudt tussen de laadpunten. Houd minimaal honderd kilometer aan. Zo heb je meer speling en weet je zeker dat je dit onder alle omstandigheden kunt halen.

Neem meerdere laadpassen mee

witte-tesla-bergen-auto

Bij de meeste laadpalen ben je verplicht om een laadpas te gebruiken. Zonder laadpaal kun je de auto niet opladen. De laadpaal wordt gebruikt om jezelf te identificeren en straks ook de betaling te verrichten. Steeds meer laadpalen bieden tegenwoordig ook andere betaalmogelijkheden aan, maar dat is nog lang niet bij alle palen het geval. Daarom is het belangrijk om meerdere laadpassen mee te nemen. Wees je ervan bewust dat jouw Nederlandse laadpas waarschijnlijk niet in elk land te gebruiken is. Zoek daarom van tevoren uit welke laadpas je nodig hebt, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Laat een reactie achter