Maak van veilig motorrijden jouw hoogste prioriteit!

Het besturen van een motor heeft andere vaardigheden nodig dan het besturen van een auto, maar de verkeersregels gelden echter voor alle bestuurders. Een combinatie van consequent lessen, aandacht voor de verkeersregels en gezond verstand kan een belangrijke bijdrage leveren aan het jaarlijks terugdringen van het aantal dodelijke slachtoffers van motorongevallen. Het is belangrijk om enkele basis veiligheidstips voor motorfietsen te begrijpen om ervoor te zorgen dat jouw volgende ritje veilig is.

Volg deze tips voor veilig rijden:

Draag altijd een helm met een gelaatsscherm of een beschermende bril

motor helm

Het dragen van een helm is de beste manier om je te beschermen tegen ernstig hoofdletsel. Een motorrijder die geen helm draagt, heeft vijf keer meer kans op een kritieke hoofdwond.

Draag geschikte motorkleding

Zorg ervoor dat je beschermende uitrusting en kleding draagt, die het aantal verwondingen bij een ongeval of een slip minimaliseert. Het dragen van leren kleding, zoals bijvoorbeeld de motorlaarzen van Bikeroutfit kan je jouw lichaam beschermen tegen ernstige verwondingen. Overweeg om reflecterende tape aan je kleding te bevestigen, zodat andere bestuurders je gemakkelijker kunnen zien.

Houd je aan de verkeersregels

Houd je aan de snelheidslimiet. Hoe sneller je gaat, hoe langer het duurt voordat je tot stilstand komt. Houd rekening met de verkeerswetten en de verkeersregels.

Rijd defensief

Ga er niet vanuit dat een bestuurder je kan zien, want bijna tweederde van alle motorongelukken wordt veroorzaakt door een bestuurder, die een motorrijder geen voorrang gaf. Je moet altijd met je koplampen aan rijden en uit de dode hoek van een bestuurder blijven. Geef ruim van tevoren elke verandering van richting aan en let op het keren van voertuigen.

Houd je rijvaardigheid op peil door middel van lessen

Een formele rijopleiding, een rijbewijs behalen en van tijd tot tijd extra lessen volgen om de rijtechnieken verder te ontwikkelen en je strategieën voor het rijden op straat aan te scherpen.

Wees alert en rijd nuchter

motorrijder

Drink niet als je rijdt want je kunt jezelf en anderen schade berokkenen. Bovendien kunnen vermoeidheid en slaperigheid jouw reactievermogen verminderen, dus zorg ervoor dat je goed uitgerust bent als je op weg bent.

Bereid je goed voor om te gaan rijden

Ervoor zorgen dat je motorfiets geschikt is voor de weg, is net zo belangrijk als het oefenen met veilig rijden. Mocht er iets mis zijn met je motor, dan is het in jouw belang om erachter te komen voordat je de weg oprijdt. Controleer de volgende punten om te bekijken of jouw motorfiets in een goede staat verkeert:

  • Banden: controleer op barsten of uitstulpingen of tekenen van slijtage in de loopvlakken (een lage bandenspanning of defecten kunnen een klapband veroorzaken)
  • Onder de motor: let op tekenen van olie- of gaslekken
  • Koplamp, achterlicht en signalen: test groot en klein licht (zorg ervoor dat alle lichten werken)
  • Hydraulische- en koelvloeistoffen: het niveau moet wekelijks worden gecontroleerd

Nadat je de motorfiets hebt gemonteerd, voer je de volgende controles uit:

  • Koppeling en gaspedaal: zorg dat ze soepel werken (het gaspedaal moet terugspringen wanneer het wordt losgelaten)
  • Spiegels: maak de spiegels schoon en stel ze bij om een scherpere weergave te garanderen
  • Remmen: controleer de voor- en achterrem (elke rem moet stevig aanvoelen en de motorfiets op zijn plaats houden als deze volledig is ingedrukt)
  • Claxon: controleer de claxon

Laat een reactie achter