Vloertegels zijn in elke badkamer onmisbaar. Ze hebben praktisch nut, ze zijn bepalend voor de uitstraling en ze zijn verhogen het comfort in een badkamer. Jammer genoeg zijn de vloertegels niet onverwoestbaar. De kans dat er een vloertegel breekt, is altijd aanwezig.

Het is allereerst goed om naar het soort breuk te kijken. Gaat het om één vloertegel waarbij een klein stukje afgebroken is? Of zijn er meerdere vloertegels compleet door midden gebroken? In dat tweede geval zijn de tegels mogelijk niet goed neergelegd. In het eerste geval heb je bijvoorbeeld iets op de tegel laten vallen.

Zodra één van de tegels gebroken is, kun je hier op twee manieren iets aan doen: je kunt de vloertegel repareren of je kunt de vloertegel vervangen.

Vloertegel repareren

gebroken-vloertegel

Een vloertegel repareren is op zich geen hogere wiskunde. Je hebt hier wel een paar hulpmiddelen voor nodig, waaronder een hamer, steenbeitel, stanleymes, tape en vulmiddel.

Het is allereerst zaak dat je de beschadigde tegel afplakt. Door deze tegels af te plakken, voorkom je schade aan andere tegels. Vervolgens kun je de voeg rondom de kapotte tegel wegschrapen. Dit doe je het beste met een scherp stanleymesje.

Vervolgens kun je de tegel voorzichtig loswrikken. Gaat het om een behoorlijke barst in de tegel? Pas dan wel op dat bij deze stap niet direct de hele tegel barst.

Nadat je de tegel verwijderd hebt, kun je wat tegellijm op de gebarsten plek smeren. Dit doe je het beste met een lijmkam. Nadat je dit hebt gedaan, kun je de tegel even laten drogen. Vervolgens kun je de tegel weer op de vloer terugleggen.

Het repareren van een vloertegel is niet altijd ideaal. De kans bestaat namelijk dat de tegel na de reparatie wederom afbreekt. En de kans bestaat ook dat je de tegel lastig terug kunt leggen op de vloer.

Vloertegel vervangen

vloertegels-leggen

Zie je het niet zitten om de vloertegel te repareren? Dan is het verstandiger om de vloertegel maar helemaal te vervangen. Je moet hiervoor ten eerste een geschikte tegel zien te vinden. Idealiter gaat het uiteraard om eenzelfde soort tegel, maar die zekerheid heb je niet. Met name als het om oudere tegels gaat, vind je deze tegel niet meer zo snel ergens.

Voor het vervangen van de vloertegel moet je secuur te werk gaan. Zo moet je de vloertegel los zien te wrikken, zonder hierbij de andere tegels en wastafelmeubels te beschadigen. Nadat je de tegel losgewrikt hebt, kun je de nieuwe tegel voorzichtig neerleggen. Let hierbij wel op dat de ondergrond volledig egaal is. En zorg er ook voor dat de nieuwe vloertegel volledig waterpas komt te liggen.

Laat een reactie achter