Hoe meer we onderzoek doen naar de effecten van verlichting, hoe meer we ontdekken dat verlichting een diepe impact op ons leven heeft. Onderzoeken suggereren dat verlichting tal van biologische, mentale en emotionele factoren beïnvloedt en zelfs direct bijdraagt aan onze stemming en productiviteit.

Thuis

kunst in woonkamer

We weten allemaal wel dat een slechte verlichting, vooral bij het lezen, schade aan de ogen kan veroorzaken. Daarom is het van belang om een specialist in designverlichting te vinden.

Maar welke andere effecten kan een slechte verlichting bij ons thuis op ons hebben? Geloof het of niet, onvoldoende verlichting kan bijdragen aan het ontwikkelen van een depressie en vitamine D-tekort, terwijl van goede verlichting bekend is dat het de gemoedstoestand en de energieniveaus kan verbeteren.

Sommige onderzoeken tonen ook aan dat verlichting de eetlust kan beïnvloeden. Mensen bleken langzamer en lichtere maaltijden te eten in ruimtes met felle lichten, terwijl ze meestal te veel aten in ruimtes met weinig licht.

Het is duidelijk dat verlichting de circadiaanse ritmes beïnvloedt. Dit betekent dat verlichting ‘s morgens kan bijdragen aan je alertheid en het wakker zijn en het kan je ofwel verleiden om je moe te voelen of je de hele nacht wakker te houden. Zoals je zou verwachten, zijn heldere lichten het beste voor de ochtenden en overdag, terwijl gedimde lichten goed zijn voor in de avond. Het omgekeerde hiervan kan een verward circadiaans ritme veroorzaken, je slaapschema in de war gooien of het moeilijk maken om gedurende de dag energie te vinden.

Op kantoor

kantoor

Er is ook veel onderzoek gedaan naar welk soort verlichting op kantoren moet worden gebruikt om de gelukkigste, meest productieve werkomgeving te creëren. Uit onderzoek blijkt dat slechte verlichting schadelijk kan zijn voor de productiviteit op het werk, met name bij slecht licht. Luxe ledverlichting is dan ook aan te raden. Werken in een kamer met te weinig licht kan de ogen belasten en kan zelfs leiden tot hoofdpijn en/of migraine. Ontoereikende verlichting kan ook leiden tot slaperigheid op het werk en moeite hebben om de focus en de motivatie te behouden.

De oplossing

Met al deze ontdekkingen over de effecten van verlichting, wordt het steeds belangrijker om de verlichting te kunnen regelen.

Ze zeggen dat de meest algemeen erkende oplossing voor het vermijden van de negatieve effecten van onvoldoende en te harde verlichting is om natuurlijk licht te gebruiken. Ramen in huis en op het werk kan kamers met de hoogste kwaliteit licht vullen en een veilige, natuurlijke oplossing bieden. In feite stelt één onderzoek dat natuurlijk licht direct en indirect de stemming, het gedrag en de hormonale balans beïnvloedt. Het onderzoek beweert ook dat natuurlijke verlichting thuis minder ziektes zal veroorzaken, dat mensen zich minder vaak ziekmelden op het werk en gelukkiger omgevingen in het algemeen beïnvloedt.

Laat een reactie achter