Waar een frisse wijn in de zomer voor de nodige verkoeling kan zorgen, kunnen we ons in de winter tegoed doen aan verwarmende rode wijnen. Laten we wel voorop stellen dat rode wijn net zo goed in de zomer gedronken kan worden, maar vaak neigen mensen vooral tijdens koude dagen meer naar rood.

Gelukkig zijn er genoeg rode wijn aanbiedingen online te vinden, zodat er altijd genoten kan worden van een goed glas wijn bij de openhaard of bij de verwarming. Toch hoeft niet alles rood te zijn om een typische winterwijn te zijn. Waar we in de zomer meer richting fris wit gaan, kan een mooie volle, houtgerijpte witte wijn weer heel goed bij de koude dagen. Een mooie Bourgogne werkt bijvoorbeeld erg goed wanneer je lekker op de bank zit met alle kaarsen om je heen aangestoken. Het hoeft niet per se een Bourgogne Chardonnay te zijn. Ook andere landen en streken maken mooie exemplaren. Des te warmer de streek, des te voller en rijker de Chardonnay is. Daarbij speelt houtrijping ook een grote rol.

Er zijn tal van rode wijnen die verwarmend zijn tijdens de koude dagen in de winter. Denk bijvoorbeeld aan de druivenrassen Malbec, Shiraz en Syrah, Pinot Noir of een wijn van een goede Bordeaux blend. De belangrijkste druivenrassen voor rode Bordeaux wijnen zijn Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc.

selective focus photography of bottles

Malbec

Malbec is een belangrijk druivenras in Argentinië, maar komt ook voor in Frankrijk. Daar wordt de druif alleen vaak Cot genoemd. Malbec geeft wijnen met een goede body, veel fruit als pruimen en bramen en hints van cacao en vanille.

Shiraz en Syrah

Shiraz en Syrah zijn hetzelfde druivenras, alleen zien we Shiraz vaak terug op het etiket in Australië en Syrah in Frankrijk. Het is een krachtige wijn met aroma’s van blauwe bessen, pruimen, chocolade en een licht pepertje. Heerlijk om te serveren bij stoofvlees, lamsvlees en gerechten met exotische specerijen.

Pinot Noir

Pinot Noir is een druivenras waarvan de wijnen ook goed in de zomer gedronken kunnen worden als ze licht gekoeld zijn, maar de wijnen zijn ook zeker mooi in de winter. Met aroma’s van kruidnagel, soms een vleugje kaneel, kersen en aardse tonen, is het zeker een wijn voor de koude dagen.

Laat een reactie achter