Met de toenemende welvaart in de maatschappij komen steeds meer ambities, verlangens en plannen mee. Zo wil je als individu vaak toch nog blijven groeien en comfortabel leven. Soms kan het ook zo zijn dat de financiële tegenslagen blijven komen en er behoefte is aan ruimte. Dan kan het voor sommigen een uitkomst zijn om geld te lenen. Alhoewel dit geld terugbetaald moet worden, kan het soms net die zet geven die nodig was om weer te stabiliseren. Geld lenen is in de wereld van internet inmiddels zodanig makkelijk geworden dat het ook meer gevaren en risico’s met zich meebrengt. Vrij veel websites bieden de mogelijkheid om direct te lenen aan, maar ook buitensporige rentes en malafide websites zijn veel te vinden. Om veilig geld lenen overzichtelijk te houden, zijn er vrij veel manieren om in te schatten of je op een veilige manier geld leent.

Wie biedt het krediet aan?

geld-munten

Om er zeker van te zijn dat het krediet verstrekt wordt door een legitieme verstrekker zijn er vergunningen vanuit de Autoriteit Financiële Markten of De Nederlandsche Bank. Wanneer een verstrekker niet in het bezit is van een dergelijke vergunning, is het goed om in acht te nemen dat de desbetreffende verstrekker geen lening aan mag bieden. Veilig geld lenen wordt door deze vergunningen dan ook een stuk overzichtelijker, aangezien er duidelijkheid wordt gegeven over de verstrekker.

Een legitieme kredietverstrekker zal nooit vooraf om geld vragen of bemiddelingskosten rekenen voor advies over een lening. Dit mag ook niet en is een teken van oplichting. Deze vorm van oplichting komt dan ook vrij veel voor bij flitskrediet verstrekkers. Dit een groep verstrekkers die geen vergunning nodig heeft van de AFM of DNB, omdat het gaat om buitenlandse bedrijven die minimale bedragen verstrekken. Wees je er dan ook goed van bewust dat er op deze markt geen controle is op het gebied van veiligheid en dat een kleine lening grote gevolgen kan hebben.

Weet wat je leent

pot-met-geld

Veilig geld lenen kan heel lastig zijn als het voortkomt uit nood of wanneer het voor het grijpen ligt. Toch is het belangrijk om na te gaan hoeveel geld je nodig hebt, of je het af kunt betalen, maar ook of je de lening echt aflost. Bij het lenen van geld komt rente kijken, maar ook zijn er kosten voor het lenen van geld. Ga daarom na of je de kosten van je lening ook op langere termijn door kunt betalen als het financieel niet helemaal goed gaat. Ook rekenen kredietverstrekkers in sommige gevallen kosten voor het aflossen van een lening, binnen de afgesproken termijn. Deze kosten kunnen vrij hoog oplopen en kunnen wellicht bepalend zijn in de keuze voor een lening. Let vooral ook op eventuele slottermijnen in een contract, dit bedrag dient vaak in één keer betaald te worden en kan afhankelijk van de lening een vrij groot bedrag zijn.

Het kiezen van een lening kan soms zoveel moeite lijken voor iets wat niet altijd een gewenste situatie is. Echter, is het ook hierbij belangrijk om alert te blijven op de verstrekker en de bedragen. De verkeerde keuze kan nog zwaardere gevolgen met zich meebrengen dan de situatie voorafgaand aan de lening.

Laat een reactie achter