Wanneer je veiligheidsglas gebruikt, dan krijg je geen gevaarlijke scherven na een breuk van het glas. De kans op ernstig lichamelijk letsel is kleiner. Het type glas heeft speciale warmtebehandeling ondergaan en daardoor is het wel vijf keer sterker dan normaal glas. Het heeft daarbij ook een inbraakwerende werking, wat bijdraagt aan een extra veilige leefomgeving. Er zijn verschillende soorten veiligheidsglas, namelijk gelaagd glas en gehard glas. Ben je benieuwd wat de verschillen zijn? Wij leggen het hier uit!

dubbelglas

Gelaagd glas 

Wanneer de situatie vraagt om een type veiligheidsglas, waar geen glasscherven mogen vallen of er niet eenvoudig door het glas heen kan worden gebroken, dan is het slim om gelaagd glas te gebruiken. Het glas bevat een folielaag waardoor het glas niet naar beneden valt. Gelaagd glas wordt vaak gebruikt bij een serredak, een dakbeglazing op carport of een terrasoverkapping. Wanneer er eventuele schade is, dan wordt het glas bij elkaar gehouden door een folielaag. Hoe dikker het glas, hoe meer folielagen er zijn. Het is dan moeilijker om door het glas heen te komen, dit type glas komt in de buurt van kogelwerend of kogelvrij glas. Wanneer het gelaagd glas is gemonteerd, dan is de folie niet meer zichtbaar.

Gehard glas

Als je op zoek bent naar glas  dat niet snel mag breken, gewicht moet dragen en kracht kan weerstaan, dan is gehard glas geschikt. Het wordt vaak gebruikt voor een glazen tafelblad, een douchedeur of een zijruit van een auto. Er kan in gehard glas geen thermische breuk ontstaan. De thermische spanning zorgt ervoor dat het glas extra sterk is. Het kan schokken opvangen en kracht goed weerstaan. Wanneer het toch breekt, dan zal het in vele stukjes breken, deze zijn niet scherp. Gehard glas is niet te onderscheiden van ongehard glas en daarom is een veiligheids stempel belangrijk.

De belangrijkste verschillen 

Gelaagd glas breekt sneller dan gehard glas. Bij gelaagd glas houdt de folie de glasscherven bij elkaar. Bij gehard glas valt bij de breuk het glas in duizenden, niet scherpe, stukjes. Het voordeel is dat er minder snel letsel kan plaatsvinden. Het is vooral belangrijk om te bedenken waar je het glas voor wilt gebruiken om een keuze te maken tussen gelaagd glas en gehard glas.  

Kortom, glas biedt veel licht en transparantie in een huis. Het is goed om gebruik te maken van veiligheidsglas. Het is afhankelijk van welke situatie je welk glas het beste kunt gebruiken. Veiligheidsglas is een goede keuze voor hoge isolatiewaarde, veiligheid en inbraak.

Laat een reactie achter