Veel mensen in Nederland hebben last van oogafwijkingen. Daar doe je helaas niet zo veel aan, maar er zijn wel genoeg opties om alsnog je zicht te verbeteren. Twee veel voorkomende oogafwijkingen zijn verziendheid en bijziendheid. Bijziendheid (myopie) is een van de meest voorkomende oogproblemen en is een oogaandoening waarbij je van veraf niet scherp ziet. Verziendheid (hypermetropie) is het tegenovergestelde van bijziendheid en betekent dat je niet goed kunt zien van dichtbij.

Mocht je last hebben van een van deze oogafwijkingen dan hoef je je geen zorgen te maken. Er zijn genoeg oplossingen zodat je alsnog het zicht goed kunt krijgen. Hieronder de verschillende opties.

Bril

bril-zicht

Je kunt op meerdere manieren herkennen dat je ogen toe zijn aan een bril. Je kunt bijvoorbeeld wazig gaan zien, maar ook moeite met lezen en hoofdpijn zijn problemen die kunnen optreden. Een bril is hiervoor een makkelijke oplossing. Bij verziendheid zie je op een afstand goed, maar zie je van dichtbij wazig. Dit kun je corrigeren met een plus-sterkte. Bijziendheid daarentegen is dat je op korte afstand wel scherp ziet, maar niet in de verte. Voor bijziendheid heb je een bril met een min-sterkte nodig. Zie je zowel veraf als dichtbij niet scherp? Dan zijn multifocale glazen wellicht de perfecte oplossing!

Contactlenzen

selective focus of blue-eyed person

Wist je dat dagelijks ruim anderhalf miljoen Nederlanders ‘s ochtends hun contactlenzen in doen? Contactlenzen zijn ideaal als je niet iedere dag een bril op wilt doen. Er zijn veel soorten contactlenzen en daarom is het belangrijk een goede keuze te maken in contactlenzen die voor jou geschikt zijn. Je hebt namelijk harde en zachte contactlenzen en je kunt daarbij kiezen uit verschillende categorieën zoals maandlenzen, daglenzen en nacht lenzen. Het beste is om je bijvoorbeeld bij de opticien even te laten informeren over welke lenzen op jouw goed toepasbaar zijn.

Ogen laseren

Je ogen laten laseren is een goede behandeling om je ogen permanent te herstellen. Laatjeogenlaseren is bijvoorbeeld zeer geschikt voor bijziendheid. Deze behandeling maakt hulpmiddelen, zoals een bril of contactlenzen vervolgens overbodig. Een aantal voordelen aan het laseren van je ogen zijn bijvoorbeeld dat je makkelijker kunt sporten, maar het biedt ook mogelijkheden op werkgebied. Als je betere ogen hebt dan is de kans op een baan hoger, je kunt namelijk met goede ogen vaak sneller en effectiever werken. Daarnaast heb je bij lenzen vaak dat je ogen wat droger zijn en je vaker moet druppelen, maar met het laseren is de aanmaak van vocht in je oog wel weer mogelijk. Ideaal dus!

Lensimplantatie

Helaas komt niet iedereen in aanmerking voor een laserbehandeling. Je kunt een te dun hoornvlies hebben of meer dan -10 zicht. Je kunt daarentegen in dat geval wel in aanmerking komen voor lensimplantatie. Tijdens deze behandeling wordt je oog eerst verdoofd, vervolgens wordt er een kleine incisie gemaakt bij je iris en wordt via deze incisie je kunstlens geplaatst bovenop je eigen ooglens. Je krijgt hierbij ook een aantal controles na de operatie, zodat je zeker bent dat de implantatie goed is gegaan.

Laat een reactie achter