Mezcal wint terrein op tequila in Amerikaanse bars. Terwijl de twee Mexicaanse dranken allebei van agave zijn gemaakt, is dat waar de overeenkomsten ophouden. Wat is mezcal eigenlijk? Mezcal is een verzamelnaam voor sterke drank die op basis van agave wordt vervaardigd. De drank wordt veelal op een ambachtelijke wijze geproduceerd en kenmerkt zich door een grote diversiteit in karakter.

Hier zijn de belangrijkste verschillen tussen deze twee dranken.

Alle tequila’s zijn mezcals, maar niet alle mezcals zijn tequila’s

Tequila is een soort mezcal, net zoals whisky en bourbon. Mezcal wordt gedefinieerd als elke drank op basis van agave. Dit omvat tequila, die wordt gemaakt in specifieke regio’s van Mexico en moet worden gemaakt van alleen blauwe agave (agave tequilana).

Ze zijn gemaakt met verschillende soorten agave

two rock glasses beside bottle

Mezcal kan worden gemaakt van meer dan 30 soorten agave. De meest voorkomende rassen van de agave gebruikt voor mezcal zijn tobalá, tobaziche, tepeztate, arroqueño en espadín, dat is de meest voorkomende agave en is goed voor maximaal 90% van de mezcal.

Ze worden in verschillende regio’s geproduceerd

Hoewel er enige geografische overlapping is, komen tequila en mezcal voornamelijk uit verschillende regio’s van Mexico. Tequile wordt op vijf plaatsen geproduceerd: Michoacán, Guanajuato, Nayarit, Tamaulipas en Jalisco, waar de eigenlijke stad van de tequila zich bevindt.

Omgekeerd wordt mezcal in negen verschillende gebieden van Mexico geproduceerd. Onder andere Durango, Guanajuato, Guerrero, San Luis Potosi, Tamaulipas, Zacatecas, Michoacán, Puebla en Oaxaca, waar meer dan 85 procent van alle mezcal wordt gemaakt.

Ze worden anders gedistilleerd

pile brown barrels inside building

Zowel tequila als mezcal worden gemaakt van de geoogste kern van de agave plant, ook wel bekend als de “piña”. Maar dat is waar de overeenkomsten in de productie eindigen. Tequila wordt meestal geproduceerd door het stomen van de agave in industriële ovens voordat het twee of drie keer wordt gedistilleerd in koperen potten. Mezcal, daarentegen, wordt gekookt in aarden kuilen die zijn bekleed met lavastenen en gevuld met hout en houtskool voordat het wordt gedistilleerd in potten van klei. Terwijl sommige grootschalige mezcalproducenten moderne methoden hebben overgenomen, blijven ambachtelijke mezcalmakers deze meer traditionele methode gebruiken, die de bron is van de rokerigheid die gewoonlijk met mezcal wordt geassocieerd.

Ze worden anders gelabeld

Na het distillatieproces worden zowel tequila als mezcal in eikenhouten vaten gerijpt. De verschillende rijpingscategorieën van de twee gedistilleerde dranken worden echter iets anders gedefinieerd. Tequila is bijvoorbeeld verkrijgbaar in drie soorten: blanco (zilver of plato/0-2 maanden), reposado (2-12 maanden) en anejo (1-3 jaar). Mezcal wordt ook gegroepeerd in drie categorieën naar leeftijd, waaronder joven (blanco of abacado/0-2 maanden), reposado (2-12 maanden) en anejo (ten minste een jaar).

Laat een reactie achter