Het is bijna vier jaar geleden dat Apple voor het eerst de draadloze oplaadmogelijkheden in zijn iPhones aankondigde. Apple diehards gonsden bij het nieuws. Apple was niet het eerste bedrijf dat draadloos opladen met Qi in smartphones inbouwde, maar als het meest iconische smartphone bedrijf ter wereld kreeg het er veel aandacht over. Snel vooruit naar 2021. De hype is losgebarsten, maar nu is draadloos opladen in meer smartphones beschikbaar dan ooit tevoren. Volgens Powermat, het zelfbenoemde grootste netwerk voor draadloos opladen ter wereld, hebben meer dan negentig smartphones die nu op de markt zijn mogelijkheden voor draadloos opladen.
Hoe zit het nu met draadloos opladen? Hoe werkt het echt en moet je het gebruiken om je smartphone op te laden? We bekijken de voor- en nadelen van een draadloze iPhone oplader.
Hoe draadloos opladen voor smartphones werkt
Een draadloze iPhone oplader maakt gebruik van een basisstation of oplaadkussen om met elektromagnetische golven stroom over te brengen. Deze golven worden dan opgepikt door een ontvangerspoel die in de achterkant van je telefoon is ingebouwd en die de golven omzet in elektriciteit. Deze elektriciteit wordt dan gebruikt om de smartphone op te laden.
Als je je smartphone op een draadloos oplaadkussen centreert, is het enige dat je merkt dat het batterij-icoon verandert van de standaard stand in een batterij met een bout in het midden, ten teken dat je telefoon actief opgeladen wordt.
Draadloos opladen wordt ook wel Qi opladen of Qi technologie genoemd. De Qi standaard werd in 2008 ingevoerd, dus de technologie is relatief nieuw. Qi gebruikt zowel resonant als inductief opladen, waarvan het laatste vereist dat toestellen dicht bij elkaar staan om te werken.
Voordelen van draadloos opladen van je smartphone
Minder snoeren om je zorgen over te maken. Hier hoef je niet over na te denken.
Met draadloze technologie hoef je je USB-c oplader niet overal mee naar toe te nemen. Je hebt maar één snoer nodig dat met de oplaadmat verbonden is.
Universele compatibiliteit.
Qi opladen is de universele standaard, dus als je meerdere verschillende apparaten hebt die draadloos kunnen werken, kun je zonder problemen dezelfde oplaadmat gebruiken.
Veiliger verbindingen.
Omdat het opladen allemaal binnen een afgesloten omgeving en zonder snoeren gebeurt, is er geen corrosie omdat er geen blootstelling is aan water of zuurstof. Dit betekent ook dat er minder kans is op elektrische storingen. Dit is een behoorlijk groot pluspunt, want er zijn genoeg bedrijven die prullige oplaadkabels verkopen. Heb je een gecertificeerde lightning kabel nodig? Kijk dan hier.
Duurzamer.
Zonder regelmatig te moeten in- en uitpluggen is er ook geen slijtage aan de contactdozen van de smartphone. Als je afwisselend draadloos en met kabels oplaadt, betekent dit ook minder slijtage aan je kabels.
Je telefoon raakt niet oververhit. Als je smartphone volledig opgeladen is, schakelt de draadloze oplader automatisch uit. Dit betekent minder energie, een veiliger lading, en geen oververhitte batterij.
Nadelen van het draadloos opladen voor je telefoon
Niet echt draadloos. Als mensen de term draadloos horen, denken ze meteen dat ze zich vrij kunnen bewegen. Helaas is dat niet het geval bij draadloos opladen. Terwijl je bij een snoer tenminste vrij bent om rond de diameter van het snoer te bewegen, moet bij het huidige draadloos opladen je smartphone op het oplaadkussen blijven liggen om voortdurend op te laden.
Je bent dus niet in staat je telefoon te gebruiken. Zie hierboven. De telefoon moet op het pad blijven liggen om te kunnen blijven opladen.
Het duurt langer om je telefoon op te laden. De efficiëntie van Qi opladen is nog steeds lager dan die van opladen met een kabel, dus kost het meer tijd om draadloos op te laden met dezelfde hoeveelheid stroom. Draadloos opladen duurt vermoedelijk 30-80% langer om je toestel volledig op te laden dan met een kabel.
Je moet dus beter op je telefoon letten. Misschien wel het grootste nadeel dat vaak door mensen over het hoofd gezien wordt, is dat je beter moet opletten bij het opladen van je telefoon. Dit komt omdat, als je je telefoon oppakt om hem snel te gebruiken terwijl hij opgeladen wordt, je veel bedachtzamer moet zijn als je hem weer neerlegt. Mensen zijn eraan gewend hun telefoon op te pakken en zonder veel nadenken weer neer te leggen. Met een aangesloten snoer is dat niet erg. Als je je telefoon afwezig terug neerlegt en hij ligt niet perfect op het kussentje, dan laadt hij niet op. Ik kan beamen dat dit een groot probleem is bij draadloos opladen.
Draadloze oplaadpads kosten meer dan opladers met een kabel. Als vrij nieuwe technologie is het duurder om een draadloos oplaadkussen aan te schaffen, zeker als bij nieuwe smartphones een oplader met snoer in de doos zit.
Conclusie
Vier jaar na de toegankelijkheid van draadloos opladen op de iPhones, is onze gok dat je het draadloos opladen al minstens één keer geprobeerd hebt. We vinden het heerlijk om de mogelijkheid te hebben om draadloos op te laden, maar met het gemak van opladen met een kabel en de snelheid van snelladen, is onze favoriete oplaadmethode nog steeds met een kabel.
Laat een reactie achter