Door de beslissing te nemen eigen ondernemer te worden, krijg je waarschijnlijk te maken met een scala aan emoties en die kunnen van spannend tot angstaanjagend zijn. Voordat je besluit om je eigen bedrijf te starten, is het verstandig dat je even de tijd neemt om te bekijken of de consument echt behoefte heeft aan jouw product of diensten en te bekijken of je het vermogen hebt om aan die behoefte te kunnen voldoen. Overweeg tegelijkertijd ook wat de voor- en de nadelen zijn van het bezitten van je eigen bedrijf.

De voordelen van het hebben van een eigen bedrijf

bureau met laptop

1. De financiële beloningen

De grotere financiële voordelen waarvan je kunt profiteren zal je natuurlijk in verleiding brengen om voor jezelf te beginnen. Succesvolle ondernemers hebben door de risico’s die ze nemen de mogelijkheid om meer geld te verdienen. Een medewerker die €12 per uur verdient, weet dat de firma honderden euro’s in rekening brengt voor de dienst die hij biedt. Wanneer een werknemer denkt dat hij veel meer kan verdienen dan dat als hij in loondienst is, zal het openen van zijn eigen bedrijf een logische stap zijn.

2. Onafhankelijkheid

Eigenaren van bedrijven genieten van een flexibele levensstijl omdat ze hun eigen schema kunnen maken. Dit ziet er voor iedereen anders uit, maar het omvat vaak wel de mogelijkheid om de school- en sportactiviteiten van de kinderen bij te kunnen wonen, vakanties te nemen wanneer dat gewenst is en de werkweek aan andere persoonlijke behoeften aan te passen.

3. Persoonlijke tevredenheid en groei

Het opbouwen van een nieuw bedrijf dat succesvol wordt, biedt ondernemers enorme persoonlijke voldoening. Voor sommigen wordt het oprichten van het bedrijf het nastreven van een levenslange droom. Het stelt individuen in staat verder te groeien, bepaalde vaardigheden op te doen en om zakelijke en leiderschapsvaardigheden te leren die zorgen voor voortdurende persoonlijke groei, trots en voldoening.

Nadelen van het hebben van een eigen zaak

kantoor met macbook

1. Financieel risico

Geld verliezen is één van de grootste risico’s, die verbonden zijn aan het hebben van een eigen bedrijf. Er zijn opstartkosten voor materialen en natuurlijk het gebouw, evenals de maandelijkse verplichtingen. De kosten variëren, afhankelijk van het soort en de grootte van het bedrijf. Veel eigenaren van bedrijven nemen een lening voor het opstarten van een bedrijf, wat betekent dat ze vanaf dag één schulden hebben, terwijl ze ook proberen inkomsten te genereren.

2. Stress en gezondheidsproblemen

Eigenaren van bedrijven hebben de neiging om hoge niveaus van stress en daardoor ook gezondheidsproblemen te ervaren. Als er geen consistent salaris is, moeten eigenaren van een bedrijf altijd nieuwe omzet en inkomsten genereren. Eigenaars ervaren vaak aanzienlijke variaties in het maandelijks inkomen en hebben mogelijk ook hogere schulden. Grotere bedrijven met hogere maandelijkse kosten zijn verantwoordelijk voor het levensonderhoud van anderen, wat ook bijdraagt aan persoonlijke stress voor de eigenaar van het bedrijf.

3. Tijd

Het opstarten van een bedrijf vereist tijd. De vrijheid van het werken in je eigen tijd en het hebben van je eigen levensstijl is natuurlijk fijn maar het wordt vaak opgeofferd om het succes van het bedrijf te kunnen waarborgen. Dus, hoewel een eigenaar van een bedrijf de mogelijkheid heeft om de honkbalwedstrijd van zijn kind bij te wonen, kan hij misschien soms ook een werkweek van 90 uur hebben.

Bonustip: probeer het eerst

Voordat je je helemaal op je nieuwe onderneming stort, kun je misschien eerst even proberen hoe het is. Een bijkomend probleem is dan wel wanneer je in je vrije tijd een bedrijf start – meestal in de avond- en weekenduren dat ten koste kan gaan van andere dingen. Een loodgieter die voor zichzelf kan beginnen, kan in het weekend aan de slag gaan of om doorverwijzingen vragen om zo te beslissen of hij genoeg inkomsten kan genereren om voor zichzelf te beginnen. Een grafisch artiest kan naar een willekeurig aantal freelance websites gaan om op projecten te bieden en een klantenbestand op te bouwen, terwijl hij ook nog extra geld verdient en een portfolio opbouwt. Eén druk op de knop is een goede manier om het werk dat nodig is om op kleine schaal je gewenste bedrijf te runnen, te bekijken dus profiteer hiervan.

Check ook eens hoe het blogger Rosanne afging in haar eerste maanden als ondernemer.

Laat een reactie achter