Kylian Mbappé is een Franse profvoetballer die een nettowaarde heeft van €147 miljoen. Hij is een van de best betaalde voetballers ter wereld. Toen hij nog maar 19 jaar oud was, verdiende Kylian bijna €25 miljoen wat uit salaris en sponsoren bestond. Tegenwoordig verdient hij elk jaar een basissalaris van €52 miljoen en €10 miljoen voor sponsoren. Dat is een totaal van €62 miljoen aan inkomsten vóór belasting.
Vermogen€147 miljoen
Salaris€52 miljoen
GeboortedatumDec 20, 1998
GeboorteplaatsParijs, Frankrijk

Hij wordt algemeen beschouwd als een van de beste spelers ter wereld en heeft meerdere Ligue 1- en Coupe de France-titels gewonnen. Ondertussen, als onderdeel van het Franse nationale team, hielp Mbappé zijn land de FIFA World Cup in 2018 te winnen.

Kylian is de jongste Franse speler die een doelpunt maakt op een WK en de op één na jongste speler in totaal die een doelpunt maakt in een WK-finale (op de Spelen van 2018). Kylian schonk zijn hele WK-bonus van 490.500 euro aan een goed doel dat gehandicapte kinderen steunt.

Jeugd van Mbappe

Kylian Mbappé werd geboren op 20 december 1998 in Parijs, Frankrijk als zoon van voetbaltrainer Wilfried, afkomstig uit Kameroen, en voormalig handbalster Fayza, die van Algerijnse Kabyle afkomst is. Hij heeft een jongere broer, Ethan genaamd, die ook voetbalt. Als jeugd ging Mbappé naar een katholieke privéschool in de Parijse gemeente Bondy.

Begin van de carrière

Mbappé begon zijn voetballoopbaan bij AS Bondy, waar hij werd gecoacht door zijn vader. Hij verhuisde uiteindelijk naar de academie van Clairefontaine, en bewees zijn bekwaamheid door een aantal indrukwekkende prestaties die de aandacht trokken van de grote clubs. Op 11-jarige leeftijd werd Mbappé uitgenodigd om mee te trainen met de onder-12’ers van Real Madrid. Een paar jaar later ging hij naar Londen om mee te spelen in een wedstrijd met het jeugdteam van Chelsea.

Monaco

Na verschillende profclubs te hebben overwogen, kwam Mbappé uiteindelijk uit bij Monaco. Gepromoveerd uit het B-team na slechts drie weken, maakte hij zijn debuut in het eerste team in december van 2015 in een 1-1 Ligue 1 gelijkspel tegen Caen. In februari van het volgende jaar maakte Mbappé zijn eerste doelpunt voor het eerste elftal van Monaco in een Ligue 1 3-1 overwinning op Troyes. Daarmee werd hij de jongste eerste-team-doelpuntenmaker in de geschiedenis van Monaco.

Mbappé had doorslaand succes in zijn volgende twee jaar bij Monaco. In december 2016 scoorde hij de eerste hattrick van zijn eerste-team carrière in een 7-0 overwinning op Rennes. Begin volgend jaar scoorde hij de eerste Ligue 1 hattrick van zijn carrière in een 5-0 overwinning op Metz. Mbappé eindigde het seizoen 2016-17 met een ongelooflijke 26 doelpunten in 44 wedstrijden, waardoor Monaco de Ligue 1 titel veroverde. Bovendien werd hij uitgeroepen tot Ligue 1 Jonge Speler van het Jaar.

Paris Saint-Germain

In 2017 tekende Mbappé bij Monaco competitie rivalen Paris Saint-Germain. Hij scoorde bij zijn debuut in een 5-1 Ligue 1 overwinning op Metz. Mbappé won vervolgens zijn eerste competitietitel met de club, evenals de Coupe de France van 2017-18. Hij zette zijn verbazingwekkende succes het volgende seizoen voort en won de inaugurele Kopa Trofee als beste speler ter wereld onder de 21 jaar. Begin 2019 scoorde Mbappé een hattrick in een 9-0 overwinning op Guingamp, en een paar maanden later nog een in een 3-1 overwinning tegen zijn oude club Monaco. Opnieuw eindigde Paris Saint-Germain het seizoen als Ligue 1 kampioen, en Mbappé verdiende zijn tweede Ligue 1 Speler van het Jaar Award.

Nadat het seizoen was afgelast vanwege de COVID-pandemie in mei van 2020, werd Paris Saint-Germain opnieuw tot Ligue 1 kampioen gekroond vanwege de eerste plaats. Bij de hervatting van het seizoen zette het team zijn succes voort. In het bijzonder scoorde Mbappé zijn 40e doelpunt van het seizoen in een 4-0 overwinning op Reims, waarmee hij zijn meest productieve seizoen tot nu toe markeerde. Slechts drie dagen daarna hielp hij Paris Saint-Germain aan de titel in de Coupe de France. Mbappé eindigde het seizoen opnieuw als Ligue 1 Speler van het Jaar. Hij bleef zijn dominantie pas het volgende seizoen demonstreren, toen hij de 100 competitiedoelpunten voor Paris Saint-Germain bereikte. Met bijna 23 jaar werd Mbappé de jongste speler ooit die zoveel doelpunten maakte voor één ploeg in Ligue 1.

Contractverlenging in juni 2022

In juni 2022, na maanden van speculatie dat hij aanbiedingen van andere teams overwoog, tekende Kylian opnieuw bij Paris Saint-Germain. De verlenging had een waarde van €157 miljoen over drie jaar, waarbij ongeveer €52 miljoen aan basissalaris per jaar werd betaald. De deal kwam ook met een tekenbonus van €104 miljoen, voor een totale contractwaarde van €261 miljoen.

Internationaal spelen

Mbappé is in het internationale spel net zo succesvol geweest als bij Ligue 1. In 2016 scoorde hij vijf keer voor de Franse nationale ploeg om het UEFA Europees kampioenschap onder 19 jaar te winnen. Zijn grootste prestatie kwam twee jaar later, toen hij werd opgeroepen voor de Franse selectie voor de FIFA World Cup. In zijn eerste wedstrijd scoorde hij het winnende doelpunt tegen Peru in de wedstrijd van Groep C. Later scoorde Mbappé twee keer in een 4-3 overwinning op Argentinië, waardoor hij na Pelé pas de tweede tiener was die twee keer scoorde in een WK-wedstrijd. Ten slotte scoorde Mbappé in de WK-finale tegen Kroatië in de 4-2 overwinning, waardoor Frankrijk zijn tweede titel in de WK-geschiedenis kreeg. Met Frankrijk heeft Mbappé ook gespeeld in UEFA Euro 2020 en de finales van de UEFA Nations League 2021.

Sponsoren en mediaoptredens

Mbappé heeft een zakelijk partnerschap met Nike; het merk heeft gepersonaliseerde voetbalschoenen in zijn naam uitgebracht, waaronder de Nike Hypervenom 3 en de Nike Mercuria Superfly VI.

Mbappé is prominent aanwezig geweest in de “FIFA” videospelreeks van EA Sports, te beginnen met “FIFA 18.” Met name was hij de coverster van zowel “FIFA 21” als “FIFA 22”; hij werd hij de jongste speler ooit die solo op de cover van FIFA verscheen.

Filantropische inspanningen

In zijn filantropische werk doneerde Mbappé €33.300 aan een crowdfundingcampagne om een privémissie te financieren om de vermiste voetballer Emiliano Sala te vinden, wiens vliegtuig boven het Kanaal vermist werd. Later doneerde hij nog eens €33.352 om de zoektocht naar de vermiste piloot van het vliegtuig, David Ibbotson, te financieren.

Laat een reactie achter