De populariteit van voetbal en dan met name de jeugdelftallen is in Nederland altijd groot geweest. Het is daarmee de op één na meest gespeelde sport voor jongens en meisjes jonger dan 13 jaar. Voetbal begint de aandacht van steeds meer kinderen in het hele land te trekken.

Voetbal is trouwens ook één van de meest gespeelde en bekeken sporten ter wereld en het bestaat al jaren. Volgens de FIFA bestaat er al documentatie uit de tweede en de derde eeuw voor Christus van een vergelijkbaar spel in China. Er wordt gezegd dat de versie, die momenteel wordt gespeeld, in 1863 in Engeland is uitgevonden

De meeste mensen kennen de basis van voetbal wel. Het wordt gespeeld door een bal met je voeten voort te brengen en dan op de goal te schieten, maar het spel heeft natuurlijk nog veel meer regels. In dit artikel bespreken we vijf feiten, die je nog waarschijnlijk nog niet wist over voetbal. Het lezen van dit artikel kan je helpen om het spel beter te begrijpen.

1. Een voetballer kan per wedstrijd wel 11,5 kilometer rennen

voetbal-schieten

Volgens een artikel dat werd geplaatst op nytimesdaily.com bleken voetballers eigenlijk atleten te zijn. Spelers, die motion-tracking werden gevolgd door het technologiebedrijf SportsVu, renden gemiddeld 11,5 kilometer per wedstrijd. Sommige spelers renden zelfs méér dan 15 kilometer. Goede trainingspakken om vooraf warm te lopen is dan wel zo handig! Natuurlijk varieert de afstand die een speler tijdens een spel rent en is het afhankelijk van het niveau waarop er wordt gespeeld, de leeftijden en de afmeting van het veld, maar voetbal is een geweldige sport voor mensen die op zoek zijn naar wat extra lichaamsbeweging.

2. De grootte van een voetbalveld kan variëren

Ook wel gewoon het veld genoemd, kan het voetbalveld afhankelijk van de beschikbare speelruimte in lengte en breedte variëren. De FIFA heeft officiële regels opgesteld over de afmetingen van het veld en heeft normen voor het veld vastgesteld, die alle professionele competities moeten volgen. De afmetingen van het veld moeten 100 tot 130 meter lang zijn en 50 tot 100 meter breed. Zolang het veld in overeenstemming is met deze afmetingen, is het veld een officieel veld om professionele wedstrijden op te spelen. In jeugdvoetbalcompetities wordt de afmeting van het veld meestal aangepast aan de leeftijd van de spelers.

3. Je kunt je handen voor inworpen gebruiken

voetbal

Voetbal staat bekend als de sport, die strikt wordt gespeeld door een bal met je voeten vooruit te trappen. Behalve de keeper natuurlijk, want die mag de bal tijdens het spel met zijn handen vangen, weggooien en hanteren. Er is echter ook één geval waarin spelers op het veld hun handen mogen gebruiken, namelijk bij een inworp. Wanneer de bal langs de zijlijn uitgaat, wordt een speler wiens team de bal terug ontvangt, verondersteld de bal terug in het spel te gooien. De inworp is de enige keer dat een speler op het veld zijn handen mag gebruiken en hij moet beide voeten op de grond hebben en de bal met beide handen over het hoofd gooien. Pas dan is het een legale worp.

4. Pele is de bekendste voetballer

Velen geloven dat Edson Arantes do Nascimento ofwel Pele de grootste voetballer aller tijden is. Deze Braziliaan bracht zijn team naar vier WK-finales en won er drie. Pele begon professioneel te voetballen toen hij 15 jaar was en scoorde uiteindelijk in zijn professionele carrière, voordat hij in 1977 officieel met pensioen ging, 1.281 doelpunten.

5. De Wereldbeker is de grootste sportwedstrijd ter wereld

De Wereldbeker wordt om de vier jaar gehouden. Tijdens deze wedstrijd zullen 32 teams van over de hele wereld het opnemen tegen de wereldkampioen voetbal. Het werd voor het laatst in 2014 in Brazilië gehouden, toen Duitsland Argentinië versloeg. CNN.com meldde dat in 2010 3,2 miljard mensen wereldwijd naar de Wereldbeker keken en je moet je voorstellen dat dat ongeveer 46% van de wereldbevolking is.

Laat een reactie achter