Als je wilt slapen geldt natuurlijk hoe donkerder hoe beter, maar hoe zit het tijdens de andere uren, die je in je slaapkamer doorbrengt? Je klaarmaken om naar bed of boxspring te gaan, je ’s morgens aankleden, lezen, ontspannen, romantiek… een slaapkamer is een drukke plek, waar je best wel veel tijd doorbrengt. Om al deze taken zo goed mogelijk uit te kunnen voeren, heb je een goed verlichte slaapkamer nodig. Om je slaapkamer optimaal te kunnen verlichten, kun je het beste met verschillende lichtbronnen werken en je kunt dan denken aan verlichting aan het plafond en naast het bed.

Denk aan plafonnières

Afbeeldingsresultaat voor plafonnières

Waarschijnlijk de meest gebruikte bron van verlichting voor in de slaapkamer zijn verzonken gemonteerde armaturen, die direct tegen het plafond worden geplaatst en waarin meestal een gloeilamp zit, die wordt bedekt met een decoratieve glazen of plastic komvormige lamp. In een kleine tot middelgrote slaapkamer is dit misschien ook wel alle plafondverlichting die je nodig hebt. Ga wel op zoek naar armaturen, die de decoratiestijl van je slaapkamer aanvullen. Veel plafondarmaturen zijn heel eenvoudig, maar er zijn zeker ook modellen met een beetje meer flair te vinden. Metalen of geverfde randen, gegoten glas en ongewone vormen zijn allemaal opties.

Tips

 • Dit is de beste keuze voor in ruimtes met lage plafonds.
 • Kies voor een armatuur met een bedekte bodem om onaangename verblinding, terwijl je in bed ligt, te voorkomen. Anders kijk je omhoog naar een felle lamp.
 • Matglas of gemarmerde armaturen zijn het beste voor in de slaapkamer omdat heldere armaturen een te fel licht kunnen afgeven.
 • Een lamp met een afstandsbediening betekent dat je niet uit bed hoeft te komen om het licht uit te doen.

Hanglampen

Hanglampen hangen vaak aan een ketting of aan een lange stang aan het plafond. Deze zeer trendy en veelzijdige soort lamp zorgt voor een mooie aanvulling op de inrichting van je slaapkamer en is vooral populair in moderne slaapkamers.

Tips

 • Hangende verlichting is het beste voor in slaapkamers met een hoog plafond.
 • Je kunt hanglampen als verlichting voor bij je bed gebruiken door ze boven de nachtkastjes te laten vallen. Zorg er dan wel voor dat je voldoende ruimte over laat tussen het nachtkastje en de onderkant van de hanglamp: minimaal 25 centimeter en maximaal 50 centimeter.
 • Als je hanglampen als belangrijkste lichtbron in de kamer ophangt, plaats ze dan aan het voeteneind van het bed, in de richting van het midden van de kamer.
 • In de slaapkamer zien hanglampen er het beste uit boven het bed of ander meubilair. Hang ze niet zomaar ergens op.
 • Let op met helder glas of open ontwerpen, die mogelijk te fel licht kunnen afgeven.

Kroonluchters

kroonluchter-slaapkamer

De meest formele stijl van plafondverlichting zijn kroonluchters, die een onmiskenbare glamour, drama en elegantie aan een kamer toevoegen. Hoewel de hele grote en de meest versierde kroonluchters in andere delen van het huis thuishoren, is een kroonluchter met een kleiner armatuur een geweldige keuze voor in slaapkamers, die zijn ingericht in bepaalde stijlen zoals bijvoorbeeld landelijk, Toscaans, art deco, romantisch en traditioneel. Kies voor een gestroomlijnd ontwerp, want dan wordt de kroonluchter de finishing touch voor een moderne of zelfs minimalistische slaapkamer.

Tips

 • Je hebt om een kroonluchter op te kunnen hangen wel hoge plafonds nodig.
 • Een kroonluchter in de slaapkamer ophangen, is even zoeken naar balans. Hoewel je geen kroonluchter in de slaapkamer wilt die te groot en te overheersend is, geldt over het algemeen wel hoe lager je het armatuur hangt, hoe groter de kroonluchter zelf moet zijn. Voor in een kleine slaapkamer moet je op zoek gaan naar een kroonluchter die groter dan 50 centimeter in diameter is. Beperk de kroonluchter in een grotere slaapkamer tot niet meer dan 80 centimeter breed.
 • Kroonluchters variëren sterk in de intensiteit en hoeveelheid licht die ze bieden. In de slaapkamer wil je er een, die maar matig licht afgeeft.
 • Hang een kroonluchter niet recht boven je bed – hang hem meer in de richting van het midden van de kamer en het onderste derde deel van je bed.
 • Als je slaapkamer een zithoekje heeft, gebruik dan een kroonluchter om die ruimte te definiëren.

Plafondventilator

Afbeeldingsresultaat voor Plafondventilator

Er gaat tijdens een warme zomernacht niets boven een plafondventilator. De verfrissende bries volstaat vaak en dan is het niet nodig om een AC op te hangen. Niet elke plafondventilator heeft ook verlichting wat in een slaapkamer wel handig is. Over het algemeen zien ontwerpen met meerdere ‘kapjes’ of verlichtingsunits er het beste uit in eet- of woonkamers. Kies in de slaapkamer voor een armatuur met dichte lampen.

Tips

 • Plafondventilatoren kunnen op verschillende hoogtes worden opgehangen maar ze zijn geen goede keuze voor slaapkamers met zeer lage plafonds.
 • Matglas of melkglas is de beste keuze voor in de slaapkamer.
 • Hoewel plafondventilatoren vaak het beste bij een casual of bij een landelijke inrichting passen, zijn er tegenwoordig ook tal van compacte moderne ontwerpen te vinden, die prachtig staan in een eigentijdse inrichting.
 • Een afstandsbediening is een must voor een plafondventilator in een slaapkamer.

Ingebouwde verlichting

slaapkamer

Je denkt misschien dat inbouwlampen – ook wel spotjes of inbouwverlichting genoemd – alleen voor in de woonkamer zijn, maar ze zijn eigenlijk juist een zeer eigentijdse keuze voor in de slaapkamer. In een bijzonder grote ruimte werken inbouwlampen goed in combinatie met andere soorten plafondarmaturen. Inbouwlampen passen goed bij elke hoogte plafond en wekken de illusie dat een ruimte hoger is, dan het in werkelijkheid is.

Tips

 • Over het algemeen moet je de lampen in een slaapkamer van gemiddelde grootte met ongeveer 40 centimeter ruimte tussen elkaar ophangen. Vier tot acht lichten zijn meestal voldoende voor in de slaapkamer.
 • De lampen moeten helemaal rond, dus langs alle zijden van het plafond, worden opgehangen. In een zeer grote ruimte heb je waarschijnlijk een extra rij nodig.
 • Een dimmer is een must voor inbouwverlichting in de slaapkamer.
 • Gebruik verzonken lichten om zo een afzonderlijk lees- of zitgedeelte te kunnen definiëren.
 • Inbouwlampen zijn ook de beste keuze voor in een inloopkast of voor een grote kast.

Railverlichting

Railverlichting zijn schijnwerpers, die op een metalen spoor aan het plafond of op de muur zijn bevestigd en meestal worden gebruikt om kunstwerken of accenten in een kamer te belichten. Het is dus niet de hoofdverlichting. Het wordt niet zo vaak als de andere soorten plafondarmaturen in de slaapkamer gebruikt, maar kan juist heel goed worden gebruikt om een bepaald gebied in de slaapkamer extra te verlichten. Hierbij kunnen ledstrips van ledlampendirect.nl gebruikt worden.

Tips

 • Railverlichting staat het mooist in een moderne of minimalistische slaapkamer met hoge plafonds.
 • Er zijn veel stijlen van raillampen, waaronder hangende stijlen, kapjes en traditionele spots.
 • Railverlichting is een goede keuze voor in grote inloopkasten.

Laat een reactie achter