Wat is er een gezelliger dan een avondje stappen met vrienden? De een doet het wekelijks, de ander prikt maandelijks een vaste avond! Toch is het genieten van je favoriete alcoholische drankjes niet zonder risico. Denk bijvoorbeeld aan het risico op een alcoholverslaving. Zo’n alcoholverslaving behandelen kost veel tijd en maakt dat je in de toekomst steeds minder van je favoriete versnaperingen kunt genieten. Changes GGZ is een specialist op het gebied van deze behandelingen. Ze waarschuwen voor de gevolgen van een verslaving. Reden genoeg om eens te kijken naar de belangrijkste voor- en nadelen van een avondje ontspannen met vrienden. 

Voordelen van een avondje ontspannen

feestje-drankje

Het belangrijkste voordeel van een avondje stappen is het feit, dat het ontspannend werkt voor veel mensen. Door te ontspannen wordt het makkelijker om een periode waarin het even wat minder goed loopt te relativeren. Dit is belangrijk, omdat het risico op een depressie op de loer ligt als je te lang in zo’n negatieve periode blijft hangen. Een ander voordeel is het feit, dat je het contact met vrienden kunt onderhouden op deze avonden. Je hoeft niet individueel af te spreken, maar spreekt direct de volledige vriendengroep. Niet onbelangrijk: op een avondje met je favoriete alcoholische drankjes heb je de kans nieuwe mensen te leren kennen. Men is vaak ontspannen en vrijer dan wanneer je iemand op straat tegenkomt. Het maakt het makkelijker om het eerste contact te leggen!

Nadelen van alcoholische drankjes

drankjes

Toch zitten er ook nadelen aan een avondje gezelligheid met je favoriete alcoholische drankjes. Zoals eerder al genoemd werd, kan alcohol verslavend werken. Eenmaal verslaafd aan drank, is het lastig om hier los van te komen. De verslaving is het gevolg van de ontspannende werking van alcohol. In een periode waarin het minder loopt, kan de neiging steeds groter worden om naar alcohol te grijpen om het ontspannen gevoel te ervaren. Signaleer dit gedrag tijdig bij jezelf en laat het drankje vervolgens wat vaker staan. Ook heeft alcohol een negatieve impact op je conditie. Je bent sneller uitgeput wanneer je bijvoorbeeld sport. Het herstellen van je conditie wordt steeds lastiger, naarmate je ouder wordt. Een derde reden om niet te vaak alcohol te drinken, is het feit dat alcohol naast je conditie ook je leveren, nieren en alvleesklier aan kan tasten. Uiteraard kun je op z’n tijd genieten van de favoriete cocktails bij je lokale uitgaansgelegenheid.

Laat een reactie achter