Het is je misschien al wel opgevallen dat steeds meer ruimtes met een modern ontwerp vloeren met patronen zoals een visgraatvloer of parketvloeren gebruiken om meer dimensie en stijl toe te voegen. Deze trend is de laatste jaren veel populairder geworden en bedrijven zoals Toronto, die hardhouten vloeren kunnen leggen, kunnen voor iedere klant unieke patronen maken. Maar wat is nu eigenlijk de geschiedenis achter deze vloeren met patronen en wat zorgt ervoor dat ze eeuwen, nadat ze voor het eerst werden gebruikt, nog minstens net zo populair zijn?

Je kunt houten vloeren met een visgraatmotief gemakkelijk herkennen aan de manier waarop de latjes hout zijn gezaagd en zijn gelegd. Elke houten latje wordt in perfecte rechthoeken gezaagd en vervolgens verspringend gelegd, zodat het uiteinde van het ene latje de zijkant van de andere raakt. Het resultaat ziet eruit als een gebroken zigzag patroon. Hoewel het patroon al in interieurs in de Romeinse tijd en in de Middeleeuwen werd gebruikt, werd het ontwerp pas in de 16e eeuw gerepliceerd met houten vloeren. Toen de houten vloer met een visgraatmotief ook eenmaal werd gebruikt in kastelen en huizen van de rijken in Europa, duurde het niet lang voordat het wereldwijd enorm populair werd.

Hoe kun je tegenwoordig een houten vloer met een visgraatpatroon in je huis laten terugkomen?

houten-visgraatvloer

Hoewel na de Tweede Wereldoorlog en eigenlijk tot de jaren ’90 vooral tapijt erg in trek was, werden houten vloeren altijd al gelegd en is dit eigenlijk de beste keuze als het gaat om vloeren voor in je huis. Vooral de laatste jaren heeft parket en laminaat een zeer natuurlijke uitstraling gekregen. Het resultaat? Vloeren met een visgraat- of chevronpatroon zijn opnieuw een populaire keuze.

Als jij geïnteresseerd bent in het laten leggen van een houten vloer met een visgraatpatroon dan is dit wat je echt moet weten:

  • Vloeren met patronen werden oorspronkelijk alleen gebruikt in grote ruimtes, maar ze kunnen ook een unieke manier zijn om juist meer diepte toe te voegen en een kleine ruimte groter te laten ogen.
  • Je kunt de hoek, evenals de breedte van de latjes, zelf bepalen. Een breed visgraatpatroon kan hedendaagse ruimtes een interessant uiterlijk geven, terwijl een klein visgraatpatroon prachtig staat in industriële en chique ruimtes.
  • Kleuren mengen is ook een optie. Van subtiele combinaties van lichte tinten tot oogverblindende mixen van felle kleuren, er zijn genoeg mogelijkheden om je eigen unieke vloer samen te stellen.

Waarom zou je moeten kiezen voor houten vloeren met een visgraatpatroon?

visgraat-vloer-blokken

Weet je nog steeds niet zeker of vloeren van hout met een visgraatpatroon geschikt voor je zijn? Hier zijn vier voordelen van dit soort vloeren.

  1. Het eindresultaat geeft een unieke en luxe uitstraling aan een ruimte.
  2. Het visgraatpatroon geeft jouw vloeren een speels uiterlijk, waardoor de kamer ruimer aanvoelt.
  3. Het visgraatpatroon maakt hardhouten vloeren zeer sterk omdat het patroon een hoge compressie absorbeert en structurele stabiliteit biedt.
  4. Houten vloeren, die zijn ontworpen met dit patroon, bieden veelzijdigheid. Afhankelijk van het ontwerp van de kamer kunnen ze subtiel of juist indrukwekkend zijn.

1 reactie

Laat een reactie achter