Je trok je stoute schoenen aan, ontmoette je financieel adviseur, kreeg een hypotheek en kocht een huis. Hoera! Nu komt het allermoeilijkste: het je eigen maken. Of het nu gaat om een ingrijpende renovatie of gewoon een opknapbeurt, bij het ontwerpen van een pand komt veel meer kijken dan je misschien denkt. We spraken met twee experts – een renovatieconsulent en een interieurontwerper – om meer te weten te komen over de meest voorkomende blunders die nieuwe huiseigenaren maken, zodat jij niet in hun voetsporen treedt.

1. Te snel beginnen met het renoveren

Woon indien mogelijk een tijdje in jouw huis voordat je plannen maakt om te gaan renoveren. Leer hoe het huis het beste werkt, waar de boodschappen landen, waar de was naartoe wil, hoe de zon erop schijnt, waar de knelpunten zitten, op welke manier de regen valt, krijg zelfs een gevoel van zijn ziel. Dit alles zal jouw keuzes beïnvloeden wanneer jij jouw plannen maakt om dingen te veranderen.

2. Kosten onderschatten

De meeste klussen zullen meer kosten en langer duren dan jij verwacht, dus tel altijd 20% op bij het totale bedrag van het budget. Als je niet over het geld beschikt, schrap die klus dan. Als je deze projecties kunt weerstaan, dan zul je niet voor verrassingen komen te staan. Als je wilt lenen voor een woningverbetering, dan zou je ook kunnen denken aan een freo lening, aangezien je daarmee de laagste rente kan krijgen.

3. Verwachten dat alles volgens plan verloopt

huis-renoveren-veiligheid

Werken aan oudere panden kan veel onvoorziene problemen opleveren. Wie weet wat er achter die muur zit die je openbreekt? Bij nieuwbouw kom je minder vaak voor verrassingen te staan, maar dat betekent niet dat alles altijd vlotjes verloopt. Wees voorbereid op het onverwachte. Wij hopen en bidden allemaal dat alles volgens plan verloopt. Vertrouw ons maar: je zult altijd voor verrassingen komen te staan.

4. Geen interieurarchitect vanaf het begin inhuren

Je staat op het punt meer uit te geven dan je ooit voor mogelijk had gehouden. Dus doe dat dan voor een correct ontwerp. Interieurontwerpers en architecten rekenen doorgaans per uur of een percentage van de totale opdracht (bijvoorbeeld 10%) – een klein bedrag vergeleken met jouw totale kosten.

5. Gaan voor de laagste aanbieding

Goede professionele hulp is het geld echt waard. Dat geldt voor zowel het ontwerp als voor de constructie. Wees bereid om voor een goede aannemer te betalen en wees op je hoede voor aannemers die direct beschikbaar zijn en goedkoop werken.

6. Een professional inhuren, die niet goed bij je past

woman in gray t-shirt and blue denim jeans sitting on brown wooden seat

Alleen omdat iemand een goede ontwerper is, wil nog niet zeggen dat ze ook goed bij jou passen. Heb jij dezelfde esthetiek? Prioriteiten? Als hij of zij je niet veel vragen stelt over jouw behoeften, verlangens en de manier waarop je leeft, zoek dan iemand anders. Luistervaardigheid en nieuwsgierigheid zijn hier echt cruciaal.

7. Niet om referenties vragen

Het wordt aanbevolen om contact op te nemen met de laatste drie klanten van iedereen die je van plan bent om in te huren. Deze mensen zullen de persoon hebben ervaren op zijn of haar huidige prestatieniveau en het personeel kennen. Neem contact op met algemene aannemers voor de referenties van een architect en vice versa. Breng een bezoek aan plaatsen, waar jouw kandidaten aan het werk zijn, om erachter te komen of wat je in termen van netheid en sfeer ziet jou ook bevalt.

8. Te lang wachten om een algemene aannemer te raadplegen

Vraag een aannemer om een projectplan te maken, in plaats van gedetailleerde voltooide plannen. Op deze manier kun je, voordat je verliefd wordt op een plan en moet betalen voor een complete set aan gedetailleerde tekeningen, erachter komen of jouw project zich in het juiste budget bevindt. Het is ook een goede manier om potentiële aannemers te ontmoeten, hun input te krijgen en hun tijd niet te verdoen.

9. Doen alsof je een ontwerpschema begrijpt

Feit: de meeste mensen kunnen geen blauwdrukken lezen. In plaats van ernaar te staren, kun je een kamer, een pand of een tuin beter echt inrichten. Schilderstape kan dan je beste vriend zijn. Het afplakken van een ruimte werkt beter dan welke schets- of ontwerp-app dan ook om te bekijken hoe dingen passen.

10. Niet genoeg vragen stellen

Stel veel vragen. Er bestaat niet zoiets als een domme vraag en bovendien is het jouw geld dat je uitgeeft. Je moet dus weten waarom en waarvoor.

11. Gaandeweg te veel wijzigingen aanbrengen

Veranderingen die jou eenvoudig lijken, vereisen mogelijk uiteindelijk veel werk, dus neem ook over kleine aanpassingen contact op met jouw ontwerper of aannemer. Zelfs het verplaatsen van een lichtschakelaar kan € 1.500 kosten.

12. Geen tijdlijn opzetten

Werk samen met jouw aannemer om een lijst samen te stellen met items, die moeten worden gekocht en deadlines voor het nemen van beslissingen. Het laatste dat je wilt, is dat je onder tijdsdruk een belangrijke keuze moet maken over de armaturen, waar je later spijt van zult krijgen.

13. Niet letterlijk buiten de gebaande paden denken

black and white box on brown wooden table

Goten, riolering en daken klinken misschien saai als er ook kroonluchters zijn om over te beslissen, maar je moet een stevige bedekkende structuur bouwen als je wilt dat je huis standhoudt. Als je voor de keuze staat om aan de buitenkant of om aan de binnenkant te werken, begin dan aan de buitenkant. Het heeft geen zin om een nieuwe vloer te leggen als het dak gaat lekken.

14. Onvoldoende aandacht aan het interieur besteden

Aan de andere kant zijn interieurs te vaak een bijzaak. Nieuwkomers denken vaak dat ze het werk zelf kunnen afmaken of hun oude bank in een nieuwe kamer kunnen zetten. Maar als je jou ruimte wilt behouden en de waarde ervan wilt verhogen, zorg er dan voor dat je binnen het budget ruimte overlaat om aan interieurontwerp en aan het decor te werken.

15. Psychologische stressoren onderschatten

Elk bouwproject in jouw eigen huis heeft met machtsdynamiek te maken. Paren moeten eerst aan een kleiner project beginnen zoals bijvoorbeeld het bouwen van een vogelhuisje. Serieus. Het zal je misschien verbazen hoe verschillend de stijlen, ideeën en benaderingen zijn. Het moet jullie nestje worden. Als jullie niet samen aan een klein project kunt werken, moet je in ieder geval weten dat het beter zou zijn als je dat wel kon.

16. Bezuinigen op kwaliteit

Besteed veel geld aan dingen die je elke dag aanraakt, zoals deurbeslag, deuren, kranen, apparaten, keukenkasten. De tactiele ervaring herinnert jou en jouw gasten dagelijks aan de degelijkheid en de kwaliteit van jouw huis.

17. Te veel uitgeven aan iets waarop je kunt bezuinigen

Laat je niet verleiden door het idee dat de grootste items ook het meeste zouden moeten kosten. Mooie kussens kunnen een middenklasse bank echt aankleden. Of combineer een goedkopere eettafel met een statement lichtarmatuur. Het opnieuw leggen van tegels zal veel kosteneffectiever zijn dan een totale renovatie. En sisal vloerkleden zijn goedkoop en zien er altijd chic uit!

18. Ramen vervangen

raam-kozijn

Denk lang en goed na voordat je jouw ramen vervangt. Als ze origineel en in een half fatsoenlijke staat zijn, kunnen en moeten ze worden opgeknapt. Het toevoegen van voorzetramen kan als het gaat om energie-efficiëntie voldoende zijn. Iedereen die beweert dat jij door vervangende ramen te installeren jouw geld aan energiebesparing terugverdient, is ofwel slecht geïnformeerd of is op jouw geld uit.

19. Afmetingen niet kennen

Als je eenmaal weet welke maat banken, tafels en lampen je nodig hebt, schrijf ze dan op en draag die lijst altijd bij je. Je weet nooit wanneer het perfecte item op je pad zal komen. Word niet verliefd op een bank van 2,40cm als er slechts een bank van 2,10cm past.

20. Gigantische meubels kopen

Nu je toch bezig bent, schrijf dan ook de breedte van de deur op. Zorg ervoor dat jouw nieuwe aankopen door de voordeur passen. Je zult niet geloven hoe vaak dit over het hoofd wordt gezien.

21. Te kleine vloerkleden kopen

Te kleine vloerkleden zijn een veel voorkomende fout. Jouw vloerkleed moet jouw meubels zo aarden dat tenminste de voorpoten van de stoelen en de bank op het vloerkleed staan. Maak je geen zorgen als een standaardformaat niet werkt. Ga naar een tapijtwinkel in de buurt en zij kunnen van een kamerbreed tapijt een vloerkleed in een andere maat en vorm maken.

22. Niet iedereen op dezelfde pagina krijgen

Als je voor de renovatie apparaten, verlichting en andere items aanschaft, print dan al jouw specificaties en/of installatie-instructies uit. Leg ze in een map voor de aannemer klaar en bewaar ze ter plaatse zodat iedereen toegang tot deze documenten heeft.

23. Je eigen hoofdaannemer proberen te zijn

huis-renoveren

Afgezien van hun ervaring met constructie, materialen en bronnen, hebben algemene aannemers nog iets anders te bieden: verantwoording. Je hebt echter niet veel invloed op een elektriciën, maar je hebt wel een relatie met de aannemer, die verantwoordelijk is voor de werkzaamheden. Soms lukt het, vooral als de klussen relatief klein zijn. Maar weet dat het een risico kan zijn.

24. Te veel uitgeven aan technologie

Technologie kan prijzig zijn en snel verouderd raken. Hoewel het misschien cool lijkt om elke kamer in je huis te bedraden voor video, is het niet persé een noodzakelijke investering. De volgende koper van jouw huis zal waarschijnlijk niet onder de indruk van een verouderd systeem zijn.

25. Werken aan te veel kamers tegelijk

Voor iedereen met een beperkt budget (d.w.z. wij allemaal) raden wij aan om je eerst op de woonruimtes te focussen. Als je hier en daar een beetje in verschillende kamers doet, zul je je alleen maar onrustig en gefrustreerd voelen. De plek waar je de meeste tijd doorbrengt, moet echt als het brandpunt van je energie en je investering dienen. Ga naar de volgende ruimte als het budget het weer toelaat.

Laat een reactie achter