Velen van ons kopen parfum voor onszelf – of het nu een oude favoriet is of iets nieuws en fris om de boel een beetje te mixen – maar hoeveel van ons kennen werkelijk het verschil tussen een Eau de Parfum (EDP) en een Eau de Toilette (EDT)?
De geur zelf zal natuurlijk een enorme beslissingsfactor zijn bij het kopen van parfum, net als misschien het flesje waarin het gehuisvest is, de verpakking, de recensies, het ‘gezicht’ van het merk enz. Er zijn veel factoren die een rol kunnen spelen bij het nemen van die uiteindelijke beslissing om parfum te kopen, maar vraag je je wel eens af wat het verschil is tussen Eau De Toilette en Eau De Parfum?

Mensen raken vaak in verwarring of ze een EDT op zichzelf kunnen gebruiken, of het voor in de badkamer is, en wie weet wat nog meer. Wat blijkt, het onderscheid tussen EDP en EDT formules is duidelijk en eenvoudig – de concentratie van de parfumolie.

Maar wat betekent ‘concentratie’? Nou, in een notendop, de sterkte van de geur. Parfums met een hogere concentratie bevatten meer parfum oliën en minder alcohol en leggen daardoor een verband met de lange houdbaarheid van de geur.

Over het algemeen is de Eau De Toilette concentratie lager, tussen 8% en 12%, terwijl een Eau de Parfum concentratie tussen 12% en 18% ligt. En hoewel de concentraties van EDT tegenover EDP van merk tot merk, of tussen producten onderling, kunnen verschillen, zal een EDP altijd geconcentreerder zijn dan een EDT. Ook met cremetjes zoals bij verzorgingsproducten van La Prairie bijvoorbeeld is er een verschil qua inhoud en concentratie, waardoor de prijzen ook enorm kunnen verschillen.

Wat is een Eau De Parfum?

Yves Saint Laurent La Nuit De L'Homme Le Parfum

Een van de meest voorkomende geursoorten en met een concentratie tussen 12% en 18% blijft een EDP zo’n vier tot vijf uur hangen, waardoor het de perfecte geur is voor ’s avonds. Hoewel EDP geuren een hogere concentratie alcohol bevatten, zijn ze eigenlijk beter voor de gevoelige huid dan andere geursoorten.

Wat betekent Eau de Toilette?

Davidoff Cool Water Man

Goedkoper dan een EDP door de meestal lagere concentratie (tussen 8% en 12%), is een EDT een andere zeer populaire geursoort die verkrijgbaar is. EDT’s blijven gewoonlijk twee tot drie uur hangen en staan meestal synoniem voor dagkleding, terwijl EDP als een ‘nachtkleding’ geur beschouwd zou worden. Leuk weetje: EDT komt van de Franse term “faire sa toilette” wat klaarmaken betekent.

Laat een reactie achter