Het transformeren van een ruimte door een renovatie, kan je huis mooier en functioneler maken, de tijd die je daar doorbrengt aangenamer maken en de waarde van je huis verbeteren.

Of het nu gaat om het verbouwen van de keuken, het vernieuwen van de badkamer of het transformeren van de achtertuin, als je er klaar voor bent om te gaan werken aan het verbeteren van een ruimte, houd dan vóór, tijdens en na de renovatie rekening met deze veiligheidstips.

Begin met het bekijken van de veiligheid

Het is belangrijk om voordat je een project gaat starten, alles omtrent de veiligheid op een rijtje te zetten. Zorg ervoor dat je, voordat je aan de slag gaat, de juiste apparatuur hebt en de juiste steigers klaar staan. Je wilt er ook voor zorgen dat je vergunningen hebt en dat je alles volgens de regels doet. Overweeg dit alles voordat je aan de renovatie begint.

Draag de juiste kleding

Als je gaat spuiten of schimmel moet verwijderen, wil je je van top tot teen bedekken. Draag sokken, schoenen die dicht zijn, een lange broek, shirts met lange mouwen en natuurlijk ook handschoenen.

Bescherm je oren

Draag als er te veel geluid is oordoppen.

Let op je ogen

Een veiligheidsbril dragen is tijdens het spuiten, boren of zagen uiterst belangrijk.

Wees voorzichtig met de ladder

Een goede vuistregel voor ladders is de 4-op-1-regel. Voor elke vier treden van de ladder, moet het onderste deel de breedte van een trede verwijderd zijn van de muur of de ruimte waartegen het leunt. Dat is een stijging van ongeveer 75%. Ga niet hoger dan de derde stap van boven en laat, als je een ladder beklimt, altijd iemand de ladder vasthouden.

Blijf op de hoogte van de regels

Of je nu zelf het idee op een bierviltje hebt uitgewerkt of een architect hebt ingehuurd, je moet uitzoeken wat bij jouw gemeente de regels omtrent verbouwen zijn. Dit geldt vooral voor oudere huizen. Lees voordat je begint meer over de specifieke regels in jouw stad.

Tijd om het project te starten

huis-renoveren

Zodra je je goed hebt voorbereid op je renovatieproject, begint het plezier. Het is gemakkelijk om meteen verstrikt te raken of meegesleept te worden in je idee. Zorg er daarom voor dat je jezelf en je gezin, terwijl je bezig bent om je huis mooi te maken, wel veilig houdt. Houd tijdens je renovatieproject deze tips in gedachten.

 • Zorg voor een goede ventilatie. Als je aan het schilderen bent, zorg dan voor een goede ventilatie. Open de ramen en de deuren of gebruik een ventilator om de irritatie van dampen te beperken. Verf bevat vluchtige organische stoffen (VOS) die als gassen naar buiten komen. Deze gassen kunnen snel hoofdpijn, duizeligheid en irritatie van de longen veroorzaken.
 • Houd rekening met de hoeveelheid stof. Er komt bij het schuren van gipsplaten of het werken met isolatie of gips stof vrij. Het stof van deze projecten kan je longen en luchtwegen irriteren, waardoor aandoeningen zoals astma erger kunnen worden. Maar een gebied dat veel mensen, als het op stof aankomt over het hoofd zien, zijn tapijten.
 • Ga naar buiten. Als je een rommelige of een extreem stoffige klus moet uitvoeren, ga dan indien mogelijk naar buiten. Zorg ervoor dat je, voordat je weer naar binnengaat, je voeten afveegt en je kleding uitschudt om te voorkomen dat je de giftige stoffen mee in huis neemt.
 • Kies voor milieuvriendelijk. Gebruik, waar dat mogelijk is, soorten verf, vernis, reinigingsmiddelen en verfverdunners die mileuvriendelijk zijn. Je kunt kiezen voor VOC-vrije verf en de soorten met een ‘groen’ label omdat dit ervoor zal zorgen dat je gemakkelijker kunt ademen.
 • Ga naar een hotel. Sommige renovaties zijn zo ingrijpend, dat je het huis beter kunt verlaten. Wanneer je schuurt, schildert of vernist, ga dan zo veel mogelijk het huis uit om te voorkomen dat je te veel dampen inademt. Ga, indien mogelijk, terwijl de verf droogt een nachtje naar een hotel.

Blijf tot het einde veilig

huis-renoveren-veiligheid

Als je klaar bent met je renovaties, moet je nog opruimen. Heb je al het stof verwijderd? Zijn de luchtroosters schoon? Gebruik deze checklist om na een renovatie veilig op te ruimen.

 • Reinig de muren. Zorg ervoor dat je als je klaar bent de muren, het lijstwerk en de kozijnen schoonveegt. Als je de muren hebt geverfd, doe je het gewoon met een droge doek. Als je de oude verf hebt bewaard, moet je de blikken schoonmaken en goed afsluiten. Voor hoge plaatsen, wikkel je een handdoek rondom een bezem, om zo ook die plekken goed te kunnen afstoffen.
 • Ga goed stofzuigen. Ga meerdere keren met de stofzuiger over de vloerbedekking om zo het overtollige stof weg te krijgen. Bij parket, laminaat, linoleum of tegelvloeren, moet je goed dweilen. Zorg ervoor dat je gestoffeerde meubels ook stofzuigt, zelfs als deze tijdens renovaties waren ingepakt. Stof kan door de kleinste kieren en spleten komen.
 • Berg het gereedschap goed op. Je moet ervoor zorgen dat je gereedschap correct wordt opgeborgen en wordt opgeslagen. Je moet nooit ladders, boren of spijkers laten rondslingeren.
 • Vervang de luchtfilters. Misschien is het belangrijkste van je hele schoonmaakproject wel het vervangen van de luchtfilters. Verfdampen en stof van het schuren, kunnen zich op de luchtfilters verzamelen. Je ademt zo schonere lucht in en het afzuigsysteem zal met een nieuw filter ook beter werken.

Verhoog de veiligheid van het huis

Nu je tijdens de renovatie goed op veiligheid hebt gelet, kun je misschien nog een paar andere projecten voor het veiliger maken van je huis overwegen. Het veilig houden van je gezin zou je belangrijkste prioriteit moeten zijn. Probeer een paar van deze ideeën om het huis nog veiliger te maken. Niet alleen zullen je huis en dus ook je gezin veiliger zijn, maar je verhoogt zo ook meteen de waarde van je huis.

 • Installeer bewegingsmelders. Bewegingsmelders kunnen dieven afschrikken omdat er, wanneer er een beweging wordt gedetecteerd, een lampje gaat branden. Plaats deze detectoren in de buurt van alle ingangen.
 • Vergeet het kijkgat niet. Het lijkt zoiets eenvoudigs, maar een kijkgat in je deuren zorgt ervoor dat je precies kunt zien wie er voor de deur staat. Je moet nooit de deur openen voor iemand die je niet kent.
 • Hang de televisie op. Televisies kunnen omvallen en kunnen vooral voor peuters gevaarlijk zijn. Bescherm je kleintjes tegen ongelukken door je televisie aan de muur te bevestigen. De tv hangt niet alleen veiliger aan de muur, maar het houdt ook de vloer mooi vrij.
 • Vergeet de nachtsloten niet. Vervang oude of kapotte sloten door nieuwere, veiligere nachtsloten. Een nachtslot is moeilijker open te breken, waardoor je huis tegen indringers beschermd is. Als je onlangs een huis hebt gekocht of een reparateur of een aannemer de sleutel van het huis hebt gegeven, moet je alle sloten in het huis vervangen.
 • Vervang de buitenlampen. Als je buitenlampen hebt die stuk zijn, moeten ze worden vervangen. Een verlichte achter- of voortuin helpt dieven af te schrikken. Inbrekers houden van een donker gebied waar ze niet te zien zijn.
 • Installeer een professioneel alarmsysteem. Een alarmsysteem kan je meer gemoedsrust geven. De meeste professionele systemen worden met een scherm, rookmelders, koolmonoxide-melders en een systeem voor buiten geleverd. Alleen al de aanwezigheid van een alarmsysteem houdt criminelen op afstand.

Laat een reactie achter