Een nieuwe laptop kopen is vandaag de dag lang niet zo eenvoudig meer als pak ‘m beet vijftien jaar terug. Het aanbod aan notebooks was toen nog relatief beperkt en de Chromebook bestond nog niet. Ook hadden we toen nog nooit gehoord van 2-in-1-laptops die gezien kunnen worden als een cross-over tussen een normale laptop en een tablet. Zoveel verschillende soorten, merken en modellen maakt de keuze er absoluut niet makkelijker op. Daarom willen wij in deze blog graag de belangrijkste verschillen tussen een notebook en een Chromebook voor jou op een overzichtelijke manier presenteren. Zo kun jij hopelijk sneller tot een goede keuze komen. Lees snel verder!

Het besturingssysteem

hp-laptop-grijs

De meeste laptops, zoals een standaard HP laptop bijvoorbeeld, draaien op het Windows besturingssysteem ontwikkeld door Microsoft. Heb je een laptop van het immens populaire merk Apple? Dan zal deze draaien op het macOS besturingssysteem. Windows en macOS zijn de twee grootste en bekendste besturingssystemen binnen computerland. Chromebooks draaien echter op een heel ander besturingssysteem genaamd Chrome OS. Dit besturingssysteem is ontwikkeld door Google. Daar waar macOS anders werkt dan Windows, werkt Chrome OS nog weer op een andere manier.

Programma’s en opslag 

Bij een Chromebook ben je geboden aan de programma’s en applicaties die je binnen de Chrome webstore of Google Play Store kunt downloaden. Dit betekent dan ook dat veel programma’s die wel werken op een normale laptop niet op een Chromebook geïnstalleerd kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan Microsoft Office of zware programma’s als SPSS en Photoshop.

Alles draait vanuit de internetbrowser. Dit komt omdat een Chromebook werkt volgens het principe ‘internet first’. Wil je documenten maken? Dan kun je dit dus niet in Word doen, maar zul je jouw documenten in de internetbrowser moeten bewerken. Daarnaast is het ook niet mogelijk om jouw documenten, foto’s, muziek en dergelijke op de harde schijf op te slaan, omdat een Chromebook niet beschikt over een ingebouwde harde schijf. Alles wordt opgeslagen in de Cloud (Google Drive). Voordeel hiervan is wel dat al jouw bestanden in Google Drive automatisch goed beveiligd zijn door Google en je dus niet een aparte virusscanner hoeft te installeren.

De batterijduur

man-laptop-werken-typen

Dankzij het ‘internet first’ principe is Chrome OS een zeer licht besturingssysteem. Daarnaast ontbreken bij Chromebooks een energieslurpende harde schijf, zware processor, videokaart en dergelijke. Dit alles samen zorgt ervoor dat Chromebooks een uitzonderlijke batterijduur kennen. Vergeleken met normale laptops, zijn Chromebooks veel energiezuiniger. Ze gaan dan ook veel en veel langer mee op één acculading. Ideaal wanneer je de laptop lang achter elkaar moet gebruiken zonder stopcontact in de buurt!

Laat een reactie achter