Het is je ergste nachtmerrie: op de koudste dag van de winter doet jouw verwarming het niet. Wat doe je dan?

Neem geen genoegen met een koud huis. Voordat je de rekening voor dure reparaties moet betalen, moet je misschien proberen om het probleem zelf op te lossen. Kom je er zelf echt niet uit, dan kan je via Belfix een loodgieter vinden voor een redelijke prijs.

Als je het type bent dat graag zelf problemen probeert op te lossen voordat je de monteur inschakelt, hebben wij enkele tips voor het oplossen van problemen thuis. Lees snel verder om te bekijken wat je in de loop van het jaar kunt doen om te voorkomen dat jouw verwarming defect raakt en welke stappen je moet ondernemen als jouw verwarming niet werkt.

Onderhoud jouw verwarming om storing te voorkomen

oude-cv-ketel

Hoewel centrale verwarmingsinstallaties voor het grootste deel betrouwbaar zijn, is het natuurlijk mogelijk dat ze kapot gaan. Als ze dat doen, heb je een koud huis en een ongelukkig gezin, dat het koud heeft. Je wilt het probleem dan zo spoedig mogelijk verhelpen.

Het is belangrijk om verwarmingssystemen voor de koude wintermaanden in een perfecte staat te houden. Om te voorkomen dat jouw verwarming in de toekomst niet meer werkt, kan een beetje onderhoud, voorafgaand aan het koude winterseizoen, heel veel problemen voorkomen.

Als de winter nadert, stofzuig je het gebied rond de ventilator van de cv-ketel. Schuif indien mogelijk de ventilatie unit uit en maak de bladen van de ventilator met een tandenborstel schoon. Gebruik een opzetborstel op jouw stofzuiger om het stof eruit te zuigen.

Kijk of er naast de motoras oliepoortjes op de motor zitten. Als dit het geval is, giet dan een paar druppeltjes detergentvrije motorolie in de poorten. Mogelijk moet je hiervoor een afdekplaatje verwijderen.

Als jouw motor oliepoortjes heeft, moet je deze één keer per jaar doorsmeren.

Werkt de verwarming niet? 7 tips voor het oplossen van problemen.

Probeer, voordat je een vakman inschakelt, de volgende tips om jouw verwarming weer aan de praat te krijgen.

1. Controleer of de thermostaat op ‘verwarmen’ staat ingesteld

thermostaat

Dit klinkt misschien heel logisch, maar heel vaak is de thermostaat het probleem. Programmeerbare thermostaten kunnen verwarrend en gecompliceerd zijn. Het is de moeite waard om te bekijken of jouw thermostaat correct staat ingesteld voordat je aanneemt dat de verwarming het probleem is.

De schakelaar kan ook gemakkelijk per ongeluk worden verplaatst, waarschijnlijk tijdens het schoonmaken. Dus neem voordat je een monteur gaat bellen even de tijd om te controleren of alles met de thermostaat in orde is.

De thermostaat moet op een temperatuur worden ingesteld, die de verwarming in werking stelt. Nadat het op de juiste temperatuur is ingesteld, geef je het een minuut voordat de ventilator en de verwarming aanslaan. Als hij niet aanslaat, zet je de thermostaat op 32°C zodat hij niet, terwijl je het probleem probeert op te lossen, wordt in- en uitgeschakeld.

Als de thermostaat niet lijkt te werken, traceer je de draden terug naar de verwarming om ze te controleren op breuken. Als je een draadbreuk vindt, hecht deze dan weer aan elkaar en wikkel deze met isolatietape in. Misschien moet je de batterij vervangen.

2. Vervang het filter

witte-verwarming

Vervuilde en verstopte filters zijn één van de belangrijkste oorzaken van problemen met de verwarming en kunnen hoge reparatiekosten veroorzaken. De warmtewisselaar kan wanneer de filters verstopt zijn met stof en vuil oververhit raken en dan snel weer uitschakelen. Hierdoor ontstaat ook roet op de warmtewisselaar, waardoor jouw verwarming minder efficiënt draait.

De volgende stap is om het filter te vervangen als de ventilator draait, maar er geen warmte uitkomt. Gebruik de gebruikershandleiding om te achterhalen waar het filter zich bevindt en hoe je het kunt verwijderen.

Je moet platte filters minstens één keer per maand vervangen en de plissé filters één keer per maand inspecteren. Als je niet duidelijk door de filters het licht kunt zien, is het echt tijd om ze te vervangen. Plissé filters zijn over het algemeen goed voor drie maanden, maar je moet ze mogelijk vaker vervangen als je huisdieren of kinderen hebt, die helpen bij het genereren van stof.

3. Zorg ervoor dat het gas staat ingeschakeld

Net als bij de thermostaat kan de gasklep gemakkelijk worden dichtgedraaid en vergeten. Om dit te controleren, traceer je de gasleiding van de verwarming terug naar de meter. Als er een hendel is, die loodrecht op de gasleiding staat, draai deze dan om totdat deze parallel staat.

Een oudere verwarming of ketel heeft waarschijnlijk een waakvlam. Als die van jou een waakvlam heeft, verwijder dan het voorpaneel en de kap van de brander om te controleren of deze ook brandt.

4. Maak het rookkanaal van de schoorsteen schoon

luxe-open-haard

Het probleem kan zijn dat er vogels of vuil in het rookkanaal van de schoorsteen zitten.

Om dit te controleren, zet je de verwarming uit en de thermostaat helemaal naar beneden. Demonteer het kanaal en controleer het op vuil. Zet vervolgens de onderdelen weer in dezelfde volgorde en richting in elkaar, zoals het was voordat je ze uit elkaar haalde.

5. Verwijder bladeren en vuil uit de uitlaatopeningen

Als jouw verwarming een ventilatieopening aan de zijkant van het huis heeft, is het mogelijk dat het wordt geblokkeerd door bladeren of vuil. Als de leidingen bedekt zijn met gaas, vervang deze dan door een hardware doek met gaas van één centimeter.

Mogelijk hebt je een groter probleem als ijs één van de leidingen verstopt. Haal het ijs weg, bel ons en wij helpen je om erachter te komen waarom dat gebeurt.

6. Spoel de afvoerleidingen door

Tijdens het stookseizoen kan jouw verwarming meerdere liters water per dag afvoeren. De verwarming stopt met werken als de afvoerleidingen met sediment of schimmelgroei gevuld raken.

Als je ziet dat de afvoerslang vuil is, verwijder hem dan en vul hem met een mengsel van bleekmiddel en water. Nadat je het een paar minuten hebt laten zitten, spoel je het uit.

7. Controleer op geblokkeerde kanalen, die de luchtstroom beperken

luxe-woonkamer

Als slechts één of twee kamers koud zijn en jouw verwarming gaat aan en werkt in andere kamers, controleer dan het leidingwerk waartoe je toegang hebt en zoek naar eventuele openingen tussen de onderdelen of vertakkingspunten.

Dicht eventuele openingen met metalen ducttape af. Zorg ervoor dat je geen standaard ducttape van textiel gebruikt, omdat hierdoor de kanalen kunnen gaan lekken.

Laat een reactie achter