De maatregelen rondom het coronavirus worden vaak aangepast en aangescherpt. Toch gaat er gelukkig weinig veranderen binnen het onderwijs. Scholen blijven open om zo het onderwijs als vanouds door te laten gaan. Hoe zorg je voor een veilige en gezonde leeromgeving voor jouw leerlingen? 

Regels opstellen

woman wearing blue denim jacket holding book

De maatregelen zijn vaak onduidelijk en veranderen per persconferentie. Dit maakt het lastig voor jou als docent, maar ook voor de leerlingen zelf. Hoe zorg je ervoor dat je je zo veilig mogelijk beweegt binnen de school? In de ene ruimte hoef je geen mondkapje op, terwijl het gebruik van een mondkapje in een andere ruimte wel verplicht is. Dit schept veel verwarring. En dat is jammer, want duidelijkheid is iets waar iedereen juist in deze tijd veel behoefte aan heeft.

Maak de regels op jouw onderwijslocatie daarom direct duidelijk. Stuur een nieuwsbrief naar alle leerlingen (en ouders), hang de regels op en herhaal ze in de klas. Herhaling zorgt er namelijk voor dat dingen beter blijven hangen. Denk maar aan de term anderhalvemetersamenleving. Dit begrip is voor iedereen duidelijk en volledig ingeburgerd.

Goede voorbereiding

onderwijs-leerlingen-meeting

Het beperken van de besmettingen gaat verder dan een lijst met don’ts. Goede voorbereiding is hierbij heel belangrijk. Maak duidelijk welke regels gelden. Benadruk bijvoorbeeld dat iedereen zijn eigen spullen moet gebruiken. Bestel bijvoorbeeld doppers met logobedrukking voor de leerlingen zodat zij genoeg water drinken en een eigen beker hebben. Als de regels goed en duidelijk besproken zijn, hangt er ook een betere sfeer op school.

Bedenk dat niet iedereen genoeg financiële middelen heeft om dagelijks een schoon mondkapje te dragen of desinfecterende handgel mee te nemen. Het is dan verstandig om als school hierop in te spelen. Dit kan je doen om handgel en mondkapjes van Maxilia aan te bieden aan leerlingen. Op die manier kan iedereen verantwoord naar school.

Consequenties accepteren

Regels werken alleen als ze daadwerkelijk gehandhaafd worden. Als docent ben je natuurlijk geen politieagent, maar er moeten wel consequenties zijn. Het gaat immers om veiligheid. Maak dit ook direct duidelijk. Hoe ver je hierin wil  – en kan gaanverschilt natuurlijk per onderwijsinstelling. Maar als de gezondheid en veiligheid van anderen in geding komt, is het beter om streng op te treden.

Laat een reactie achter