De feestdagen zijn weer achter de rug. Het laatste beetje vuurwerk is inmiddels weer afgestoken en de kerstballen zijn richting de zolder getransporteerd. Misschien is het je tijdens de afgelopen weken wel opgevallen dat jouw huidige lampen niet meer optimaal zijn, of dat ze eigenlijk nogal een vreemde eend in de bijt zijn.

Kortom, het is tijd om jouw verlichting te vernieuwen! Dat kan een hele kluif zijn, hoe simpel het ook lijkt op het eerste gezicht. Om je wegwijs te kunnen maken op deze markt, hebben we een aantal tips voor je genoteerd waarmee je de juiste keuze kunt maken als het aankomt op jouw nieuwe verlichting.

Tip #1: De juiste verlichting voor jouw omgeving

woonkamer-verlichting

Bovenstaande tip spreekt natuurlijk voor zich, want je wilt natuurlijk wel de juiste keuze maken als het aankomt op het kiezen van een specifieke spot of lamp. Daarom is het van groot belang dat je niet alleen kijkt naar wat je mooi vindt, maar ook naar de functie die je wilt gebruiken:

Basisverlichting is de standaard verlichting die elke ruimte heeft. Dit is vooral terug te zien in de spots of lampen aan het plafond. Deze worden ook puur gebruikt voor zicht in de kamer.

Werkverlichting is weer een stapje verder, dit type verlichting is namelijk meer gericht op specifieke plekken. Denk hierbij aan het aanrecht in de keuken, een bureau of een werktafel in de schuur. Deze verlichting is vaak net zo sterk als de verlichting in het plafond en zorgt ervoor dat je alles goed kunt zien tijdens het werken.

Sfeerverlichting wordt vaak overgeslagen, terwijl het toch ontzettend belangrijk kan zijn. Door middel van dit type verlichting kun je namelijk een nieuwe dimensie binnen de kamer maken, waardoor het geheel een stuk aantrekkelijker oogt. LED verlichting biedt hier veel opties voor, omdat deze techniek veel makkelijker te vormen is in vergelijking met het traditionele halogeen.

Tip #2: Accessoires om jouw verlichting naar een nieuw niveau te tillen

luxe-woonkamer

Naast het juiste licht, wil je ook de mogelijkheid hebben om jouw nieuwe verlichting optimaal te benutten. Hier zijn natuurlijk tal van mogelijkheden voor, zoals de welbekende dimmers en schakelaars.

Als het op dimmen aankomt, is het echter wel raadzaam om vooraf te kijken welke dimmer bij welke lamp past. De juiste combinatie zorgt namelijk voor een vloeiende dim ervaring, terwijl een verkeerde combinatie voor catastrofe kan zorgen.

Een andere optie om te overwegen is dat van slimme besturing. Dit is een uitermate fijne oplossing voor mensen die graag gebruik willen maken van slimme lampen, maar daar geen mogelijkheden voor hebben. Met een slimme schakelaar of dimmer kun je namelijk jouw lampen op afstand besturen en dimmen, gewoon vanaf jouw telefoon. Hierdoor beschik je over een van dé voordelen als het aankomt op slimme technieken, zonder dat je jouw lampen moet vervangen.

Tip #3: Verlichting als onderdeel van het gehele plan

hippe-woonkamer

De laatste tip is niet zozeer gericht op de werking van jouw nieuwe verlichting, maar voornamelijk op de uitstraling ervan. Je wilt immers niet hebben dat je dadelijk alsnog te maken hebt met lampen die schreeuwen om aandacht. Een goede lamp verdient deze aandacht namelijk door de kwaliteit, niet omdat er een wilde zebra print aan gemonteerd is. Soms zijn inbouwspots namelijk al voldoende.

Daarom is het belangrijk dat je zicht krijgt op het uiteindelijke beeld als je de verlichting in jouw ruimte zou plaatsen. Hoe ziet de kleur eruit, is de lamp niet te groot en past deze daadwerkelijk in de stijl van de kamer? Dit zijn allemaal zaken waar je je over kunt gaan buigen. Alleen met de juiste combinatie van functie en feeling krijg je namelijk het gewenste effect, en maak je jouw kamer weer net een tikje completer.

Laat een reactie achter