Weten hoe je jezelf moet kleden gaat niet alleen over het stylen van je outfits. Het is ook, en vooral, wat het beste bij je lichaam past. Als je de pasvorm van je kleding goed weet, dan valt het allemaal op zijn plaats. Wanneer de kleding niet goed past dan voel je je waarschijnlijk ongemakkelijk en onzeker in wat je draagt.

Hoewel de snit van je kleding deels gebaseerd is op modetrends, is het altijd beter om kleding te kiezen die je lichaam flatteert dan uitsluitend wat in de mode is. Daarom helpt het echt om je te verdiepen in de verschillende soorten pasvormen. Immers, een man die weet wat hem past wat hem past, vindt het kiezen van de juiste kleding waarschijnlijk een koud kunstje.
Maar met zoveel verschillende soorten pasvormen en modellen, in welke moet je dan investeren voor jouw lichaamsvorm? Meer specifiek als het gaat om het gaat om slim fit versus tapaered fit.

Wat is het verschil tussen Tapered Fit en Slim Fit?

Het belangrijkste verschil is de vorm van het kledingstuk, tapered fit is breder aan de bovenkant en slanker aan de onderkant, terwijl slim fit over het algemeen overal slank gesneden is. Afhankelijk van je lichaamsvorm heb je dus het meeste baat bij de twee verschillende soorten pasvorm.

Als je bijvoorbeeld gaat winkelen voor een nieuwe spijkerbroek, kun je overspoeld worden met slim-fit en tapered fit. De verschillen kennen kan je dus op den duur tijd en geld besparen. Het belangrijkste verschil tussen de twee is dat een slim fit nauw aansluit op het lichaam. Tapered fit kleding is strakker dan een normale of losse snit, maar niet zo huiddicht als een skinny cut.

Ze hebben als geheel ook minder materiaal, wat helpt om die oversized look te voorkomen die je vaak krijgt van lossere pasvormen. De tapered fit is een nauwe verwant van de slim fit en is ook dicht op het lichaam gesneden, maar in tegenstelling tot zijn tegenhanger is hij aan de ene kant breder gesneden en wordt hij geleidelijk smaller naar de andere kant toe.

Slim fit en tapered fit gelden ook voor alle soorten kledingstukken: T-shirts, overhemden, polo’s, jassen enz. Terwijl slim fit al een ruime tijd populair is, maakt de tapered fit tegenwoordig furore in herenkleding.
Enkele redenen voor de populariteit van de tapered fit snit zijn dat het de hoeveelheid gebruikte stof vermindert, de drager een meer vormvaste look geeft en goed werkt voor mannen met atletische/gespierde spieren. En dat niet alleen, het komt ook het dichtst in de buurt van professioneel getailleerde kleding.
Tapaered fit overhemden en T-shirts bijvoorbeeld hebben een bredere bovenkant die geleidelijk smaller wordt in de taille – bijna alsof ze op maat zijn gemaakt. Hoewel maatwerk veel meer omvat, is tapering nog steeds een vorm ervan en een die nu beschikbaar is voor de massa, of de kleding nu casual of chic is.

Dus wat wordt het slim fit of tapered fit? Lees onze handige gids voor de verschillen tussen de twee en welke het beste zou werken voor jouw lichaamsvorm.


Wat is slim fit?

Slim fit is een model dat dicht op het lichaam is gesneden. Kleding met een slim fit pasvorm is dichter op het lichaam gesneden dan tapered fit, maar niet zo strak als skinny kleding. Bijvoorbeeld gewone jeans zijn vaak losser van boven naar beneden terwijl skinny jeans strak op het lichaam zitten van taille tot enkel.

Slim-fit kleding heeft daarom nog een kleine ruimte om te bewegen. Dit maakt de slim fit een van de meest populaire en stijlvolle van de laatste decennia. Skinny kleding komt en gaat in de mode, terwijl slim fit veel tijdlozer is. Als geheel kan slim fit kleding ook veel flatterender werken voor verschillende lichaamsvormen.

Het is goed om op te merken dat, hoewel je met een slim pasvorm een meer ontspannen uitstraling krijgt in vergelijking met een skinny fit, slim fit kleding nog steeds aan de strakkere kant van het spectrum zit. Dit maakt ze perfect voor iedereen die die baggy ‘dad’ look, die in de jaren ’90 stijlvol was, wil vermijden.
Ze zijn ook een geschikte optie voor de meeste lichaamsvormen – normaal tot atletisch – omdat de slanke pasvorm enig comfort biedt zonder te groot te zijn. Als je spieren hebt, kan een slim fit pasvorm ze overdrijven, terwijl een losse pasvorm je een slankere indruk kan geven.
De slim fit pasvorm biedt daarom een veilige middenweg die het lichaam laat zien, vooral wat betreft de schouders, borst en benen.

Slim fit broek

grijze-slim-fit-jeans-heren

Grijze slim fit broek van Only

Slimfit jeans/broeken zijn meer ontspannen dan skinny modellen, maar passen nog steeds bij de vorm van het lichaam. Ze laten daarom de vorm van je dijen en kuiten zien, in tegenstelling tot lossere pasvormen die je vorm verbergen.
Slim fit jeans passen zowel bij mannen met een slank postuur als bij mannen met een atletisch postuur. Als je een man bent met een meer atletisch postuur, dan vind je misschien dat skinny pasvormen je een karikatuur van jezelf maken.
Je spieren worden te veel benadrukt en als je iemand bent die topzwaar is, dan zie je er zeker onevenredig uit. Slim fit jeans zijn veel flatteuzer en geeft je toch die afgeslankte look die tegenwoordig erg in de mode is. Slim fit broeken zijn ook een populaire trend voor meer formele kleding, waaronder pakken die meestal gepaard gaan met een slank jasje.

Slim fit t-shirts

slim-fit-tshirt-wit-heren

Slim fit t-shirt van Only

Bij slim fit kleding denk je aan broeken en jeans, maar elk kledingstuk kan slim fit zijn. Slank passende T-shirts hebben een veel smallere snit van boven naar beneden in vergelijking met meer traditionele pasvormen.
De schouders en borst zitten ook steviger tegen het lichaam aan. Slim fit T-shirts zijn nauwer maar zitten niet te strak, waardoor ze een goede keuze zijn voor laagjes onder overhemden en jassen.
In tegenstelling tot losser zittende T-shirts, kunnen slim fit T-shirts er ook veel slanker uitzien, perfect voor smart casual kleding. Gelukkig kunnen de meeste lichaamsvormen slim fit T-shirts dragen, maar de meeste slim fit T-shirts op de markt zijn bedoeld voor slanke mannen. Dat komt omdat ze niet te los zitten dat ze een slank frame verbergen onder lagen stof en ook niet te strak zitten dat ze aan het lichaam kleven. Het T-shirt is een soort blauwdruk geworden voor vrijetijdskleding voor mannen, dus is het zinvol te begrijpen hoe een slim fit T-shirt eruit moet zien. Een van de belangrijkste dingen om te overwegen is dat een T-shirt in een slank model goed moet aansluiten op de schouders en de mouwen, stevig aan de bovenkant van de schouders (de naad van de mouwen moet plat bovenop de schouders zitten). Dit is een goede manier om te controleren of je T-shirt je goed genoeg past.

Slim fit poloshirts

zwarte-polo-shirt-only-heren

Zwart slim fit polo shirt van Only

Hetzelfde kan ook gezegd worden van nauwsluitende poloshirts. Slim-fits zijn de beste manier om zakjes rond de schouders, borst en romp te voorkomen.
Veel losse poloshirts zien er bijna uit alsof ze van het lichaam afhangen, of dat de armen niet goed aansluiten op de biceps. De poloshirts van tegenwoordig zijn niet alleen om in te sporten, het zijn ook enorme fashion statements in de mannenmode.


Wat is tapered fit?


Het belangrijkste verschil tussen een tapered fit en een slim fit is dat een tapered fit pasvorm breder is aan de bovenkant en dan smaller wordt naar binnen toe – of het nu gaat om de taille van een overhemd of de pijpen van een spijkerbroek. Het maakt niet uit om wat voor soort kleding het gaat, een tapered fit snit kan op vrijwel alles worden toegepast- overhemden, broeken, jeans,
jassen.
Hoewel de tapered fit pasvorm vergelijkbaar is met de slanke pasvorm ligt hij ook dicht bij getailleerde kleding. Historisch gezien was getailleerde kleding voor mannen het meest gebruikelijk. In het begin van de begin 20e eeuw, begonnen mannen hun pakken taps te laten toelopen bij de armen van het jasje en de pijpen van de broek als modestatement bij de
rijken.
Hoewel het een aarzelende verandering was, betekende het het begin van een grote verandering in de mannenmode en werd de weg vrijgemaakt voor mannen om expressiever te zijn in wat ze dragen, zodat ze hun vorm konden laten zien. Door de decennia heen is de tapered fit pasvorm steeds populairder geworden bij mannen die wilden dat tapered fit kleding ook casual was.

Mannen die breed of atletisch gebouwd zijn, willen nu hun vorm zo goed mogelijk laten zien en soms is een slanke pasvorm niet altijd voldoende, terwijl een tapered fit pasvorm hen het beste van beide werelden biedt. Er wordt immers minder onnodige stof gebruikt en de pasvorm sluit veel beter aan bij de rondingen van het lichaam.
Dus hoe ziet een tapered fit pasvorm eruit? Als het helpt, denk dan aan tapering als een v-vorm. Je kunt dit toepassen op kleding voor de bovenste helft en op broekjes, waarbij de bovenkant van de V afloopt naar de punt.

Tapered fit broeken

tapared-fit-broek-only

Tapered fit broek van Only

Wijde broeken lopen niet taps toe of smaller en dus kan het er behoorlijk doosachtig uitzien. Voor mannen met spieren kan slank zittende kleding nog steeds hun spieren verbergen, terwijl ze die juist willen laten zien. Dat is waar tapered fit van pas komt.
Een tapered fit break versmalt verder in de pijp, zodat de taille losser zit en de enkel strakker. Voor veel mannen zijn tapered fit broeken geweldig om te pronken met vollere beenspieren met een fijne tapered fit pasvorm om de contouren van de beenspieren te volgen.
Dit in tegenstelling tot skinny jeans die van taille tot enkel mager zijn. Tapered fit hoeft ook niet te opvallend te zijn. Tegenwoordig zorgen de beste soorten jeans een comfortabele taille die heel geleidelijk verder naar beneden taps toeloopt, zodat het bijna lijkt op een slim fit.
Dit is geweldig als je je benen niet wilt overdrijven, maar toch een beetje in je broek wilt knellen. Bij meer formele/slimme casual broeken wordt tapering al lang toegepast en geeft de drager meer silhouet aan zijn vorm. Geweldig als je aan je benen hebt gewerkt en ze wilt laten zien.

Tapered fit t-shirts

groen-tapared-tshirt-heren

Groen tapered t-shirt van Only

Net als alle andere tapered fit kledingstukken worden ook t-shirts gesneden met een bredere bovenhelft die naar beneden toe afknelt. In dit geval sluiten de armen en borst van een t-shirt nauwsluitend aan als een slim-fit en versmallen dan vanaf de taille naar beneden.
Een van de grootste voordelen hiervan, is dat er minder materiaal wordt gebruikt en natuurlijk bedekt minder materiaal de rondingen en contouren die je wilt laten zien. Dit is vooral goed nieuws voor mensen met bredere schouders en borsten die die extra vorm nodig hebben om met hun lichaamsbouw te pronken.

Zonder tapering kunnen T-shirts vormloos lijken en het lichaam breder dan het in werkelijkheid is. Tapering in T-shirts helpt om evenwicht te creëren. Dus zelfs als je kiest voor een slim-fit broek om je benen in verhouding te houden, kan een tapered fit T-shirt hetzelfde doen.

Tapered fit overhemden

wit-tapered-fit-overhemd

Wit tapered fit overhemd van Only

Bij dress shirts of formelere overhemden is het zo dat de pasvorm niet goed is. Lossere pasvormen (zelfs sommige slim-fit stijlen) maken zich los en wijken uit, waardoor een opbollend of opgeblazen uiterlijk ontstaat en geen enkele man in pak wil er zo uitzien, geloof ons!

Tapered fit overhemden houden het overhemd daarom veel beter op zijn plaats, zodat je het niet voortdurend hoeft in te stoppen. Niet alleen dat, maar een overhemd met te veel overtollig materiaal in de taille gooit ook je verhoudingen in de war, vooral als je een grotere man bent of een man met spieren.

Als je schouders en borst al breed zijn, maakt een muffin-top je alleen maar ronder. Met een nauwsluitend overhemd zal de v-vorm je taille omarmen en soepel tegen je lichaam zitten, al dan niet ingestopt. Het helpt ook de rest van je pak/formele kleding er strak uit te zien.


Is tapered fit hetzelfde als slim fit?

Hoewel ze op elkaar lijken, zijn tapered fit en slim fit niet hetzelfde. Slim fit is ontworpen om slanker te zijn dan een normale pasvorm, maar niet zo getailleerd als taps toelopend. Een tapered fit pasvorm is breder aan de bovenkant en versmalt naar beneden toe.
Voor jeans zal een tapered fit pasvorm dus breed zijn aan de bovenkant van de pijpen en smaller worden naar de enkels toe. Voor shirts en topjes is de pasvorm breder rond de borst en schouders en smaller naar de taille toe.

Wat is beter: slim fit of tapered fit?

Welke van de twee het beste is, hangt af van je voorkeur en je lichaamstype. Heb je een slank postuur dan is een slim fit het beste, maar heb je bredere schouders en een smalle taille dan kies je voor een tapered fit.

Wat is slank toelopende pasvorm?

Tapered fit heeft specifiek betrekking op jeans. Deze pasvorm is slanker door de bovenkant van de benen rond de dijen en heupen. Daarna loopt hij taps toe tot aan de knie en de enkel. Deze hybride is een combinatie van tapered fit, skinny fit en slim fit.

Tapered Fit vs Regular Fit – Wat is het verschil?

Als je tapered fit vergelijkt met regular fit is er een nog groter verschil in de pasvorm. Het belangrijkste verschil tussen regular fit vs tapered fit is de manier waarop het is gesneden en aansluit op het lichaam. Ongeacht het type kledingstuk is de tapered fit dichter bij het lichaam gesneden, zodat het veel beter aansluit bij de contouren van het lichaam dan een normale pasvorm. De normale pasvorm is typisch ontworpen voor de massa en zit dus veel losser rond de armen, taille, schouders, borst en heupen.

Laat een reactie achter