Ga je je slaapkamer opnieuw inrichten, of betrek je een nieuwe woning, dan is de verlichting iets wat je zeker niet mag vergeten. Ook al is de slaapkamer een ruimte waar je vooral in het donker zal verblijven, je komt er tenslotte vooral om te slapen, zijn juist hier de goede lampen van groot belang. Waar moet je aan denken als het gaat om lampen in de slaapkamer?

Een lamp om de hele kamer te verlichten

kroonluchter-slaapkamer

De meeste mensen kiezen ervoor om de slaapkamer van een lamp te voorzien die met één druk op de knop de hele ruimte te verlichten. In de meeste huizen is hier ook rekening mee gehouden, en vind je dicht bij de deur een lichtknopje dat leidt naar een stroompunt dat zich meestal centraal in de kamer bevindt, doorgaans aan het plafond. Logisch: met een plafondlamp kun je met één druk op de knop de hele kamer van licht voorzien, en kun je direct als je de kamer binnen komt wandelen iets zien, ook als het donker is.

Wat voor lamp je ophangt om deze functie te vervullen, dat is aan jou. Kijk daarbij goed naar wat er bij jouw slaapkamer past, want een lamp is naast functioneel ook een goed zichtbaar onderdeel van je interieur. Een romantische kroonluchter past perfect in een klassieke kamer, maar een meer moderne lamp aan het plafond kan natuurlijk ook. Het is fijn als het licht ervan niet recht je ogen in schijnt als je in bed ligt, dus kies bijvoorbeeld voor spotjes die je een andere kant op kan richten als het stroompunt zich precies boven het hoofdeind van je bed bevindt.

Lampen die je vanuit bed kunt bedienen

staande-lamp-koper

Naast een centrale lamp, is het fijn om in de slaapkamer ook nog een klein lampje naast je bed te hebben. Dit kan een los lampje zijn, dat je op je nachtkastje plaatst. Maar ook een klein wandlampje is natuurlijk een goed idee. In de meeste gevallen wordt er, als de slaapkamer door twee personen wordt gebruikt, voor gekozen om aan beide kanten van het bed een lampje te plaatsen. Deze lampjes geven genoeg licht om wat te kunnen lezen, maar hoeven niet al te fel te zijn. Belangrijk is het vooral dat je er vanaf je bed goed bij kunt, bij het knopje om ze te bedienen althans. Niets is zo vervelend als je warme bed weer uit moeten om het licht weer uit te moeten doen, toch?

Laat een reactie achter