Of je nu een nieuw huis hebt gekocht of gewoon een verandering nodig hebt, de meest dramatische impact die je kunt maken – voordat je meubels, prullaria of apparaten koopt – is de kleur van de muren. Kleur geeft de ruimte vorm, zet de toon en kan zelfs je perceptie van de grootte van een kamer veranderen. Het kiezen van de juiste kleur voor een kamer betekent het in evenwicht brengen van de architectonische details met de rest van het huis en het creëren van een stroom door de ruimte. Een groot deel van ons leven speelt zich af binnen de muren van ons huis: Geen wonder dat we verf kopen zo serieus nemen.

In dit artikel kijken we naar enkele dingen waar je aan moet denken voordat je verf koopt — de beslissingen die je moet nemen voordat je zelfs maar een voet in de winkel zet.

1: Kwaliteit van het licht

woonkamer-blauwe-muur

Licht verandert een kamer of ruimte nog meer dan verf. De zon beweegt de hele dag rond, werpt schaduwen en raakt de muren vanuit verschillende hoeken. We houden rekening met de effecten van zonlicht op ons antiek, muurkunst en kussens, maar soms vergeten we de effecten op de muren zelf.

De hele dag door — terwijl we aan het werk zijn, of de kinderen wegbrengen en ophalen — worden de ruimtes in ons huis getroffen door licht dat de kleur in een paar jaar kan veranderen. Door in te schatten hoe je kleuren zullen vervagen, kun je die veranderingen in je plannen meenemen.

Denk ook aan het emotionele effect. Als je bijvoorbeeld een ontbijthoek maakt die perfect is voor een kopje koffie in de ochtend, bedenk dan wat er ‘s avonds met die ruimte gebeurt. Wat vanochtend een heldere, luchtige ruimte was, kan dan grimmig en naakt worden, verlicht door alleen een kroonluchter. Door deze ruimte een zachter pastel te geven, in plaats van monochroom wit of grijs, kan hij een dubbele functie vervullen.

Of denk aan een dramatisch verlichte familiekamer die overdag minder licht krijgt. Hoewel een donkere, meer exotische kleur de ruimte ‘s avonds of tijdens een etentje opwindend kan maken, zal die kamer overdag een dode plek zijn, hoe goed verlicht ook. Denk na over de dagelijkse levenscyclus van de kamer, niet alleen over je ideeën voor eenmalig gebruik, en plan de kleuren dienovereenkomstig.

2: Vergeet de professionals niet

Huisrenovaties zijn spannend omdat ze ons een gevoel van eigendom geven over onze nieuwe omgeving. Als je eenmaal een kamer geschilderd hebt en er verliefd op bent geworden, voelt het als thuis.

Maar niets kan je meer het gevoel geven dat je geen controle meer hebt, of dat het je boven het hoofd groeit, dan een renovatie dat vreselijk misgaat. Bedenk of de verfklus echt zo makkelijk of zo moeilijk is als je denkt. De tijd nemen om je materialen te begrijpen en te onderzoeken wat de beste manier van werken is, kan veel van de spanning wegnemen — en dat geldt ook voor hulp van buitenaf.

Een erkende aannemer die hoogwaardige materialen gebruikt, kan je prijs verdubbelen of verviervoudigen. Aan de andere kant kunnen een paar beginnersfouten of plotselinge paniek ook voorkomen. Evenzo variëren de tarieven van interieurontwerpers sterk, maar als je geen verstand hebt van ontwerp, kleur of de technische aspecten daarvan, kun je misschien beter een consult vragen.

Wat is belangrijker: de trots die je zult voelen als het verfproject goed verloopt, of het heerlijke gevoel in een ruimte te wonen die het verhaal van je gezin perfect vertelt? Alleen jij kunt dat beslissen. Wees niet bang voor doe-het-zelf projecten, maar bedenk wel of je tevreden zult zijn met het resultaat. Waar het om gaat is dat je je gelukkig en comfortabel voelt in je nieuwe huis, ongeacht wie het werk doet.

3: Gebruik van de ruimte

luxe-woonkamer

Als je een binnenkamer schildert, is de eerste overweging het gebruik van de ruimte. Ook hier zou het type verf dat je gebruikt je eerste beslissing moeten zijn, omdat het het kleurenpalet dat je uiteindelijk zult gebruiken kan beperken. Het is beter om die keuzes zo veel mogelijk te beperken voordat je ogen gaan kruisen bij alle stalen die je gaat bekijken.

Net als bij buitenverf komt veel van die keuzes neer op de chemische samenstelling van de verf die je gebruikt. Zorg er toch voor dat je precies weet waarvoor de ruimte die je gaat schilderen gebruikt gaat worden: Schilder je een keuken? Heb je kleine kinderen in huis, of ben je dat van plan? Wil je sneller kunnen schoonmaken in badkamers of ruimtes waar veel gelopen wordt? Hoewel je beslissingen uiteindelijk over kleur en esthetiek gaan, zal weten waar je eerst moet kijken — voor elk gebied dat je wilt schilderen — je zowel tijd en energie besparen, als je een plan geven voor hoe die gebieden samen zullen werken.

Voor druk belopen ruimten kan iets zeer duurzaams nodig zijn. Door je ontwerpplannen van tevoren vast te leggen, kun je een verfprofessional raadplegen om er zeker van te zijn dat wat er in de winkel uitziet als een bijpassende kleur, er niet vreemd of misplaatst uitziet als het eenmaal op je unieke oppervlakken zit.

4: Bestaande inrichting

Vervolgens moet je misschien wat speurwerk verrichten om erachter te komen wat er al op je muren zit. Zonder ze af te schrapen – nog meer slopend werk in een toch al ambitieus project – kan weten waar je mee werkt helpen bij je beslissingen.

Een van de nieuwste innovaties is verf-plus-primer, wat inhoudt dat je niet hoeft te wachten voordat je aan de slag gaat met je kleurkeuze. Maar deze uitvinding staat nog in de kinderschoenen, en je moet zeker de hulp inroepen van de verfspecialist van je plaatselijke bouwmarkt voor jouw specifieke situatie.

En dan is er nog de kwestie van het integreren van stijlen, als je niet het hele huis tegelijk aanpakt. Stel dat je geniet van de bestaande inrichting van één kamer en die niet wilt veranderen. Het is belangrijk om te bedenken hoe je plannen voor de gang net buiten op elkaar kunnen inwerken: bepaalde texturen en kleuren werken misschien niet goed samen.

En, het meest verwarrende van alles: Wat als je het bestaande schilderwerk van een kamer echt mooi vindt, maar het wilt bijwerken? Afhankelijk van wanneer je huis is gebouwd of voor het laatst is geschilderd, kun je een hoop speurwerk verwachten. Die overgebleven emmers en blikken in de garage kunnen in de loop der tijd veranderd zijn, of de verf op de muren kan vervaagd zijn. De bestaande verf aanpassen kan een stuk ingewikkelder zijn dan het lijkt, en je zou kunnen eindigen met een do-over, hoezeer je ook houdt van wat er al is.

5: Veranderingen in het gezin

woonkamer verven

Vervagende verf is niet het enige soort toekomstige verandering waar je rekening mee moet houden. Tenzij je het leuk vindt om regelmatig opnieuw in te richten, wat sommigen van ons doen, kijk dan eens in je kristallen bol en zie wat er de komende jaren op stapel staat.

Misschien wordt je logeerkamer een kinderkamer, een kamer voor een ouder wordend familielid of een tweede slaapkamer. Of je kunt een kamer aanwijzen en inrichten als kantoor aan huis, om er vervolgens achter te komen dat je beter buiten kunt werken, vanaf de bank of in de coffeeshop verderop in de straat. De verf die je kiest moet passen bij de sfeer van een kamer, zodat je weet wat de toekomst van die kamer inhoudt.

Het kopen van een huis is zowel een spannende als een intimiderende ervaring. Als je bijvoorbeeld verhuist van een kleiner appartement of huis naar een groter huis, word je geconfronteerd met allerlei ruimtes en kamers die je met kleur kunt vullen, en het kan moeilijk zijn om te beslissen waar je moet beginnen.

Je huis zal met jou en je gezin meegroeien door alle veranderingen en triomfen die je toekomst brengt. Plannen voor deze gebeurtenissen is een manier om ervoor te zorgen dat je huis altijd als een thuis aanvoelt.

6: Toekomstige projecten

Als je voor het eerst nadenkt over de beste manier om een thuis te maken van het huis dat je hebt gekocht, heb je misschien de neiging om je doe-het-zelf projecten in verschillende categorieën onder te brengen. Van wat direct nodig is tot wat je in de nabije toekomst gaat doen. Door in te richten met het oog op de toekomst, kun je jezelf gemotiveerd houden en tegelijkertijd de overgang versoepelen als je eindelijk toe bent aan grotere verbouwingen. Bijvoorbeeld, als je nieuwe huis tapijt of tegels bevat waarvan je weet dat die ooit zullen verdwijnen, kun je schilderen en decoreren op een manier die zowel de huidige stijl als de stijl die je van plan bent te creëren integreert.

Een pastelroze accentmuur kan er nu fantastisch uitzien bij je kleurige tapijt, maar het kan er nogal dwaas uitzien als je eenmaal die rode tegels hebt geïnstalleerd die je altijd al wilde hebben. En als je eenmaal de gewelfde plafonds of het prachtige hardhout hebt blootgelegd die de vorige eigenaren besloten te verbergen, dan wil je een textuur en kleur die die nieuwe en spannende details het best tot hun recht laten komen – zonder een geheel nieuwe verfbeurt toe te voegen aan het intensieve project dat je op je hebt genomen.

7: Basiskosten

Celebrity gif. Internet dance sensation YVNGSWAG stands in front of endless stacks of banded cash and shoots crisp bills from a gold cash gun.

Dus, je hebt je verfsoorten beperkt en je denkt na over de kleur. Maar voordat je naar de winkel rent en verf samples gaat pakken, is het tijd om te rekenen. Als je een nieuwe huiseigenaar bent, leer je nog maar net de kosten kennen die met je nieuwe ruimte gepaard gaan. Zelfs degenen onder ons die goed met geld kunnen omgaan, kunnen de kosten van een huisverbeteringsklus onderschatten. We zijn te optimistisch over de kosten, of, zelfs als we conservatief zijn geweest, kunnen fouten of veranderingen op het laatste moment beginnen op te lopen.

Meet de ruimte die je gaat schilderen zorgvuldig op. De expert van je plaatselijke winkel kan helpen berekenen hoeveel verf je moet kopen. Als je aan de hand van de metingen je uitgavenbereik hebt bepaald — en geld opzij hebt gezet voor kwasten, rollers en droogdoeken — kun je beslissen hoeveel je bereid bent uit te geven aan verf.

8: Binnen & Buiten

Natuurlijk hangt het type verf dat je zoekt helemaal af van welk deel van het huis je besloten hebt aan te pakken. Als je niet gelukkig bent met binnenkleuren, is het mogelijk dat je je ook niet prettig voelt bij de buitenkant. Je buitenkant schilderen kan een monumentale taak lijken, dus beginnen met de basis en begrijpen wat je zoekt kan veel angst wegnemen.

Verf op basis van oplosmiddelen droogt langzamer, terwijl verf op waterbasis gemakkelijker schoon te maken is. Als je in de zomer gaat schilderen, of als je het gevoel hebt dat je misschien wat meer tijd nodig hebt om alles precies goed te krijgen, houd hier dan rekening mee.

Overweeg vervolgens de glans, die afhangt van het verkeer dat je verwacht: Glans is het sterkst, en helpt bij druk bezochte ruimtes, vooral als je kinderen hebt. Voor sierlijsten, zoals deurlijsten en luiken, wordt halfglans aanbevolen: Het is minder glanzend maar toch duurzaam.

Satijn, of laagglans, is gemakkelijk schoon te maken, terwijl platte verf onvolkomenheden verbergt en gemakkelijker bij te werken is.

In elk geval kun je het beste beginnen met een kleine hoeveelheid, een stukje muur schilderen in direct zonlicht en kijken wat er gebeurt. Zoals elke complexe chemische verbinding zijn er veel factoren die het uiterlijk van elke soort verf kunnen veranderen, dus je zult willen weten wat de toekomst brengt.

9: Gezondheidsproblemen

woonkamer-groene-muur

Waar het ook van gemaakt is, verf is een samenstelling van duizenden chemicaliën. Het is wetenschappelijk ontworpen om gemakkelijk op je muren en oppervlakken te glijden en daar vervolgens uit te harden door blootstelling aan de lucht. Als je erover nadenkt, moet dat een heel recept zijn. En als je eenmaal voor het eerst huisverf hebt geroken, weet je dat er iets niet zo smakelijks aan de hand is.

10: Wat je huis over jou zegt

groene-muur-woonkamer

Als je op zoek gaat naar inspiratie, in tijdschriften, op televisie of bij vrienden thuis, is het gemakkelijk om enkele van de concepten en trends te zien die interieurontwerp zo’n dynamische business maken. Het kan lijken alsof de hele wereld gebruik maakt van faux afwerkingen, accentmuren of de dramatische tint van dit jaar.

Maar vergeet niet: je ontwerpt in een bepaalde tijd en plaats (hier en nu), en je ontwerpt de ruimte waar je jarenlang gaat wonen. Terwijl sommige trends jaren meegaan, kunnen andere je ruimte als verouderd bestempelen tegen de tijd dat de volgende zomer aanbreekt.

Het belangrijkste is je eigen esthetiek te vinden, iets dat jou en je gezin aanspreekt. Als daar speciale verf- of structuureffecten bij horen, of eigenzinnige of exotische accenten, ga er dan voor. Als je het gevoel hebt dat je misschien de kudde volgt, bedenk dan hoe je beslissingen er over vijf jaar uitzien.

Het kan soms moeilijk zijn om buiten de trendbox te denken, maar onthoud dit: Een ontwerp die helemaal van jou is, zal altijd tijdloos en klassiek zijn. En zolang je je prettig voelt in je eigen huis, zijn er geen verkeerde keuzes bij het kiezen van verf.

Laat een reactie achter