De twee verschillende technologieën gebruiken geheel verschillende methoden om licht te produceren. Gasontladingslampen hebben een inert gas in een glazen behuizing, terwijl LED juist een solid state aanpak heeft. Gasontladingslampen produceren erg veel hitte en een groot gedeelte van de emissies vallen in het IR- en UV-spectrum. Led-lampen produceren een kleine portie van het visuele licht en verspillen geen energie aan het uitstralen van hitte en niet-zichtbare elektromagnetische straling. Er bestaan ook lampen die we met IRED (infrared emitting diode) aanduiden, die speciaal ontworpen zijn om infrarood licht uit te stralen.

Waarom zouden LED-lampen Gas-Lampen vervangen?

De bron efficiëntie en systeem efficiëntie zijn hierbij van belang. Wat is het verschil tussen deze twee efficiëntie waarden? Gasontladingslampen zijn erg efficiënt wanneer ze bij de bron gemeten worden (lumen/watt). Deze meting neemt echter de hoeveelheid licht die het doelgebied bereikt (de systeem efficiëntie) niet in acht. Systeem efficiëntie wordt beïnvloed door een aantal factoren, waaronder verliezen door gevangen licht, beschermende kappen of lenzen, afwijkende temperaturen, en verliezen ten gevolge van stroomconversie. De systeem efficiëntie voor gasontladingslampen ligt meestal rond de 25% van de bron efficiëntie. Bij LED-lampen is dit 50%. Het resultaat is dat LED lampen veel effectiever zijn.

Gasontladingslampen: voor- en nadelen

gaslampen

Gasontladingslampen hebben ook een aantal potentiële problemen die zich voor kunnen doen. Een van de dingen om rekening mee te houden is periodiek onderhoud, alsmede de kosten aan nieuwe onderdelen en uurloon. Gasontladingslampen hebben een veel kortere levensduur dan LED-lampen, bevatten schadelijke stoffen (waaronder kwik), en stralen gevaarlijke straling uit (UV) wanneer een lamp stuk is, of de houder een fout bevat. Daarnaast zijn er nog een aantal nadelen waaronder een opwarmingstijd, geen effectieve dimmogelijkheden en een kortere garantieperiode.

Het grootste voordeel aan gasontladingslampen is dat ze in sommige gevallen (vooral bij hoge- en lagedruk natriumlampen) de aanschafprijs een stuk lager ligt. LED-lampen zijn echter op de lange termijn vaak een betere investering vanwege lage onderhoudskosten en een laag verbruik. Een ander belangrijk nadeel aan LPS- en HPS-lampen is dat er een monochromatische gele kleur wordt uitgestraald, dit wil zeggen: alles wat je verlicht wordt geel. Je kan oprecht geen kleur zien wanneer je LPS of HPS verlichting gebruikt.

Veel potentie in LED verlichting

Afbeeldingsresultaat voor led light living room

LED is een simpele uitvinding met enorm veel potentie om de lichtindustrie ten goede te verbeteren. Hoewel de adoptie van de technologie langzaam plaatsvindt, worden LED-lampen steeds geavanceerder, en verslaan ze de concurrentie op bijna alle gebieden.

Laat een reactie achter