Als je gaat verhuizen komt er natuurlijk heel veel op je af. En hoewel we zaken zoals in- en uitpakken vaak beschouwen als het belangrijkste onderdeel van een verhuizing, zijn het eigenlijk de dingen die je doet nadat je naar een nieuw huis bent verhuisd, die het grootste verschil maken. Vertrouwd raken met je huis, leren hoe alles werkt en prioriteit geven aan welke projecten je wilt aanpakken, is een essentieel onderdeel van jouw rol als huiseigenaar. Het is natuurlijk beter om het goed aan te pakken voordat je verhuist, in plaats van te wachten en er gewoon van uit te gaan dat je het later allemaal wel zult uitzoeken.

Je moet ook aan zoveel zaken denken. Om je te helpen, hebben wij deze korte lijst met de 10 belangrijkste dingen samengesteld, die je moet doen bij het verhuizen. De meeste van deze stappen zijn niet al te tijdrovend, maar ze vereisen wel dat je een bewuste inspanning levert om ze uit te voeren. Lees verder voor wat je moet weten en stel vervolgens een plan op. Binnenkort ben je eindelijk klaar om achterover te leunen, de champagne te laten knallen en je nieuwe huis te vieren.

1. Begin al vroeg met inpakken

verhuis-doos-hond-verhuizen

Niemand heeft ooit gezegd: “Ik ben echt blij dat ik zo lang met inpakken heb gewacht!” Plan voldoende tijd om dingen te organiseren en doe spullen weg, die je niet meer wilt. Geef jezelf minimaal een maand om in te pakken en concentreer je eerst op de kamers, die je het minst gebruikt.

2. Breng je energieleverancier op de hoogte en sluit gas en licht af

Hopelijk heb je ervoor gezorgd dat de belangrijke voorzieningen zoals gas en licht werken voordat je naar je nieuwe huis gaat. Dat betekent dat dit het moment is om ervoor te zorgen dat alles klaar is voor gebruik en ook naar behoren werkt. Gas en licht aansluiten is ook noodzakelijk voordat je gaat verhuizen. Controleer daarom op de verhuisdag meteen of alles werkt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Bel ook de gemeente om ervoor te zorgen dat er bij je nieuwe huis ook afval wordt opgehaald.

3. Schilderen

verven-renovatie

Wat staat er als eerste op de lijst van “Wat kan ik nu relatief gemakkelijk doen, wat een stuk moeilijker is als ik alles heb uitgepakt?” SCHILDEREN! Als je de muren wilt schilderen, kun je dat het beste doen voordat je iets in huis plaatst. Bedenk of je je verhuizing wilt uitstellen (of een opslagruimte wilt huren) zodat je snel en gemakkelijk kunt schilderen, de verf kunt laten drogen, je werk kunt bewonderen en vervolgens kunt intrekken.

4. Maak kennis met de buren

Kennis maken met je buren is een stuk eenvoudiger (en ook minder lastig) om goed te doen wanneer je bent verhuisd. Niet alleen om jezelf in de nieuwe buurt te oriënteren, want het ontmoeten van je buren is ook nuttig om meer te weten te komen over de gemeenschap of om aanbevelingen te krijgen over lokale diensten (zoals bijvoorbeeld een slotenmaker) als je ze nodig hebt. Je hoeft niet van deur tot deur te gaan, maar stel jezelf voor wanneer je een nieuwe buur voor het eerst tegenkomt. Met een beetje vriendelijkheid, kom je vaak een stuk verder.

5. Maak alles grondig schoon

person in blue gloves holding white textile

Het laatste dat je waarschijnlijk wilt doen, nadat je het verhuisproces hebt doorlopen, is je nieuwe huis van top tot teen schoonmaken, maar direct na de verhuizing is dat wel de beste tijd om te doen. Als je gewoon geen tijd of zin hebt om je poetshandschoenen aan te trekken of een dweil aan te raken (en dat kunnen we je niet kwalijk nemen), overweeg dan om professionele schoonmakers in te schakelen. Of je nu in tijd of in geld betaalt, het is het zeker waard om in jouw nieuwe huis schoon te beginnen.

6. Wijzig online je adres

Al je creditcards, abonnementsdiensten en bezorg-apps moeten op de hoogte zijn van je nieuwe adres.

7. Zoek nieuwe zorgverleners

Van artsen tot kappers, je hebt een nieuwe nodig. En vergeet niet om kopieën van je school-/medische/tandheelkundige gegevens te verkrijgen als je de stad verlaat en laat je recepten naar je nieuwe apotheek overschrijven.

8. Verander je sloten

zilver-slot

Zoek een gerenommeerde slotenmaker en houd dat nummer bij de hand. Zorg ervoor dat je kruipruimte is vergrendeld, controleer je raamvergrendelingen en reset de codes van sleutelloze toegangspunten.

9. Zoek uit wat waar naartoe gaat

verhuisboxen

Je bespaart jezelf veel tijd en moeite bij het verhuizen naar een nieuw huis als je een plan maakt waar je alles wilt gaan neerzetten. Dit geldt met name voor grote en zware voorwerpen zoals bijvoorbeeld meubels. Hoewel je waarschijnlijk al wel een idee hebt van wat er in welke kamer moet, moet je jezelf even de tijd gunnen om na te denken over hoe de opstelling er precies uit komt te zien. Je kunt natuurlijk later nog wijzigingen aanbrengen, maar als je met een algemeen plan aan deze taak begint, wordt het werk al een stuk gemakkelijker.

10. Houd jezelf in bedwang

Temper je enthousiasme met een realistisch begrip van wat je elke dag kunt doen, zonder jezelf volledig over de kop te werken.

Laat een reactie achter