Ja, een hogere luchtvochtigheid verlaagt je energie-efficiëntie. Het maakt de lucht in je huis warmer, en je HVAC zal moeten afkoelen. Vochtigheid kan heel lastig zijn. Als een bepaalde kamer in je huis een vochtige plek heeft, heb je waarschijnlijk te maken met een lek of heeft je huis een betere gevelisolatie nodig. Die zijn moeilijk te vinden omdat het water aan de balken en leidingen kan hangen en ver weg kan lopen van de echte bron van het lek. Maar als het een hele kamer is die aangetast is, of zelfs maar een hele muur, dan heb je waarschijnlijk te maken met een vochtprobleem. Voor lekkages kan je waarschijnlijk het beste een vakman de reparatie laten uitvoeren. Er zijn ook bedrijven als https://www.vochtbestrijding-gids.be/ die het probleem kunnen oplossen. Maar je kan zelf de vochtigheid verminderen. In dit artikel leer je je de vochtigheid in je huis kunt verminderen.

Wanneer vocht je huis binnensluipt, veroorzaakt dat een stijging van de luchtvochtigheid.

De eerste stap is dus om ervoor te zorgen dat je alle mogelijke maatregelen neemt om te voorkomen dat vocht je huis binnendringt.

1. Preventieve maatregelen in je huis

woonkamer-paarse-bank

Als u een kruipruimte met een zandbodem heeft, bedek deze dan met een polyethyleen bodembedekker. Zorg ervoor dat de grond droog is en dat er geen water in de ruimte staat. Gebruik, indien nodig, ventilatoren om de ruimte te helpen opdrogen.

Zorg ervoor dat je droger direct naar buiten afvoert. Als dat niet het geval is, heb je eigenlijk een gevaarlijke situatie die brand kan veroorzaken en ook een hoge luchtvochtigheid veroorzaakt.

2. Laat afzuigventilatoren in het huis draaien

De keuken- en badkamerventilatoren zijn er niet voor niets – om onaangename geurtjes en overtollige vochtigheid te helpen afvoeren.

Wist je dat een luchtvochtigheid van meer dan 55% schimmel en bacteriën kan veroorzaken als ze 24-48 uur in een kamer blijft? Dat is nog een reden om het onder controle te houden.

Laat je afzuigventilatoren draaien wanneer je moet koken of douchen om het overtollige vocht buiten te houden.

3. Gebruik een luchtontvochtiger

Als je luchtvochtigheid binnenshuis 65% of meer is, dan is het tijd om een ontvochtiger te kopen. Een draagbare ontvochtiger is voldoende, maar je kunt ook een ontvochtiger voor het hele huis kopen als je het budget beschikbaar hebt.

4. Kweek planten die vocht absorberen

kamerplanten

Sommige planten, zoals Boston varens, onttrekken vocht aan de lucht. Je vermindert niet alleen de luchtvochtigheid en het energieverbruik, maar je helpt ook het milieu door meer kooldioxide te verwijderen en meer zuurstof toe te voegen!

5. Kook geen water op bijzonder vochtige dagen

Een deel van het gekookte water verandert in stoom, die vervolgens wordt geabsorbeerd in de rest van de lucht in je huis. Als het buiten erg vochtig is, zal een deel daarvan in je huis terechtkomen, hoe hard je ook probeert. Verhoog de vochtigheidsgraad niet nog meer door water te koken!

Het verlagen van de luchtvochtigheid is waarschijnlijk een van de minder bekende tips voor energiebesparing. Maar uw energierekeningen, en misschien uw gezondheid, zullen u er dankbaar voor zijn.

6. Droog je kleren

Een klusje dat komt als een verrassende bron van vochtigheid in huizen is de was. Dit komt door het vocht dat in huis komt wanneer natte kleren binnen worden gehangen. Dit kan nog verergerd worden door slechte ventilatie in bepaalde kamers. Om te voorkomen dat je vochtige kleding de vochtigheidsgraad verhoogt, kan je een droger gebruiken of natte kleding gewoon buiten hangen om te voorkomen dat de blootstelling aan vocht je huis beïnvloedt.

7. Reinig je AC-filters

Airconditioning is een goed hulpmiddel om vochtigheid te voorkomen of te verminderen. Om je huis koel te houden, zuigt de airconditioning lucht van buiten naar binnen en filtert het vocht eruit. Dit is een natuurlijke methode van ontvochtigen, maar is alleen zo effectief als je AC filters. Na verloop van tijd raken filters verstopt en verhinderen ze de luchtstroom, waardoor vochtigheid ontstaat. Door ze schoon te maken kunt u de hoeveelheid vocht in je huis verminderen. Ook ovens met ventilatieopeningen hebben een soortgelijk effect, dus zorg ervoor dat je deze ook schoonmaakt.

8. Neem koudere en kortere douches

Hoewel lange, hete douches net zo goed tot iemands routine behoren als tandenpoetsen, stellen deze douches huizen bloot aan vocht en hitte. Het is begrijpelijk dat uitgebreide schoonmaakbeurten bijdragen aan de vochtigheid in ons huis, maar dit kan heel eenvoudig worden verminderd door kouder of korter te douchen. Efficiënte apparaten zoals douchekoppen met een laag debiet kunnen ook worden gebruikt om de hoeveelheid vocht in een huis te minimaliseren door de hoeveelheid vocht te verminderen waaraan huizen worden blootgesteld.

9. Vervang je tapijt

Hoewel tapijt vaak over het hoofd wordt gezien, doet het meer in een huis dan de meeste mensen zich realiseren. Naast het dempen van oppervlakken en het toevoegen van visuele aantrekkingskracht, hebben tapijten ook de eigenschap om vocht vast te houden. Hierdoor kunnen ze stilletjes bijdragen aan de vochtigheid in je huis. In het geval dat je andere methoden om je huis te ontvochtigen heeft geprobeerd en deze niet hebben gewerkt, kan je overwegen het tapijt te vervangen.

Voordelen van een lagere luchtvochtigheid in huis

De meeste mensen denken dat het verlagen van de luchtvochtigheid in huis alleen gunstig is voor de temperatuur, maar dat is niet het geval. Door de aard van de vochtigheid kunnen een aantal organismen en processen optreden die de mensen in de ruimte op verschillende manieren beïnvloeden. Als gevolg hiervan zal het nemen van maatregelen om de hoeveelheid vocht in je huis te verminderen zich op meer dan één manier terugbetalen.

Betere geur

Er zijn momenten waarop uw huis moet worden gelucht om geuren weg te spoelen, maar soms, zelfs na een grondige poging om die geuren te verminderen, blijven ze op de een of andere manier hangen. Vochtigheid kan hier de oorzaak van zijn, omdat het ervoor zorgt dat vies ruikende schimmel en meeldauw gaan groeien. Om dit om te keren, moet je waarschijnlijk twee dingen doen. Ten eerste moet je nagaan of er al dan niet een bron voor de geur is en deze verhelpen. Dat betekent het lokaliseren en verwijderen van eventuele bronnen van schimmel die mogelijk groeien. Daarna moet je beginnen met ontvochtigen om het vocht uit de omgeving te verwijderen, wat zal helpen om de standaardgeur van de ruimte te herstellen.

Afname van allergieën

Vochtigheid in huizen zorgt ervoor dat allergie veroorzakers zoals huisstofmijt en schimmel kunnen gedijen, omdat vocht zich kan ophopen. Het resultaat is dat de bewoners van deze ruimtes last krijgen van niezen, een piepende ademhaling en een verstopte neus. Dit zorgt niet alleen voor ellendige leefomstandigheden, het kan ook bijzonder schadelijk zijn voor kinderen, omdat het kan bijdragen aan de ontwikkeling van astma bij kinderen. Door de ruimte te ontvochtigen, wordt deze droger en wordt voorkomen dat allergieprikkels het dagelijks leven belemmeren. Soms zijn woongebieden onderhevig aan bijzonder natte seizoenen, waardoor de triggers zich kunnen vermenigvuldigen. Zorg ervoor dat je ontvochtigt als je gebied zo’n periode heeft meegemaakt.

Gezondheid thuis

Vochtigheid kan niet alleen invloed hebben op de mensen in huis, maar ook op een aantal structurele onderdelen van het huis. Net onder de oppervlakte kan het overtollige vocht van de luchtvochtigheid geleidelijk aan het hout in huizen doen rotten, waardoor zowel vloeren als meubels achteruit gaan. Vochtigheid kan gipsplaten beschadigen en scheuren verergeren, waardoor schimmelgroei en tocht je huis binnen kunnen dringen en je na verloop van tijd kostbare reparaties moet uitvoeren. Het voordeel van het zorgvuldig ontvochtigen van je huis is dat het niet alleen schade voorkomt, het helpt ook de groei van gevaren te elimineren die zich op moeilijk bereikbare plaatsen kunnen bevinden en onopgemerkt blijven.

Laat een reactie achter