Hoewel zowel consumenten als autofabrikanten de termen door elkaar gebruiken – wat niet verwonderlijk is gezien de vele overeenkomsten in styling – zijn er toch belangrijke verschillen tussen een crossover en SUV. Simpel gezegd is een crossover lichter en gebouwd op een autoframe, terwijl een traditionele SUV zwaarder is en een vrachtwagenchassis gebruikt. Er zijn echter een paar extra dingen die je kunnen helpen om onderscheid te maken tussen deze twee unieke voertuigtypes.

Verschillende frames

De carrosserie en het frame van een crossover bestaan uit één stuk. Dit wordt unibody constructie genoemd. Dit ontwerp zorgt voor een betere rijkwaliteit en, omdat het lichter is, voor een lager brandstofverbruik. Sport-Utility Vehicles, beter bekend als SUV’s, gebruiken een body-on-frame ontwerp. Dat betekent dat het frame en de carrosserie apart worden gebouwd en tijdens het productieproces worden samengevoegd. Deze op vrachtwagens gebaseerde voertuigen zijn over het algemeen robuuster en kunnen worden gebruikt om grotere ladingen te vervoeren. Dat wil echter niet zeggen dat je niet kunt slepen met een crossover.

Ze zijn er in alle maten

rav4adventure suv auto

rav4 adventure SUV

Typisch zijn SUV’s – gebouwd voor ruiger terrein – groter van formaat, waarbij de meeste modellen worden gecategoriseerd als middelgroot of groot. Crossovers kunnen van subcompact tot volumineus zijn. Desondanks noemen fabrikanten een crossover vaak een “kleine SUV” of “compacte SUV”.

…en veel verschillende namen

Om de verwarring nog groter te maken worden er ook vaak andere termen gebruikt om crossovers te beschrijven, zoals CUV (Crossover Utility Vehicle), SAV (Sport Activity Vehicle) en zelfs de combinatie “crossover SUV”. Het belangrijkste om te onthouden is dat het verschil hier strikt in de naamgeving zit.

AWD of 4WD veelzijdigheid

Net als auto’s hebben crossovers meestal voorwielaandrijving, hoewel veel crossovers ook een vierwielaandrijving hebben. SUV’s zijn daarentegen achterwielaangedreven voertuigen met 4WD-systemen die de meeste off-road avonturen aankunnen.

De overeenkomsten

hyundai-exter-crossover-auto

Hyundai Exter

Ondanks hun verschillen hebben SUV’s en crossovers veel gemeen. Beide hebben een verhoogde bodemvrijheid, waardoor bestuurders een hoger gezichtspunt hebben dan bij andere auto’s; beide bieden veel binnenruimte, waardoor ze een populaire keuze zijn bij gezinnen die de minibus optie willen vermijden; en beide brengen de laadruimte in de cabine zelf, waardoor er geen aparte kofferbak meer nodig is.

Veiligheid staat bovenaan

Crossovers en SUV’s staan bekend om hun uitzonderlijke veiligheid, zowel op de weg als off-road. Naast een groot aantal standaard veiligheidsvoorzieningen hebben crossovers ingebouwde kreukelzones die helpen bij het afvoeren en absorberen van energie in het geval van een botsing.

De juiste beslissing nemen

Crossovers hebben hun naam te danken aan het feit dat ze de beste eigenschappen van een auto (gemak en efficiëntie) combineren met de beste eigenschappen van een SUV (veelzijdigheid en bruikbaarheid). Maar of je ze nu crossovers of SUV’s noemt, het gaat erom dat het voertuig dat je kiest zowel aan je behoeften voldoet als binnen je budget past.

Laat een reactie achter