Ga je binnenkort verhuizen? Dan moet je van tevoren een aantal zaken regelen. Je wilt immers wel dat de verhuizing goed verloopt. Richt je niet alleen tot de verhuizing, maar kijk ook al wat verder vooruit. Het is namelijk verstandig om een aantal verzekeringen af te sluiten voordat je begint met verhuizen. Toch is dit iets wat veel mensen vergeten. Om jou een handje te helpen, vertellen wij je hier welke verzekeringen je moet afsluiten als je gaat verhuizen.

Opstalverzekering

huis-terras

Verhuis je naar een koopwoning? Dan ben je verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Met deze verzekering verzeker jij jouw nieuwe woning tegen onverwachte gebeurtenissen. Hierbij kun je denken aan een brand, inbraak of storm. Als gevolg van deze gebeurtenissen kan er flink wat schade ontstaan aan jouw woning. Met een opstalverzekering ben je verzekerd voor deze schade. De kosten om de schade te herstellen, worden dan vergoed door de verzekeraar.

Veel mensen denken dat een opstalverzekering uitsluitend schade aan de woning zelf dekt, maar dat is een misvatting. Ook schade aan zaken die aan jouw woning vastzitten zijn namelijk verzekerd. Hierbij kun je denken aan de garage, carport of zonnepanelen, maar ook aan de tuin. Zelfs een inbouwkoelkast en een vaste vloer vallen onder de opstalverzekering.

Het is overigens niet zo dat een verzekeraar alle schade aan jouw woning vergoed. Nee, want er zijn ook bepaalde zaken die een uitzondering vormen. Zo dekt een opstalverzekering bijvoorbeeld geen schade door achterstallig onderhoud van jouw woning. Dit geldt eveneens voor schade door grondwater, overstroming of een aardbeving en schade door grove opzet of schuld.

Inboedelverzekering

villa-split-vakantiehuis

In tegenstelling tot een opstalverzekering is een inboedelverzekering niet verplicht. Daarom sluit lang niet iedere Nederlander deze verzekering af. Toch is dit wel aan te raden. Een inboedelverzekering dekt namelijk schade aan spullen in huis door bijvoorbeeld brand, storm, water of diefstal. Denk hierbij niet alleen aan schade aan meubels, maar ook aan elektrische apparaten. Smartphones, tablets en laptops worden bijvoorbeeld ook tot de inboedel gerekend. Verder vallen bijvoorbeeld ook de inboedel die je in de tuin gebruikt, fietsen en gereedschappen in een afsluitbare schuur onder een inboedelverzekering. Schade door eigen schuld is niet standaard meeverzekerd. Bij de meeste verzekeraars kun je hier een speciale verzekering voor afsluiten.

Verhuis je naar een studentenkamer? Sluit dan ook een inboedelverzekering af. De kans is namelijk groot dat je waardevolle spullen meeneemt bij de verhuizing, zoals een laptop of televisie. Helaas sluit lang niet iedere student die op kamers gaat een inboedelverzekering af. Dit komt vooral doordat er maandelijks premie betaald moet worden voor deze verzekering en studenten vaak krap bij kas zitten. Hier heeft Interpolis iets op gevonden. Bij deze verzekeraar kun je namelijk een inboedelverzekering student afsluiten. Studenten tot 25 jaar krijgen hier 20 procent korting op deze verzekering.

Woonlastenverzekering

wit-huis-grote-tuin

Als je gaat verhuizen, wil je zonder zorgen in jouw nieuwe woning kunnen wonen. Overweeg daarom ook een woonlastenverzekering af te sluiten. Waarom? Omdat je altijd te maken kunt krijgen met inkomensverlies. Zo kun je bijvoorbeeld te maken krijgen met arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Als je een woonlastenverzekering afsluit, bescherm jij jezelf tegen dit risico. Raak je arbeidsongeschikt of werkloos en heb je een woonlastenverzekering afgesloten? Dan keert de verzekeraar jou iedere maand een bedrag uit. Hierdoor kun jij jouw hypotheek blijven betalen en in het huis blijven wonen. Op deze manier kun je in alle rust focussen op jouw herstel of op zoek gaan naar een nieuwe baan.

Laat een reactie achter