In tegenstelling tot een vrachtwagenbestuurder ben je als motorrijder veel kwetsbaarder in het verkeer. Op heel veel aspecten heb je zelf geen invloed, denk aan het rijgedrag van overige weggebruiker of van weersinvloeden. Gelukkig zijn er een aantal zaken waarmee je rekening kan houden en veilig je weg kan vervolgen in het verkeer.

Zorg altijd voor de juiste uitrusting

rijdende-motor-vrouw

Motorhelm

Bij motoruitrusting wordt altijd als eerst gedacht aan een motorhelm. Dat is niet zo gek, want als je valt wil je het meest kwetsbare zo goed mogelijk beschermd hebben. Een motorhelm moet voldoen aan de Europese ECE 22.05 norm.

Motorbroek

Met de huidige temperaturen ga je natuurlijk niet met een korte broek een rondje doen. Het blijft echter wel verleidelijk om met je gewone jeans op je motor te stappen. Wees verstandig en ga voor een echte motorbroek. Tegenwoordig zijn ze te krijgen van alle soorten materialen en zit er vast ook wat voor jou tussen.

Motorhandschoenen

Naast je hoofd zijn je handen net zo kwetsbaar op een motor. Uit natuurlijke reactie vang je bij een crash jezelf op met je handen. Je handen kunnen op deze manier ernstig gewond raken mocht het mis gaan. Bescherm je handen dus met de juiste motorhandschoenen. Je hebt daarnaast ook nog eens betere controle over je stuur.

Motorjas

Van stoere leren motorjassen tot aan motorjassen van mesh. Net als de moderne motorbroeken zijn motorjassen in alle soorten en maten verkrijgbaar. Bescherm je kwetsbare delen en vergroot jouw veiligheid op een motor met een motorjas.

Technieken op de motor

sport-motor-rijder

Moderne motoren zijn voorzien van de nieuwste technieken, zo wordt rijden op een motor steeds veiliger. Technieken als ABS, traction control en hill hold assist zijn bij de nieuwste motoren standaard ingebouwd. Hierdoor hoef jij in principe minder rekening te houden met bepaalde wegomstandigheden. Toch zijn er een aantal zaken waar jij op moet letten voordat je op je motor stapt. Zorg voordat je aan een rit begint dat je remmen nog goed werken, je bandenspanning op orde is en dat je schokdempers zijn werk doen.

Rijgedrag

Eén van het meest belangrijke punten waar je als motorrijder op moet letten is je eigen rijgedrag. Rij defensief, zorg ervoor dat je goed vooruit kan kijken en leer verkeer scenario’s kennen zodat je op elke scenario weet te anticiperen.

Er zijn veel mogelijkheden om veilig de weg op te gaan met een motor. Wees altijd verstandig en zet je eigen veiligheid op nummer 1 voordat je je rit begint!

Laat een reactie achter