Infrarood licht is het licht dat ons, als de zon tijdens de wintermaanden op ons schijnt, warm houdt. Zelfs wanneer de temperaturen onder het vriespunt komen, verwarmen de infraroodgolven van de zon elk object dat het raakt. Infrarood is een elektromagnetische straling, die met het blote oog niet zichtbaar is. Er wordt vaak gedacht dat straling schadelijk is, maar niet alle straling is even gevaarlijk. Infraroodstraling is volkomen veilig en levende dingen en dus ook mensen hebben het zelfs nodig.Het gebruik van conventionele verwarmingssystemen in woningen

De meeste conventionele verwarmingssystemen, die in huizen worden gebruikt, gebruiken een radiator die de lucht in huis verwarmt en zo de ruimte warm houdt. Deze radiatoren werken door convectiestromen samen met kleine hoeveelheden infraroodstraling uit te stralen. Confectieverwarming werkt vrij eenvoudig. Wanneer de radiator wordt ingeschakeld, warmt de lucht eromheen op, zet het uit en stijgt het naar boven. Het creëert dan een vacuüm dat de koudere lucht van bovenaf naar beneden trekt en zo dichter bij de radiator brengt. Deze koude lucht wordt dan weer verwarmd en stijgt ook weer op. Het proces herhaalt zich en houdt de kamer zo lekker warm.

De technologie van infrarood verwarmingspanelen zoals van Redwellinfraroodverwarming is relatief nieuw, maar is in korte tijd al wel enorm populair geworden. Wanneer de infrarood verwarming is ingeschakeld, worden de infraroodstralen door de verwarming uitgezonden en stralen ze vervolgens door de lucht totdat ze een voorwerp binnen hun traject raken. De straling wordt vervolgens door het object geabsorbeerd en zorgt ervoor dat de moleculen gaan trillen en zo van binnenuit warmte gaan produceren. Wanneer de golven in contact komen met een persoon, stralen ze door het lichaam en geven ze de persoon een warm en behaaglijk gevoel. Zelfs objecten rond het lichaam absorberen deze infraroodstralen en zenden ze vervolgens uit naar een persoon of een object in de buurt.

Er zijn verschillende soorten infrarood verwarmingen op de markt verkrijgbaar, maar de meest aanbevolen soorten zijn de elektrische infrarood panelen. Deze panelen werken niet op een brandstof en hoeven niet te worden aangesloten op pijpleidingen. Ook zijn ze vrij eenvoudig te installeren. Als je overweegt om infrarood panelen voor in huis te kopen, maar je je nog steeds afvraagt of dit wel de juiste keuze is, bespreken we in dit artikel de belangrijkste voordelen van het gebruik van infrarood verwarmingspanelen voor in huis.

1. Infrarood panelen produceren vrijwel direct warmte 

De infrarood panelen produceren snel warmte en verwarmen direct de ruimte zodra je de verwarming aanzet. Je hoeft dus niet te wachten totdat de ruimte warm is. Dit resulteert in minder kosten voor energie.

2. Infrarood verwarmingspanelen zijn budgetvriendelijk

De kosten van het gebruik van infrarood panelen zijn veel lager dan het gebruik van conventionele verwarmingsapparatuur. De infrarood panelen verbruiken om dezelfde hoeveelheid warmte te produceren veel minder energie dan traditionele alternatieven. Zo produceren een normale convector verwarming van 1500 W en een infrarood paneel van 600 W dezelfde hoeveelheid warmte. Dit betekent dat infrarood panelen op de lange termijn veel goedkoper in gebruik zijn.

3. Infrarood verwarmingspanelen resulteren in consistente temperaturen

Een probleem met een convector verwarming is dat deze de lucht bij het plafond veel sneller opwarmt dan de lucht bij de vloer. Met het gebruik van infrarood verwarmingspanelen wordt de lucht in de ruimte constant verwarmd en wordt de ruimte veel sneller lekker warm.

4. Infrarood panelen kunnen schimmelvorming verminderen

Bij het gebruik van een infrarood verwarming worden de objecten in de kamer verwarmd maar ook de lucht eromheen. Hierdoor kunnen de panelen naar vochtige muren worden gericht om zo de natte gebieden te drogen en de vorming van schimmel te verminderen.

5. Infrarood panelen zijn eenvoudiger en goedkoper te installeren

Infrarood panelen werken op elektriciteit, dus er is geen leidingwerk nodig. Ze kunnen eenvoudig worden in- en uitgeschakeld, zodat bewoners in huis de infrarood panelen in bepaalde kamers of het hele huis naar behoefte kunnen gebruiken. Het installeren van de infrarood panelen kost ook minder tijd en geld.

6. Infrarood verwarmingspanelen zijn veiliger en compacter

Radiatoren moeten op de vloer worden geïnstalleerd, wat kostbare ruimte in beslag kan nemen. Dit kan ook een probleem zijn als je kinderen of huisdieren hebt. De infrarood verwarmingspanelen kunnen aan het plafond of aan de muren worden geïnstalleerd, waardoor er ruimte wordt vrijgemaakt om je huis te versieren met de items waar je van houdt.

7. Infrarood verwarmingspanelen zijn onderhoudsarm 

Zodra je de hoogwaardige infrarood panelen hebt geïnstalleerd, gaan ze jarenlang mee. Ze zijn zeer gemakkelijk te onderhouden en hoeven slechts om de 5-10 jaar te worden vervangen.

8. Infrarood panelen voorkomen de verspreiding van allergenen

Door het gebruik van infrarood verwarmingspanelen worden stof en allergenen in de lucht meer onder controle gehouden. Dit komt doordat de panelen geen lucht gebruiken om warmte te transporteren. Als jij of een familielid allergisch is, kun je het beste in plaats van radiatoren voor infrarood verwarmingspanelen kiezen om je huis mee te verwarmen.

9. Infrarood biedt veel gezondheidsvoordelen

Infrarood biedt ook veel gezondheidsvoordelen. Wanneer het lichaam infrarood warmte absorbeert, verhoogt de bloedcirculatie, versterkt het het immuunsysteem en vermindert het gewrichtspijn en de vorming van ontsteking.

Infrarood verwarmingspanelen zijn de meest energiezuinige verwarmingsoplossing voor in huis maar je moet er wel voor zorgen dat je de juiste infrarood verwarmingspanelen koopt. De panelen zijn in veel verschillende soorten en maten verkrijgbaar en je moet de juiste maat panelen kiezen om ervoor te zorgen dat de ruimte goed wordt verwarmd en je geen energie verspilt. Als je een paneel koopt dat te klein is voor een ruimte, zal het de kamer niet voldoende verwarmen. Als je echter een te groot paneel voor een kleine ruimte koopt, resulteert dit alleen in verspilde energie en ruimte. Nadat het juiste paneel is gekocht, moet het ook op de juiste plaats in huis worden geïnstalleerd.

Infrarood verwarmingspanelen kunnen eenvoudig naast een al bestaand verwarmingssysteem worden gebruikt, zodat je een comfortabele temperatuur in huis kunt bereiken zonder je helemaal scheel te betalen. Het is ook essentieel om een geïntegreerde verwarming beheerfunctie te hebben, zodat de infrarood verwarming automatisch wordt uitgeschakeld zodra de optimale temperatuur is bereikt. Zo voorkom je dat je voor niets energie verbruikt.

De installatie van infrarood verwarmingspanelen in je huis is één van de beste beslissingen, die je kunt nemen. Door ze te installeren, bespaar je geld, verbeter je je gezondheid en wordt je huis een comfortabelere plek om in te wonen.

Laat een reactie achter