De voedselindustrie is massaal ingehaakt op de trend van vlees- en visloos eten. Niet om met een vingertje te wijzen, maar juist om te voldoen aan de grote vraag. Door verbeterde technieken worden smaken van oorspronkelijke vleesproducten meer en beter benaderd, en dat levert verrassende smaakervaringen op. Hier wat meer informatie voor wanneer je goedkopere, gezondere én duurzamere kost op tafel wilt zetten.
Geld besparen
Natuurlijk worden kipfilets aangeboden voor zeer lage prijzen, maar echt duurzaam is dat niet. Als je een fatsoenlijk – dus enigszins ‘diervriendelijk’ en biologisch – stuk vlees naast een vega-variant houdt, is het verschil in prijs aanzienlijk. Om geld uit te sparen, vergelijk en bespaar je op vaste lasten. Maar dit kan dus ook op culinair gebied. Vega-producten worden tegen schappelijke prijzen aangeboden. En niet alleen omdat – zoals gezegd – de vraag groeit, maar ook omdat je ze nu eenmaal langer kunt bewaren.
Welke vega-varianten bestaan er?
Voor bijna elk vleesproduct is een vegetarische variant verkrijgbaar. Zo zijn de gehaktballetjes van Vivera populair bij menig vleeseter, zijn de vegafrikandellen van Mora nauwelijks van echt te onderscheiden, blinkt De Vegetarische Slager uit in het nabootsen van kipfilet, tonijn en shoarma en is er de Beyond burger van Beyond Meat: een super-sappige burger met dezelfde bite. Zo is ook de firma Unox in de vega-industrie gedoken met knak- en rookworsten, paté als broodbeleg en kant-en-klare soepen en stoofpotjes. En wat te denken van de Veggie Cuisine van Iglo, met haar burgers, ballen, gehakt en instant-maaltijden. Het assortiment in menig supermarkt wordt groter en groter. Dit marktsegment is booming te noemen.
De oer-vegaproducenten
Je zou bijna vergeten dat er al jaren merken zijn die zich sterk maken voor de vegetarische markt. De zogenaamde oer-vegaproducenten. We noemden al Vivera, Beyond Meat en De Vegetarische Slager, maar dan heb je nog Tivall, My Best Veggie, Garden Gourmet, Valess en de eigen merken van de supermarktketens. Deze zijn al veel langer bezig met het vervaardigen van vleesloze (Zigeuner)schnitzels, cordon bleus, burgers en andere producten die menig twijfelaar over de streep trokken en zo de trend zetten voor de huidige markt. De ‘grote jongens’ zullen ze dankbaar zijn. Maar hoe de markt ook werkt, alle in dit artikel genoemde producten zijn het proeven waard. En let op: vegetarisch wil niet zeggen veganistisch. Een vegetariër eet ook ‘gewoon’ kaas en eieren. Afgezien van al dit lekkers, zijn er trouwens tal van klassieke maaltijden die van oorsprong vleesloos zijn. Kijk maar in Italiaanse en Indiase kookboeken. We wensen je hoe dan ook smakelijk eten!
Laat een reactie achter