Deze zomer heeft de COVID-19 pandemie vakantiereizen opnieuw gedefinieerd. Mensen zijn gedwongen om te heroverwegen waar ze heen gaan, hoe ze er moeten komen en welke veiligheidsmaatregelen ze moeten nemen. Hoewel globetrotting deze zomer misschien niet op de kaart staat, zijn er nog steeds tal van manieren om te genieten van een vakantie terwijl je jezelf tegen het coronavirus beschermt.

Houd het simpel

auto-rijden-vs

Maak een reis, die indien mogelijk, direct en van deur tot deur is en vermijd veel verschillende transportmiddelen of transfers. Reizen met de auto tijdens COVID-19 is waarschijnlijk het veiligst, dus zoek naar bestemmingen binnen rijafstand. Stap alleen in het vliegtuig als je familie moet bezoeken of als er een noodgeval is. Als je toch moet vliegen, houd er dan rekening mee dat een non-stop vlucht veiliger is dan een vlucht met tussenstops omdat de kans op blootstelling aan het virus dan kleiner is. Een ander voordeel van het nemen van de auto is, dat je deze nadat je je bestemming hebt bereikt, kunt gebruiken voor lokale excursies. Kies hoe dan ook voor lokale activiteiten waarvoor geen openbaar vervoer nodig is en kies met name voor wandelingen en fietstochten.

Tips voor roadtrips

  • Kies voor daluren om te reizen. Vertrek niet op vrijdag, want dan zal het drukker bij de openbare rustplaatsen zijn.
  • Neem je eigen drankjes en snacks mee om te voorkomen dat je in de rij moet staan.
  • Draag een masker als je dicht bij anderen bent.
  • Houd doekjes en handontsmettingsmiddelen altijd in de aanslag.

Wat je moet weten over vliegen

mensen in een vliegtuig

Luchtvaartmaatschappijen zijn begonnen om zich aan de realiteit van COVID-19 aan te passen. Als je van plan bent om te gaan vliegen, controleer dan of de luchtvaartmaatschappij maatregelen heeft getroffen om, indien mogelijk, sociale afstand mogelijk te maken, het gebruik van gezichtsmaskers verplicht stelt en of het voldoende toegang tot handdesinfecterende middelen of handen wassen biedt.

Ook deze zomer zal je hoogstwaarschijnlijk een PCR test met internationaal erkend reiscertificaat nodig hebben om te kunnen vliegen. Hiermee kan je aantonen dat je geen corona hebt en dus veilig op reis kan gaan, zonder anderen te besmetten.

Je kan heel makkelijk zo’n test inplannen via Spoedtest.nl waar gecertificeerde medewerkers de test bij jou zullen afnemen. Dit wordt uiteraard uitgevoerd volgens de standaarden van het RIVM. Op de site staan ruim 70 vestigingen in Nederland en binnen enkele uren heb je de uitslag al!

Kortingstip: Gebruik de code “SPOEDTEST10IF” op Spoedtest.nl voor 10% korting op de corona testen. 

Gelukkig is de lucht in een vliegtuig wel behoorlijk schoon vanwege de industriestandaarden en voorschriften, die luchtcirculatie en HEPA-filters vereisen. Daarom is de overdracht van virussen en andere ziektekiemen via de lucht zeldzaam, net als buitenshuis. De moeilijkheid om sociale afstand te houden in vliegtuigen verhoogt echter de kans op overdracht van het coronavirus via de ademhalingsdruppels van een geïnfecteerde persoon. Overdracht door het aanraken van verontreinigde oppervlakken is ook mogelijk. Het is dus belangrijk om een gezichtsmasker te dragen dat goed past, het aantal keren dat je objecten aanraakt te beperken en regelmatig je handen schoon te maken.

Onthoud: reizen naar de luchthaven tijdens de uitbraak van het coronavirus en de tijd, die je op een luchthaven doorbrengt tijdens het inchecken, de veiligheidscontroles, het instappen en het ophalen van bagage, kan riskanter zijn dan de daadwerkelijke vlucht zelf, dus vergeet niet het nemen van voorzorgsmaatregelen bij elk deel van je reis.

Waar te verblijven

Wanneer je kiest voor een accommodatie, kies dan voor een plek waar de lucht door openstaande ramen kan circuleren. Of blijf buiten; kamperen is een geweldig idee. Een kamer met een terras of een balkon zou ook goed zijn. Zoek een accommodatie waarbij je de ramen wijd open kunt zetten.

Hotels met airconditioning van goede kwaliteit en goede filtersystemen zijn voldoende, maar zijn uiteindelijk minder voorspelbaar dan een open raam en een balkon of terras. De hotels zullen de kamers grondig reinigen en zolang je een natuurlijke luchtstroom hebt, je handen wast en je gezicht – vooral de mond en de ogen – niet aanraakt, loop je geen groot risico.

Ga naar buiten

spaanse-strand

Buiten is het risico op overdracht van het virus laag, vooral als de lucht in beweging is. Strandwandelingen, een dagwandeling in de heuvels of de bergen, een fietstocht – dit zijn geweldige activiteiten met een laag risico. Bovendien zul je versteld staan van hoe de natuur jouw batterij weer kan opladen als je jezelf toestaat om te vertragen.

De meeste overdracht van respiratoire virussen gebeurt binnenshuis dus vermijd, vooral als het druk is, activiteiten zoals eten in een restaurant. Als er buiten tafels zijn, kies die dan. Wat de activiteit ook is, buiten zijn is altijd beter dan binnen opgesloten te zitten.

Laat een reactie achter