Natuurlijk kan het je helpen ontspannen, maar een massage kan nog veel meer dan dat.

1. Het verlicht houdingsstress

De meeste mensen hebben te maken met een soort houdingsstress. Vaker wel dan niet manifesteert die stress zich in de schouders en in de nek. Maar mensen met bureauwerk, pas op! Meer geavanceerde vormen van posturale stress komen ook naar voren als pijn of zwakte in de lage rug en bilspieren, dat dan wordt veroorzaakt door langdurig zitten.

En gezien de voordelen van een massage, kan een tamelijk onverwachte massage gelukkig de disbalans als gevolg van het lang zitten tegengaan. Dit betekent dat je je kantoorbaan net zo lang kunt behouden als je maar wilt, zolang je maar regelmatig een massage inplant.

2. Het verlicht spierpijn

unknown person massaging indoors

Heb je pijnlijke spieren? Een massage kan je dan echt helpen. Een massage verhoogt en verbetert ook de bloedsomloop. Net zoals het wrijven over je elleboog als je je stoot wat helpt om de pijn te verlichten. Zorg er wel voor dat je massageolie gebruikt, zodat de masseur makkelijker kan masseren.

3. Het verzacht angst en depressie

Menselijke aanraking, in een context die veilig, vriendelijk en professioneel is, kan ongelooflijk therapeutisch en ontspannend werken. Volgens een onderzoek uit 2005 dat werd gepubliceerd in het International Journal of Neuroscience waren vrouwen, met de diagnose borstkanker, die drie keer per week een massage kregen minder depressief en minder boos.

4. Het verbetert de slaap

slapen

De voordelen van een massage stimuleren niet alleen een goede nachtrust, het helpt ook degenen die anders niet comfortabel zouden kunnen rusten. Een massage bevordert ontspanning en slaap bij degenen die chemotherapie of bestraling ondergaan. Ook kunnen massages baby’s helpen om meer te slapen, minder te huilen en minder gestrest te zijn. Extra tip: zet massage kaarsen neer en doe het licht uit tijdens een massage.

De meeste deskundigen op dit gebied kunnen ook babymassage doen. En als ouders het zelf willen doen, komt dat vanzelf. Er is niet echt een bepaalde techniek. Wat ouders normaal gesproken doen om hun baby te kalmeren, zal effectief kunnen werken.

5. Het verhoogt de immuniteit

Een onderzoek uit 2010, dat werd gepubliceerd in het Journal of Alternative and Complementary Medicine, toonde aan dat een massage het aantal witte bloedcellen van patiënten verhoogt, wat een grote rol speelt bij de verdediging van het lichaam tegen ziekten. Bovendien verbetert het ook de immuunfunctie voor mensen met hiv.

6. Het verlicht hoofdpijn

Probeer de volgende keer dat je hoofdpijn krijgt, eens een last-minute massage te boeken. Een massage vermindert de frequentie en de ernst van spanningshoofdpijn. Uit onderzoek van de Universiteit van Granada in Spanje bij patiënten met chronische spanningshoofdpijn is gebleken dat één enkele massagesessie onmiddellijk de waargenomen pijn kon verminderen.

Laat een reactie achter