De voordelen van koken met een inductiekookplaat zijn veel groter dan die van traditionele methoden. Hier zijn zeven redenen waarom je serieus zou moeten overwegen om over te schakelen op een inductiekookplaat als energiezuinige, veilige en handige methode om te koken in je keuken.

De voordelen van koken met een inductiekookplaat in een oogopslag:

  • Tot 70% minder energieverbruik
  • Veiliger – geen vlammen of ontsteking
  • Sneller eten bereiden zonder gevaar dat je een pan ‘aan’ laat staan
  • Koelere keukens – kookplaat verwarmt alleen als pan aanwezig is
  • Gemakkelijk schoon te maken – glad en vlak oppervlak
  • Ruimtebesparende maten verkrijgbaar

Wat zijn de voordelen van een inductiekookplaat?

grote-bosch-inductiekookplaat

Inductiekoken is efficiënter dan traditionele methoden met een tot 70% lager energieverbruik – 90% van de geproduceerde energie gaat naar de pannen inductie zelf. Dat betekent dat eten sneller gaart met minder energie.

Inductie is veiliger, want er is geen vlam of element dat dampen kan doen ontbranden of brandwonden kan veroorzaken. Als de pannen worden weggehaald, stopt de kookplaat met opwarmen.

Pannen en eten zijn niet alleen sneller op temperatuur, maar koelen ook sneller af, wat het leven van koks en kokkinnen gemakkelijker maakt, vooral bij het koken van verschillende deksels en creatievere gerechten.

Veiligheid is een van de inherente voordelen van inductiekoken. Een geïntegreerd pan detectiesysteem betekent dat de kookplaat herkent wanneer een pan op zijn plaats staat, zodat er geen gevaar is dat je de warmte laat branden (en er ook niet zo veel afzuiging nodig is). Dit vermindert het risico op brandwonden – zowel voor het eten als voor het personeel.

Inductiekoken creëert een koelere omgeving in de keuken, omdat het oppervlak alleen opwarmt als er een pan of pan op staat, in plaats van dat je je kooktoestellen gedurende drukke dienstperiodes verwarmd en klaar moet houden. De energie blijft in de pan, waardoor de warmte niet in de omringende lucht ontsnapt.

Het mooiste van alles is dat inductiekookplaten een geheel glad oppervlak hebben, waardoor ze gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden zijn. Er zijn geen verborgen hoekjes of gaatjes waar eten- of vetdeeltjes kunnen blijven vastzitten, en gemorst eten bakt niet aan op het oppervlak.

Mobiele cateraars – denk aan foodtrucks en kraampjes – kunnen rekenen op ruimtebesparende inductiekookplaten om eten warm, vers en klaar om te serveren te houden.

Voordelen van inductiekookplaten op lange termijn

Inductiekoken is in feite een slimme, langetermijnaanpak om verschillende dagelijkse problemen waarmee standaard keukens te maken hebben op te lossen. Van eenpits modellen tot grote fornuizen, inductiekookplaten maken het gemakkelijker om heerlijke maaltijden te bereiden in kleinere ruimten, en met minder middelen.

Is inductiekoken beter dan koken op gas?

inductiekookplaat-klein-keuken-twee-pits

Inductiekoken is beter dan koken op gas, omdat koks en kokkinnen dezelfde controle over de temperatuur hebben, terwijl ze kunnen profiteren van een toestel dat daarna gemakkelijker schoon te maken is. Inductiekookplaten zijn ook efficiënter, met minder verspilling van omgevingswarmte – en het bijkomende voordeel dat ze je drukke bedrijfskeuken daardoor koel houden.

Is inductiekoken beter dan elektrisch koken?

Koken op een inductiekookplaat is om alle bovengenoemde redenen veel gunstiger voor je keuken en je personeel dan elektrisch koken – plus inductie warmt veel sneller op dan elektrisch koken. Met elektrisch is er minder ‘controleerbaarheid’ omdat het even duurt voor je afkoelt en de temperatuur tijdens het koken aanpast.

Is inductiekoken energiezuinig?

klein-inductie-keuken-tegels

Inductiekookplaten hebben minder tijd nodig om ‘op temperatuur’ te komen, wat energie bespaart – en omdat 90% van de geproduceerde energie naar de pan zelf gaat, zijn inductiekookplaten tijdens het koken ook nog eens enorm energiezuinig.

Met zoveel voordelen is het gemakkelijk te zien waarom koken op inductiekookplaten zijn plaats zou moeten hebben naast, en zelfs in plaats van, de traditionele gas- en elektrische kookmethoden. Het bevordert de efficiëntie, is gemakkelijk in het gebruik en biedt consistente resultaten – allemaal dingen die een keuken nodig heeft.

Laat een reactie achter